Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Corina Mihalache, „nemțoaica” de la Allevo

17 Februarie 2014




După 8 ani, sunteți CEO al Allevo. Cum s-a produs această numire?

N-a fost o trecere chiar așa de bruscă. În companie, de câțiva ani, a început un proiect de remodelare a structurii. Pentru mine nu a fost o surpriză foarte mare când mi s-a propus, în 2011, să fac parte din conducere. Am preluat managementul zonei de analiză și de consultanță din firmă și am fost inclusă în board. Astfel, mi-a fost dat de înțeles că aș putea fi unul dintre candidați la un moment dat. În cadrul companiei a existat un plan de succesiune pentru directorul general, din care au făcut parte mai multe persoane.

O schimbare de CEO implică, de cele mai multe ori, și schimbări în echipă și stil de conducere. Cum va fi stilul Corina Mihalache?


De oricâtă tehnică am dispune, fiind firmă de software, activul nostru principal sunt oamenii. Oamenii sunt cel mai greu de condus, n-au câteodată reguli și nimeni nu-ți spune cum trebuie să procedezi. Există manuale de management, dar în practică nu e chiar ca în teorie. Deși am nevoie de măsurători și de diverși indicatori, în anumite situații nu te ajută. Faptul că la noi a fost pus în practică planul de succesiune, prin care eu am fost desemnată CEO, ne-a ajutat să înțelegem exact cum s-au descurcat cei care erau la conducere în momentul acela. E un ajutor pe care de obicei nu-l obții gratis. Fiecare va avea o altă experiență de conducere, deoarece condițiile nu sunt niciodată la fel, dar măcar știi cum a acționat cineva în aceeași situație și poți să iei deciziile în cunoștință de cauză, nu numai după cifre sau fler.

Eu sunt mai orientată pe cifre și îmi plac foarte mult regulile. Cei din firmă glumesc – pentru că știu germana - și-mi spun câteodată nemțoaica, tocmai pentru că, în general, îmi place ca lucrurile să se încadreze într-o anumită regulă. Nu sunt extrem de strictă, dar în momentul în care am stabilit o regulă trebuie să am motive foarte serioase ca să mă abat de la ea. Probabil că stilul meu o să fie un pic mai rigid; cel puțin într-o primă etapă s-ar putea să fie perceput așa. Nu vor fi alte modificări. Remodelarea structurii despre care v-am vorbit a fost discutată cu toată echipa, procesul a fost transparent și se va desfășura treptat, până ce vom ajunge la o structură gen pool de resurse. Aceasta este ținta noastră, să avem un bazin de resurse, care să fie alocat în funcție de proiectele pe care le avem. Acest lucru ne-ar asigura o agilitate mai mare în abordarea proiectelor, având în vedere că ne dorim să avem mult mai multe proiecte în viitorul apropiat.

Strategia finală este să ne orientăm către clienții finali ai clienților noștri. În prezent, clienții noștri sunt bănci și corporații destul de mari. Ar fi interesant să dezvoltăm produse în zona de clienți ai băncilor, astfel încât băncile să poată oferi clienților lor produse inovative. Trebuie să recunoaștem, nu e chiar simplu să lucrezi cu o bancă, cu toate internet-banking-urile și aplicațiile din spate. Poate că generația noastră e mai obișnuită cu aceste lucruri, dar vine o nouă generație, care nu e obișnuită să bată drumul până la o bancă să scoată bani. Nu cred că actualul sistem ar putea să le satisfacă nevoile unor astfel de generații care sunt obișnuite să obțină informație și servicii extrem de rapid. Eu nu am copii, dar cele două nepoate ale mele nici nu-și pun problema când vor să achiziționeze ceva să nu cumpere de pe internet. Trebuie să ne pregătim să oferim soluții astfel încât instituțiile financiare să se adapteze nevoilor clienților și generațiilor care vin, pentru că ele sunt viitorii clienți.

Cum intenționați să construiți această pepinieră de resurse?

Noul model de afaceri al Allevo este de a partaja deschis și fără costuri de distribuție codul și documentația aferentă aplicațiilor software. Sintagma consacrată este open source software. Am pus la dispoziție codul sursă al aplicației de procesare a tranzacțiilor financiare FinTP și am lansat FINkers United, o comunitate de dezvoltatori și de programatori, creată în jurul proiectului FinTP.

Sperăm că această comunitate va fi un succes. Scopul nostru este să ne extindem amprenta în piață cu acest produs. Chiar dacă produsul va fi adoptat prin noi sau printr-o altă firmă care preia sursele și construiește propriul produs pe baza surselor respective.

În mediul academic avem parteneriate cu Politehnica București, prin Asociația ROSEdu din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, și intenționăm să demarăm discuții și cu ASE. De doi ani sponsorizăm programele acestei asociații formate din entuziaști open source din mediul academic și, pentru că proiectul este internațional, nu excludem parteneriate și cu universități din străinătate.

În segmentul financiar-bancar, Allevo activează într-o zonă de nișă. Cum percepeți schimbările pieței de IT din România?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite