Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

AutoCAD – un Esperanto al proiectantilor

04 Aprilie 2006



MM . Interviu . A&C . Pasaj denivelat superior Basarab copyInfiintat in 1953, Institutul Proiect Bucuresti este una dintre cele mai importante companii romanesti din domeniul proiectarii constructiilor si infrastructurii urbane.
Cuprinzand in structura sa toate specialitatile care concura la realizarea unui proiect complex – urbanism, arhitectura, structura, instalatii, edilitare, IT – Proiect Bucuresti isi desfasoara activitatea utilizand preponderent produse software Autodesk.
A&C International, ca distribuitor autorizat al produselor Autodesk in Romania, a initiat si sustinut inca din 1994 un parteneriat cu Proiect Bucuresti prin pachetul complet de servicii de consultanta specializata, suport tehnic si training autorizat. Primaria Sectorului 2, ansamblul Dragonul Rosu, restaurarea si consolidarea Atheneului Roman si a Palatului Telefoanelor, multiple ansambluri rezidentiale sau spatii comerciale, unitati culturale sau spitalicesti, sunt doar o parte dintre obiectivele a caror proiectare a fost realizata la Proiect Bucuresti cu ajutorul software-ului de la Autodesk.
In cele ce urmeaza Horatius Ionescu, seful departamentului IT de la Proiect Bucuresti ne-a detaliat evolutia parteneriatului.


Horatius Ionescu, seful departamentului IT al Proiect Bucuresti„Marea majoritate a proiectelor edificate in Bucuresti in ultimii 53 de ani – ansambluri de locuinte, obiective de interes cultural si comercial, dotari urbane – a fost realizata in cadrul firmei noastre, iar in etapa de dupa 1989 am utilizat aproape exclusiv solutii CAD bazate pe produse Autodesk”, sustine domnul Horatius Ionescu, seful departamentului IT al Proiect Bucuresti.


Proiect Bucuresti este unul dintre partenerii importanti ai A&C International cu o istorie comuna de 12 ani. Care sunt principalele momente de marcat in acest parteneriat?


Inca de la inceputul anilor 90 in Proiect Bucuresti se utilizau produse Autodesk debutand cu AutoCAD 10. Primul contract incheiat cu A&C International a fost semnat in 1994 si viza o colaborare extinsa, atat pe partea de software, cat si de hardware. Ulterior aparitiei legii copyright-ului in 1996 am avut permanent contracte de legalizare a produselor software utilizate, peste 90% din acestea fiind produse Autodesk.
Politica firmei a fost si este de a folosi software legalizat si, din aceasta cauza s-a luat intr-o prima etapa decizia achizitionarii de licente, si nu upgrade-uri sau cross-upgrade-uri pentru a putea utiliza legal toate statiile de lucru, etapa urmatoare presupunand o sporire a ponderii utilizarii de aplicatii verticale. Ca structura hardware, detinem aproximativ 210 de statii de lucru structurate in patru domenii corespunzatoare principalelor zone de activitate. Dintre acestea, circa 180 sunt folosite nemijlocit in procesul de proiectare.
Nu toate elementele componente ale proiectului presupun manipularea unor fisiere la fel de complexe, asa incat performantele platformelor hardware utilizate difera in functie de departamentul care le utilizeaza. Bineinteles, zona de modelare tridimensionala in vederea realizarii prezentarilor de arhitectura unde se utilizeaza atat AutoCAD-ul, cat si 3DStudio Max sau Viz sau zona de prezentare de urbanism care presupune lucrul cu fisiere raster de mari dimensiuni necesita solutii hardware „high-end” (reprezentand cam 40 de sisteme, inclusiv statiile dedicate randarii), in timp ce activitatea curenta de desenare plana permite si utilizarea unor sisteme de performanta medie.


Ce solutii Autodesk utilizati si care este motivatia de baza in alegerea produselor Autodesk?


In ultimii ani, clientii nostri, interni sau externi (pentru ca au fost si astfel de situatii), solicita predarea proiectelor atat in format tiparit, cat si in format digital - zona in care produsele Autodesk, respectiv platforma de baza AutoCAD, au devenit un fel de Esperanto pentru proiectanti. Astfel, modalitatea noastra de abordare a proiectelor a fost intr-un fel certificata, iar continuarea utilizarii AutoCAD-ului a devenit evident necesara.
De exemplu, in cursul anului 1997 am avut o colaborare pe aproape tot parcursul anului cu un grup de firme franceze coordonat de Bouygues, pentru care am realizat integral desenele structurale ale sediului concernului GlaxoWellcome din Paris cu o suprafata de circa 28.000 de metri patrati. Datorita platformei comune, colaborarea cu partenerii francezi a fost foarte eficienta: consecutiv insusirii reciproce a conventiilor de layere si denumiri de fisiere, toata comunicarea tehnica a decurs cat se poate de bine.
Pentru ca in elaborarea majoritatii proiectelor noastre folosim AutoCAD, intreg ansamblul de reguli interne, tot fluxul de lucru, au fost formulate plecand de la specificul AutoCAD, deci este greu de imaginat cum ar decurge procesul nostru de productie fara aceasta platforma de baza in proiectare. In afara de platforma AutoCAD mai sunt utilizate Autodesk 3DS Max si VIZ pentru partea de vizualizare si prezentare multimedia. La noi se mai folosesc si suita de aplicatii Corel pentru obtinerea formei finale a output-ului 3DS Max sau VIZ, pentru eventuale corectii cromatice, introducerea unor detalii vectoriale, agrementare suplimentara si punerea in pagina in vederea tiparirii. Autodesk Architectural Desktop este folosit in mod punctual, dar, dupa cum spuneam, etapa urmatoare va presupune cresterea ponderii acestui tip de aplicatii, inclusiv achizitia de software Autodesk dedicat pentru departamentul nostru de GIS.

Cum ati resimtit sprijinul A&C International pe parcursul acestui indelungat parteneriat?


Tin sa mentionez ca, pe parcursul acestei indelungate colaborari de mai bine 12 ani, ori de cate ori a fost necesar am beneficiat de training de la A&C International. Nivelul de cunostinte in ceea ce priveste CAD al personalului firmei noastre se datoreaza in buna masura trainingurilor succesive realizate impreuna. La un moment dat, timp de doi ani, la sediul nostru a functionat pentru personalul firmei, dar si pentru terti ca joint venture, un centru de training, cotat ca Autodesk Premier Training Center. Au trecut prin acest centru peste 160 de proiectanti care folosesc in munca curenta software Autodesk.
Avand in vedere ca avem in curs de implementare o serie de solutii noi si, in acest an, vom participa periodic la traininguri, indeosebi la momentul implementarii de produse Autodesk specifice pentru verticalele industriale de constructii si arhitectura.


Care sunt cele mai importante constructii din Bucuresti proiectate de Proiect Bucuresti cu ajutorul solutiilor Autodesk?


MM . Interviu . A&C . Primaria Sector 2Este destul de dificil sa fac o selectie. Practic, toate lucrarile mari din ultimii ani au fost realizate cu produse Autodesk. As mentiona totusi cateva mai recente: Pasajul Denivelat Superior Basarab - o lucrare de mari proportii in care Proiect Bucuresti detine pozitia de proiectant general. Colaborarea cu toti ceilalti parteneri IPTANA, ISPCF, Metroul, Electrica, RATB, nu ar fi fost posibila fara platforma AutoCAD, ca baza comuna pentru transmiterea informatiei. Pentru partea de prezentare am folosit software-ul Autodesk de vizualizare VIZ, cu o forma facila de prezentare, si 3DS Max. Acest proiect a fost supus analizei in mai multe etape, cu multiple variante, si de fiecare data a fost nevoie de o prezentare coerenta si cat mai explicita.
Sediul administrativ actual al Primariei Sectorului 2 de langa Magazinul Bucur Obor este una dintre lucrarile edificate recent care au avut la baza un proiect realizat cu ajutorul solutiei AutoCAD distribuite prin A&C International in Romania. In promovarea investitiei ne-au fost extrem de utile produsele de vizualizare VIZ si 3DS Max, prezentarile realizate contribuind la sustinerea solutiei la toate nivelurile de avizare.
Rezultatul l-a constituit o cladire moderna si deplin functionala care contribuie la inbunatatirea aspectului general al zonei, inclusiv parcul din fata care reprezinta un punct de atractie pentru locuitorii din vecinatate. Avem in lucru si o propunere de modernizare pentru zona din spatele primariei unde se afla acum platforma pietei Obor.
Am proiectat mai multe ansambluri de locuinte printre care: „Central Rezidential Park” care se afla pe Stefan cel Mare pe fostul amplasament al Intreprinderii de Panificatie Dambovita, (un ansamblu de blocuri de lux, cu beneficiar privat), ansamblul Henri Coanda care se afla in sudul Aeroportului Baneasa cu beneficiar Agentia Nationala pentru Locuinte. Printre spatiile comerciale in curs de realizare se numara si complexul Dragonul Rosu, cu beneficiar privat, care va cuprinde spatii cu destinatie comerciala (dintre care cel mai mare este dat deja in folosinta), spatii de depozitare, parkinguri si blocuri de locuinte.


Dintre beneficiarii proiectelor realizate de Proiect Bucuresti care este procentul intre domeniul public si cel privat?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite