Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

PLANIFICARE SI GESTIUNE URBANA - GIS pentru managementul retelelor de distributie energie termica

04 Aprilie 2006



SC BlomInfo-Geonet SRL Targoviste, sucursala a Blom A/S Danemarca, membra a grupului Blom Norvegia, este o prezenta activa in ultimii 4 ani pe piata interna si externa in domeniul serviciilor de cartografie, geodezie, cadastru, topografie, fotogrametrie, GIS (sisteme informatice geografice).
Unul dintre tipurile de GIS dezvoltate cu succes de aceasta companie este sistemul informatic geografic in domeniul retelelor de transport si distributie agent termic.


Obiectivele generale urmarite de acesta sunt:
•stocarea informatiei in baze de date spatiale;
•implementarea unui sistem de management eficient al mentenantei in vederea reducerii riscului de producere a avariilor;
•evaluarea, prevenirea si reducerea riscului ecologic;
•diminuarea pericolului de interactiune defectuoasa intre tipurile de retele edilitare de pe domeniul public;
•oferirea de solutii tehnice si organizatorice pentru folosirea corecta a domeniului public;
•evidentierea zonelor aflate in declin economic;
•imbunatatirea calitatii serviciilor.


Forma traditionala de depozitare si vizualizare a datelor geografice este harta. Pe aceasta, datele geografice sunt reprezentate sub forma de puncte, linii si suprafete, desenate pe un suport si codificate prin simboluri speciale, explicate intr-o legenda sau intr-un text insotitor. Harta, impreuna cu elementele explicative necesare pentru interpretarea ei, constituie o baza de date geografice. Corectitudinea deciziilor rezultate in urma unei analize geografice depinde atat de calitatea hartii disponibile (precizie, actualitate, expresivitate, etc.), cat si de cunostintele si experienta acumulate in domeniul studiului efectuat, de catre persoana care face analiza.
Principala problema pe care incearca sa o rezolve un GIS consta in realizarea automata a analizelor geografice, utilizand in acest scop informatia stocata in format digital si pachete de programe specifice.
Sistemul are doua componente: bazele de date spatiale ce contin reprezentarea vectoriala a lumii reale, raportarea la un sistem de coordonate, valorile atributelor tehnice si constructive ale obiectelor reprezentate, evenimente aparute in exploatare (defectiuni, avarii, revizii) si software aplicativ pentru crearea, intretinerea si exploatarea bazelor de date.
Rezultate obtinute: posibilitatea de localizare in harta digitala a oricarui element de retea pornind de la un identificator unic(numar camin de vizitare, adresa postala etc); vizualizarea atributelor elementului selectat; izolarea unui troson de conducta prin inchiderea vanelor; atasarea schitelor la obiectele grafice(punct termic, centrala termica); harti tematice pentru analiza retelei (gestionare defecte pe retea, debransari, stare abonat); rapoarte de stare tiparite; planificarea reviziilor si reparatiilor; asistarea operatorului din dispecerat in luarea deciziei de interventie pentru izolare si remediere defect („unde si cum”); istoric pe evenimente, etc.


Publicarea datelor pe web


Spatiul web a devenit unul dintre cele mai folosite medii de schimb si stocare a informatiei. Disponibilitatea si portabilitatea informatiilor a devenit o necesitate in toate domeniile.
Sa presupunem ca unui functionar al administratiei locale i se cere de catre o firma de constructii o autorizatie pentru executia unor lucrari de reparatii pe o anumita strada. Functionarul va trebui sa se asigure ca zona respectiva nu este traversata de conducte apartinand S.C. Termica S.A. care ar putea fi puse in pericol in timpul executarii lucrarii. Tot ce va trebui sa faca este sa deschida browserul de internet si sa selecteze din lista strada respectiva. Strada va fi afisata pe ecran impreuna cu celelalte elemente din zona (conducte, camine de vizitare, etc). Astfel este asigurat accesul rapid la informatie de ultima ora, datele pot fi accesate din orice locatie, singura conditie fiind accesul la internet.


Ing. Mariana Rechitean



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite