Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Spațiul biroului: chiar contează mărimea?

17 Februarie 2014



Cât de mult spațiu are nevoie un angajat pentru a gândi creativ atunci când i se cere acest lucru sau când este încurajat să o facă? Un studiu publicat în revista Psychological Science a concluzionat că mărimea spațiului disponibil pentru angajați influențează puternic capacitatea acestora de a gândi neconvențional („outside the box”) și de a imagina răspunsuri creative în fața provocărilor diverse.

Cercetătorii au arătat că angajații care primesc sarcini creative s-au descurcat mult mai bine atunci când li s-a permis să facă asta în afara birourilor înghesuite. Concluzia: dacă angajații trebuie să gândească „out the box”, atunci ar trebui să li se permită efectiv să lucreze în spații neconvenționale.

Companii precum Facebook sau Google s-au remarcat nu doar prin aplicațiile dezvoltate, ci și prin design-ul inventiv al birourilor pe care le pun la dispoziție angajaților, pentru a le stimula creativitatea.

În mediul economic din prezent, aflat într-o permanentă și rapidă schimbare, corporațiile trebuie să reconsidere modul în care sunt organizate arhitectural, pentru a crea medii de lucru care ajută la îmbunătățirea activității angajaților.

Institutul de cercetare Ethisphere și firma de servicii financiare și profesionale Jones Lang LaSalle, specializată în domeniul imobiliar, au realizat în 2011 un studiu despre influența pe care o are spațiul de lucru asupra angajaților. La studiu au participat respondenți din domenii precum: servicii profesionale, producție, medicină/farmacie, tehnologie/telecomunicații, bunuri de consum.

Cele mai importante observații ale acestui studiu au fost că:

- spațiile de lucru deschise sunt luate în considerare de tot mai multe companii
- plasarea echipei de management într-un
- mediu deschis de lucru ajută la îmbu-nătățirea culturii organizaționale
- spațiile de lucru deschise pot reduce incidentele cauzate de comportamentele nepotrivite ale angajaților
- este important să se creeze un spațiu de lucru deschis care are sens pentru companie
- angajații care lucrează de acasă pot fi mai productivi și mai eficienți.

Majoritatea companiilor chestionate (68%) le permit angajaților să lucreze de acasă în mod regulat. Cu cât organizația este mai mare, cu atât mai probabil e ca aceasta să permită angajaților să lucreze de acasă în mod regulat. Companiile din telecom și tehnologie (și, oarecum suprinzător, din domeniile aerospațial/apărare și media) sunt mult mai înclinate să le ofere angajaților posibilitatea de a lucra de acasă, într-o proporție mai mare decât companiile din alte industrii participante la studiu.

Influența spațiilor deschise asupra angajaților

Majoritatea respondenților (81%) cred că spațiile de lucru deschise, care permit angajaților să aibă o perspectivă largă asupra activităților pe care le desfășoară fiecare, ajută în general la îmbunătățirea unor tipare comportamentale. Iată doar câteva din declarațiile participanților la studiu:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite