Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Universitatea alternativă dă startul revoluției în educație

17 Februarie 2014



Nevoia unui sistem de educaţie mai flexibil, mai orientat către practică şi mai personalizat i-a determinat pe cei patru fondatori ai CROS (Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești) să-și propună ca țintă crearea unei universități alternative, centrată pe student. Povestea revoltei lor împotriva sistemului românesc rigid de învățământ a început în urmă cu 10 ani, pe vremea când erau studenți în Politehnica București.



De la proiecte care premiau profesorii inspiraționali, până la campanii naţionale de conştientizare, tinerii au încercat mai bine de 4 ani diverse strategii de a influenţa schimbarea din interior. În 2007, pentru că schimbarea mult așteptată nu mai venea, au ajuns la concluzia că soluția e crearea unui alt sistem, paralel: o universitate alternativă. Primul pas a fost organizația CROS, nucleul acestei viziuni.

„Din nevoie, am început să organizăm evenimente cu companii, pentru a mai micșora puțin decalajul dintre pregătirea de care au nevoie studenții sau absolvenții care vor să se angajeze în companii și ce le oferea de fapt facultatea. În același timp, nevoia de socializare între studenți era foarte mare. Nu exista o comunitate de studenți, o viață mai bogată, atât culturală, cât și socială și profesională. De aici am început să ne implicăm individual, după care am început să colaborăm într-o organizație. Încercam să reformăm cumva sistemul. După multe încercări, am ajuns la o concluzie: decât să te lupți cu sistemul, mai bine ne facem noi propria universitate, așa cum o vedem. Așa a apărut CROS”, povestește Violeta Maria Șerbu, co-fondator CROS.

Sloganul pe care l-a avut CROS de la început e Sharing attitude, împărtășește atitudine. „Ca să produci schimbare, ai nevoie de atitudine, de curaj, de inițiativă, dar în același timp e nevoie de colaborare. Miza este de fapt să facem România să se schimbe așa cum își doresc tinerii și de aceea am plecat de la organizațiile studențești. Universitatea alternativă este un proiect dezvoltat pe infrastructura CROS, care este un ONG cu misiunea de a crește impactul organizațiilor studențești în societate“, adaugă Violeta.

Rețeta succesului? Autonomia în învățare

Tinerii propun prin Universitatea alternativă un alt model, bazat pe autonomie în învăţare, învăţare activă în proiecte reale şi învaţare socială în comunităţi de practici. Proiectul este finanţat deja atât de companiile partenere, cât şi prin taxele studenţilor.

„Majoritatea studenților i-am recrutat din voluntarii organizațiilor studențești. Acum ne orientăm tot mai mult spre liceeni, însemnând clasele a XI-a și a XII-a, am avut câte 2-3 în fiecare an, dar vrem să creștem proporția. Sunt oameni care fie au făcut voluntariat în liceu, fie vor să facă asta și noi o să-i îndreptăm către potențiale organizații studențești sau de tineret unde pot să facă și voluntariat. Important este să aibă un mediu de practică, dincolo de programele pe care le oferim noi. Esența universității alternative este să fii capabil să iei învățarea în propriile mâini. Aceasta ni s-a părut nouă că este diferența fundamentală între sistemul tradițional și acest sistem”, spune Violeta Șerbu.

În acest moment există trei comunităţi de practici: HRemotion – din 2008, comunitatea tinerilor pasionaţi de resurse umane, New Media School – din 2009, comunitatea tinerilor pasionaţi de arta de a comunica şi Syncer School – din 2012, management și antreprenoriat.

„În 2013, am format două grupuri noi pe domeniile educaţie şi vânzări, care vor constitui nucleul unor noi comunităţi de practici. În următorii 2 ani intenţionăm să dezvoltăm şi o comunitate dedicată domeniului IT şi inginerie”, precizează Violeta Șerbu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite