Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Programe educationale in domeniul geospatial

04 Aprilie 2006



Pentru promovarea generala a domeniului GIS, corporatia Intergraph a dezvoltat un program de parteneriat destinat institutiilor educationale si guvernamentale, cu intentia de a aduce portofoliul de produse si servicii mai aproape de utilizatori, de a sustine parteneriatele pe termen lung si de a impartasi intr-o comunitate de utilizatori experienta unor solutii reale.


Intergraph Registered Research Laboratory (IRRL) este o directie a acestui program, o oferta disponibila la nivel mondial pentru institutiile universitare, laboratoare sau alte unitati de invatamant. Programul ofera studentilor, profesorilor si cercetatorilor tehnologie moderna si suport de dezvoltare necesar cercetarii aplicate. Pot aplica universitati, laboratoare si institute de cercetare care utilizeaza GIS si tehnologie geospatiala pentru activitatile de cercetare sau predare.


Beneficiile programului constau in acces gratuit la resurse tehnologice si informationale. Astfel, participantii pot intra in posesia unor licente gratuite GeoMedia Research: 5 licente GeoMedia, 5 licente GeoMedia Professsional, 2 licente GeoMedia Grid, 5 licente GeoMedia Terrain, 5 licente SMMS pentru GeoMedia (includ si GeoConnect), 2 licente GeoMedia Image, GML data server (read-only), GML export command, precum si licente GeoMedia Professional trial 52 saptamani pentru folosinta studentilor acasa. De asemenea, programul asigura accesul la produse industriale, la portalul Tech Net, care contine documentatii tehnice, forumuri de discutii ale dezvoltatorilor etc., precum si la GISDataDepot Premium Data Download, un serviciu dezvoltat de GeoCommunity.


Suport on-line


Membrii institutiilor acceptate beneficiaza si de 15 ore de suport gratuit prin e-mail, precum si de acces la Online Research Library. Aceasta biblioteca virtuala se gaseste pe site-ul dedicat http://synergy.intergraph.com, unde sunt inregistrate toate institutiile participante la program, precum si rezumatele activitatilor de cercetare desfasurate pentru ca membrii programului sa aiba informatii despre munca tuturor. Sunt inscrise cu precadere institutii de invatamant superior, iar aria de raspandire este extrem de larga. Nu lipsesc nici universitati din Europa Centrala si de Est, mai numeroase fiind cele din Cehia, Polonia si Ungaria. Din Romania exista o singura institutie inscrisa in program: Universitatea Valahia din Targoviste.
In cadrul proiectului, coordonat de Gabriel Gorghiu - sef lucrari Catedra SSA, institutia a trimis doua rezumate ale lucrarilor de cercetare focalizate pe Managementul Infrastructurii de Utilitati Publice (telecomunicatii, apa si canalizare).
Primul contact cu lumea GIS-urilor a fost realizat in cadrul proiectului CNFIS– Guvernul Romaniei–Banca Mondiala, cod 171/2000 (2001–2002) – “Perfectionarea procesului de invatamant al specializarii Agroturism cu implicatii asupra dezvoltarii durabile a regiunii submontane si montane” – program major avand drept coordonator si contractor Universitatea Valahia Targoviste. Parteneri: Scottish Agricultural College Ayr, Northumbria University Newcastle, Marea Britanie, La Cite Colegiale Ottawa, Colegiul Stanislas Montreal, Universitatea Sherbooke Montreal, Canada. Valoarea proiectului a fost de 75000 USD”, ne-a declarat Gabriel Gorghiu.


Proiecte romanesti


Proiectul amintit anterior a avut ca scop realizarea unui studiu asupra situatiei agroturistice din regiune, fiind identificate oportunitati, puncte tari si puncte slabe in organizarea agroturistica din judetul Dambovita. De asemenea, a fost efectuat un raport referitor la situatia ecosistemelor din regiunea submontana si montana. S-a efectuat, totodata, si o analiza detaliata asupra modelelor educationale optime pentru procesul de instruire-perfectionare, documentare din domeniu. Referindu-se la rezultate, Gabriel Goghiu este de parere ca ”au fost imbunatatite planurile de invatamant pentru specializarea Agroturism – colegiu. A fost infiintat un Centru Pilot Universitar Regional de Instruire in Agroturism, a carui infrastructura cuprinde 3 laboratoare didactice si de cercetare stiintifica: laborator de monitorizare a factorilor de mediu, laborator biologic, laborator de tehnologia informatiei pentru instruire in agroturism, laboratoare infiintate si dotate in cadrul proiectului. Centrul-pilot face parte integranta din Centrul de Cercetare pentru Imbunatatirea Calitatii Vietii si Mediului in conditiile Noilor Tehnologii Informationale si de Comunicatie, centru acreditat CNCSIS, in anul 2003. Prin manifestarile stiintifice organizate in cadrul proiectului, s-a facut un larg schimb de experienta cu specialisti atat din domeniul agroturismului, cat si din cele corelate cu acesta, specialisti din institutii interesate, din tara si din strainatate (Agentia de Protectia Mediului Dambovita, ANTREC Romania, Scottish Agricultural College Ayr, Northumbria University Newcastle, Marea Britanie, La Cite Colegiale Ottawa, Colegiul Stanislas Montreal, Universitatea Sherbooke Montreal, Canada etc.).” Mai mult, in cadrul proiectului s-au incheiat si alte parteneriate pentru promovarea unor activitati de cercetare-dezvoltare cu: Institutul de Meteorologie si Hidrologie Bucuresti, Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Voinesti, GeoNet - Targoviste.


Promovarea noilor tehnologii


Proiectul a avut si o puternica latura de promovare a noilor tehnologii. Conform declaratiilor lui Gabriel Goghiu “in cadrul programului s-au facut demersurile necesare pentru a beneficia de Initiativa Educationala GeoMedia, din partea InterGraph, GeoMedia reprezentand un concept puternic in domeniul informatiilor geografice, care suporta vizualizarea si analizarea datelor native, diverse formate standard de imagini si care reuneste date din mai multe surse, toate acestea fiind integrate intr-un singur pachet software. Odata cu instalarea produsului software, pentru prima data in Universitate au fost organizate sesiuni de instruire la care au participat cadre didactice de la catedra de Geografie. Firesc, a urmat pasul introducerii unui modul de instruire pe GeoMedia pentru studentii specializarii Geografie, anul II, semestrul I – cursul de Geoinformatica. Cu toate ca volumul de activitati didactice nu a fost foarte generos (14 ore de curs si 28 de lucrari practice), interesul studentilor a fost major, acestia realizandu-si mici proiecte in care au implementat conceptele de baza ale GIS. Din pacate, odata cu trecerea la sistemul L-M-D in invatamantul superior romanesc, acest curs nu si-a mai gasit locul in structura planurilor de invatamant, existand promisiunea reintroducerii lui pentru cursantii de la studiile de Master, incepand cu toamna acestui an. In prezent, se incearca revigorarea utilizarii GeoMedia prin includerea facilitatilor oferite de produs in cadrul unor cercetari la nivel local sau regional. In acest sens, in cadrul Programului Cercetare de Excelenta a fost depusa, in luna ianuarie 2006, o propunere de proiect care vizeaza crearea unui sistem de management durabil al resurselor pentru monitorizarea si evaluarea riscurilor de mediu, in vederea prevenirii efectelor negative si gestionarii situatiilor de criza, propunere realizata impreuna cu alti 3 parteneri. Evident, se asteapta cu interes evaluarea acestei propuneri si cu speranta un rezultat favorabil.”
Pentru a intra in program, cei interesati trebuie sa trimita un profil al institutiei si, periodic (la 24 de luni), o serie de trei rezumate ale activitatii de cercetare. Formularele pot fi completate online sau trimise via e-mail. Aplicarea pentru program nu are implicatii financiare din partea institutiilor beneficiare.
Programul este gestionat la nivel global de Corporatia Intergraph (Huntsville, Alabama, USA) iar Intergraph Computer Services ofera toata asistenta pentru piata romaneasca.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite