Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Companiile româneşti cresc investiţiile în IT

21 Februarie 2014



Rezultatele unei cercetări de piaţă arată că 45% dintre factorii de decizie din departamentele IT ale companiilor chestionate estimează că în următorii trei ani bugetele alocate acestei componente vor creşte, în timp ce 17% previzionează o „creştere puternică”. Aceste estimări îi conferă României statutul de piaţă cu cel mai mare potenţial de creştere în regiunea Europei Centrale şi de Est.
Conform „IT Readiness Index” realizat de Kapsch, care sintetizează performanţele actuale, România se plasează pe locul 5 din 7, iar conform „ICT Market Development Index“, în care sunt incluse predicţiile pentru ţările analizate, România se află pe locul secund, la două puncte în spatele Poloniei. Acestea sunt, în linii mari, concluziile unui studiu detaliat al Kapsch BusinessCom, unul dintre furnizorii de top de soluţii şi servicii IT&C din regiune. „IT-ul şi telecomunicaţiile reprezintă nu numai elemente importante pentru modernizarea şi eficientizarea companiilor, dar şi un motor semnificativ de creştere pentru economie, prin dinamica pozitivă înregistrată în domeniu. România are cea mai bună evoluţie şi deţine un număr foarte mare de specialişti IT cu un grad avansat de calificare”, declară Jochen Borenich, COO al Kapsch BusinessCom.
Avansul României în clasament nu se datorează exclusiv previziunilor legate de bugete. Companiile locale prezintă alte caracteristici remarcabile: România este o piaţă avansată în ceea ce priveşte accesul mobil la aplicaţiile de tip enterprise oferit de către companii angajaţilor ce folosesc smartphone-uri sau tablete, precum şi în ceea ce priveşte posibilitatea de integrare a dispozitivelor mobile personale în reţeaua companiei. Referitor la planurile de a oferi personalului oportunitatea de a folosi dispozitive personale (BYOD – Bring your own device) pe un orizont de trei ani, în dreptul României întâlnim cele mai mari valori. 20% dintre managerii IT intenţionează să ofere aceste facilităţi, în timp ce media pentru toate ţările în care s-a efectuat studiul este de 14%. Aceste caracteristici oferite pentru a îmbunătăţi productivitatea şi gradul de confort al angajaţilor trebuie analizate şi din perspectiva securităţii informaţiilor. Cu toate că în ultimii trei ani ponderea companiilor care au efectuat un audit de securitate extern este de numai 38% (media este de 46%), studiul arată că România va recupera pe viitor. 57% dintre respondenţi, comparativ cu media de 46% rezultată, consideră că bugetele alocate pentru personalul cu atribuţii în zona securităţii informatice vor creşte, iar 53% se aşteaptă la o evoluţie pozitivă a cheltuielilor totale pentru componenta de securitate IT.
Aproape 900 de manageri IT din şapte ţări (Austria, Polonia, România, Slovacia, Cehia, Turcia şi Ungaria) au fost chestionaţi cu privire la evoluţia bugetelor de IT şi la diferitele provocări din domeniu. Studiul rezultat – „ICT-Business-Trends & Challenges“ – a fost realizat de compania de analiză de piaţă şi consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC), activă pe plan internaţional. Această cercetare aduce informaţii foarte detaliate şi valoroase, pe care Kapsch le poate utiliza în vederea extinderii continue a activităţilor sale în ţările din Europa Centrală şi de Est. „Studiul confirmă faptul că şi în viitor se vor înregistra creşteri ale cifrelor de afaceri în domeniu. Unul dintre rezultate are o importanţă deosebită: companiile chestionate preferă, în numeroase domenii, precum cel de outsourcing, furnizorii cu prezenţă locală puternică în defavoarea companiilor internaţionale. Lucru care validează strategia noastră pentru aceste ţări, unde acţionăm similar ca în Austria”, constată Jochen Borenich.

ICT Market Development Index: economiile naţionale mai slabe recuperează teren
Provocările IT&C sunt în mare parte aceleaşi pe toate pieţele. Spre exemplu, Polonia înregistează cea mai mare valoare privind planurile de utilizare a serviciilor de cloud şi, în total, valori bune la aproape toate categoriile. Pieţele analizate se situează la un nivel asemănător cu cel al Austriei, care are totuşi per ansamblu indicatori economici mult mai buni.

Cloud: 27% mizează pe servicii de cloud, iar 46% se bazează pe virtualizare
Virtualizarea IT a cunoscut între timp o largă răspândire. În total, 46% dintre respondenţi mizează pe soluţii de acest tip. Accentul cade pe virtualizarea serverelor şi a centrelor de date, în condiţiile în care aproape 90% dintre companiile care utilizează soluţii de virtualizare beneficiază de această posibilitate. Turcia se evidenţiază cu o valoare deosebit de mare, de 73%, în ceea ce priveşte virtualizarile de desktop, în timp ce media se află la 49%. Domeniul Cloud Computing demonstrează încă un potenţial foarte ridicat: în medie, 27% dintre cei chestionaţi folosesc servicii de cloud. Cea mai mare valoare, de 46%, e atinsă de serviciile de cloud privat oferite de furnizori locali. Comparativ cu celelalte ţări, Cehia şi România înregistrează cele mai mari rate de migrare a IT-ului în cloud: 32%, respectiv 24% dintre respondenţii din aceste ţări au indicat faptul că se axează „masiv“ pe servicii de cloud. Planurile de migrare în cloud sunt cel mai puternic conturate în Polonia, unde se remarcă o valoare de 30%, semnificativ mai mare decât media de 24%.

Piaţa de outsourcing – dominată de furnizori locali
Dintre cele 44% de întreprinderi care externalizează servicii de IT, aproape trei sferturi (72%) se bazează pe furnizori locali. Gradul de satisfacţie oferit de relaţiile de afaceri cu partenerii de outsourcing este în general bun şi, în medie, 22% dintre respondenţi se declară chiar „foarte mulţumiţi“. Principale argumente pentru outsourcing sunt, conform managerilor IT, optimizările calitative care pot fi obţinute (42% „cu totul de acord“, 37% „de acord“).

Unified Communications şi Videoconferencing: diferenţe regionale puternice
În ceea ce priveşte utilizarea de instrumente pentru lucrul colaborativ, se pot constata diferenţe regionale puternice. În timp ce o medie de 27% indică faptul că folosesc deja soluţii de Unified Communications, această valoare ajunge în Turcia la doar 17%. Motivul principal de utilizare a tehnologiilor de Unified Communications îl constituie îmbunătăţirea cooperării în cadrul companiei (53% „de acord“). Cu privire la Videoconferencing, fluctuaţiile regionale sunt deosebit de evidente. Cel mai ridicat grad de adoptare se regăseşte în Austria (46%), cel mai scăzut în Slovacia (25%), iar valoarea medie se află la 35%.

Big Data: doar 21% dintre companii folosesc potenţialul oferit de Enterprise Search
Deşi toate companiile pornesc de la premiza unei creşteri puternice a volumului de date, doar un număr restrâns dintre ele intenţionează să folosească instrumente eficiente de prelucrare şi utilizare a acestora. Numai 21% au implementate soluţii pentru căutări structurate în datele companiei, cea mai largă răspândire a acestor instrumente fiind constatată în Slovacia (29%). Ca argument important pentru utilizarea acestora este indicat accesul rapid la informaţii.

Securitate: auditurile externe rămân ca şi mai înainte puţin uzuale, cheltuielile pentru securitate cresc
38% dintre respondenţi sunt convinşi că utilizează cele mai bune soluţii împotriva atacurilor externe, respectiv de prevenire a timpilor morţi şi a pierderilor de date (37%). Din răspunsurile la întrebarea, dacă întreprinderile îşi verifică sistemele cu ajutorul experţilor externi, se poate deduce însă un mare potenţial. În Austria, 57% dintre companii au beneficiat de un astfel de audit în ultimii trei ani. În România se înregistrează o valoare de 38%, mult mai scăzută faţă de media de 46%.

Mobilitate: doar pentru anumiţi angajaţi, iar România este viitoarea „ţară BYOD“
Dintre cei 42% care oferă acces mobil la aplicaţii IT în afară de e-mail, doar 11% permit acest acces tuturor angajaţilor. Austria şi Cehia se află în faţa clasamentului cu 58% şi respectiv 52%, în situaţia în care media este de 42%. În multe cazuri, această atitudine reţinută poate fi explicată prin lipsa unor structuri şi procese adecvate. Avantajele sunt totuşi recunoscute cu acurateţe şi constau într-o mai bună îndeplinire a sarcinilor zilnice de către angajaţi (91% „de acord“). În ceea ce priveşte utilizarea propriilor smartphone-uri şi tablete la serviciu (BYOD), Austria se situează pe primul loc cu 36% (media este de 25%). Este posibil însă ca România să recupereze masiv în următorii trei ani. Încă de pe acum această facilitate este disponibilă la 29% dintre respondenţi, iar 20% plănuiesc să introducă BYOD în următorii trei ani. Totuşi, în medie, doar 14% dintre respondenţi doresc acest lucru.

Studiul “ICT business trends and challenges”
În realizarea acestui studiu au fost aplicate întrebări pentru operaţionalizarea provocărilor IT&C identificate de Kapsch BusinessCom. Acestea sunt: Cloud Computing & Virtualization, Collaboration, Big Data, Mobility & Consumerization, precum şi Security. Prin intermediul interviurilor telefonice asistate de o aplicaţie software dedicată (metoda de cercetare CATI), realizate de compania de analiză de piaţă şi consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC), au fost chestionaţi 885 de responsabili IT din Austria, Cehia, Ungaria, România, Polonia, Slovacia, Ungaria şi Turcia. Perioada de desfăşurare a cercetării a fost octombrie – decembrie 2013. Pentru calcularea indicilor au fost luate în considerare valorile procentuale ale răspunsurilor primite la întrebări, ordonate în funcţie da ţară şi evaluate după un sistem de punctare (7 puncte pentru nivelul 1 şi 1 punct pentru nivelul 7).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite