Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IFA - tradiţie şi valori identitare

17 Februarie 2014



De obicei, când oamenii vorbesc despre tradiţie se referă la ceva ce ţine de trecut. Din punctul meu de vedere, ea nu rămâne sigilată într-un timp apus, revolut, ci străbate prezentul într-o anumită manieră, ca un fir călăuzitor. În tradiţie se află resortul mental, afectiv şi spiritual ce orientează, adesea în forme mai puţin vizibile, opţiunile, deciziile şi comportamentele noastre. Tradiţia perenă a IFA include dăruire şi demnitate puse în slujba şcolii româneşti de Fizică. Include încurajarea şi stimularea tinerilor ce păşesc cu multă pasiune pe tărâmul fascinant al ştiinţei, a celor care nu privesc studiul ca pe o datorie, ci, cum spunea Einstein, “ca pe un prilej demn de invidiat, ce te învaţă ce înseamnă influenţa eliberatoare a frumuseţii pe tărâmul spiritului, pentru bucuria ta personală şi beneficiul comunităţii căreia va aparţine munca ta de mai târziu”.

Din spiritul acestei tradiţii a luat naştere o alta: acordarea distincțiilor IFA tinerilor care s-au remarcat prin rezultate deosebite la olimpiadele internaţionale de fizică (în principal), profesorilor coordonatori ai loturilor de olimpici de fizică la nivel universitar şi liceal, precum şi unor personalităţi ale fizicii româneşti, în semn de apreciere pentru activitatea şi realizările acestora, multe dintre ele legându-şi numele de IFA.

Distincții pentru olimpici

Astfel, în cadrul Simpozionului ce a avut loc în data de 17 decembrie 2013, IFA a avut plăcerea de a acorda diploma de onoare, premiul și medalia IFA următorilor absolvenți eminenți ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti pentru performanțele obținute la Olimpiada Internaţională de Fizică, ediţia 2013-Copenhaga, Danemarca (al 3-lea an consecutiv în care au fost medaliați internațional): Dan Cristian Andronic, actualmente student la Univ. Princeton din SUA, medalie de aur, și Sebastian Florin Dumitru, în prezent student al Universităţii Cambridge din Marea Britanie, medaliat cu argint.

Diploma de onoare și premiul IFA au fost acordate următorilor olimpici (tot de la Liceul Internațional de Informatică), pentru rezultatele remarcabile la aceeași olimpiadă: Cristian Alexandru Frunză, clasa a XI-a, medalie de aur, Tudor Ciobanu, clasa a XII-a, medaliat cu argint, Denis Turcu, clasa a XII-a, de asemenea argint (alături de una de aur și alta de bronz obținute tot în 2013 la alte 2 olimpiade internaționale) și Horia Petru Nicolăescu, clasa a XII-a, medaliat cu argint, însă la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară „Tuymaada” 2013, din Rusia, proba de Fizică.

Tot la olimpiada „Tuymaada” 2013, proba de Fizică, au participat și elevi ai Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti, premiați de asemenea de către IFA pentru rezultatele lor de excepţie: Cristian Zaharia, clasa a XII-a, medalie de argint, Cristian Duţescu, clasa a XI-a, medalie de argint, Bogdan Alexandru Cioncă, clasa a XI-a, premiul special, precum și următorii doi elevi, care au participat la Simpozion prin aplicaţia Google Hangouts: Ioan Ignat, clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa, medalie de aur și Raul-Alex Pipis, clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”- Hunedoara, medalie de argint şi premiul special pentru cea mai bună lucrare experimentală.

Rezultatele obţinute de acești tineri minunaţi şi de profesorii care i-au pregătit sunt o expresie nu numai a unei inteligenţe aparte, cât mai ales a unei implicări sufleteşti, a unei conlucrări între seriozitate, muncă şi pasiune.



Diplome pentru cei mai buni

În spiritul tradiţiei Simpozionului IFA, de a fi un eveniment pentru cei mai buni, au fost decernate diplome de onoare:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite