Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Programe europene, participare romaneasca, perspective comune

04 Aprilie 2006



Ionel Andrei, in mijlocul echipei de la  Directia de Integrare Europeana si Cooperare InternationalaPrincipalele proiecte internationale CD in care suntem implicati, miza lor, politicile complexe care le sustin, competitia dura din jurul lor, domeniile romanesti de succes, punctele slabe ale participarii la Programul Cadru, portretul cercetatorului roman de tip european...Cat de mult sau cat de putin stim din toate aceste aspecte? Interviul cu Ionel Andrei, directorul general al Directiei Generale Programe din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, aduce sub microscop macrocosmosul cercetarii romanesti in context european.

Care sunt principalele programe CDI europene la care entitatile de cercetare din Romania participa in acest an?

In ce priveste cercetarea, Romania dispune deja de o experienta bogata privind participarea la cadrele de cooperare existente la nivel european. Amintesc numai faptul ca participam in calitate de tara asociata pentru a doua oara la principalul program al CE in domeniu – Programul Cadru. Evident, aceasta experienta, pe langa beneficiile aduse participantilor, este o importanta sursa de dezvoltare a aptitudinilor profesionale si de invataminte pentru initiativele si actiunea viitoare, atat in cercetare, cat si pentru celelalte sectoare, pentru ca Romania, incepand cu 1 ianuarie 2007, trebuie sa raspunda statutului de tara membra a UE, precum si nevoilor si asteptarilor celorlalte state membre, in calitate de partener implicat in efortul comun de atingere a obiectivelor stabilite prin Strategia Lisabona revizuita. Concluziile Consiliului intrunit la Lisabona includeau si crearea Ariei Europene a Cercetarii si Inovarii (ERA). In esenta scopul ERA este de a realiza o singura „piata” pentru cercetare in Europa si in acest fel de a fi atenuate si depasite efectele fragmentarii cercetarii datorita desfasurarii acesteia mai ales la nivelul fiecarui stat membru, atingerea masei critice, cresterea mobilitatii cercetatorilor, promovarea de noi modalitati de colaborare si asigurarea unei mai bune utilizari a resurselor disponibile pentru cercetare atat in prezent, cat si pentru viitor.
In al doilea rand as dori sa subliniez ca stiinta este astazi o uriasa intreprindere internationala, politicile si initiativele, atat la nivel european cat si international, fiind elaborate si implementate din aceasta perspectiva. Aceasta abordare pragmatica are in vedere faptul ca, pe de o parte, abordarea istorica a stiintei, la nivel de grupuri mici sau la nivel national, este lipsita uneori de sens si de cele mai multe ori de rezultate, iar, pe de alta parte, nu numai datorita costurilor, duplicarea eforturilor este contraproductiva.
Este o optiune politica majora a Romaniei de integrare a comunitatii stiintifice si tehnice in Aria Europeana a Cercetarii. Aceasta inseamna asigurarea si cresterea capacitatii de participare la programele de cercetare-dezvoltare si inovare derulate in spatiul UE, cum sunt Programele CDT Cadru ale UE (in prezent se deruleaza PC 6), COST, EUREKA, dar si de stimulare a dezvoltarii cooperarii stiintifice si tehnice in spatiul european (in primul rand cu state membre UE si cu tarile asociate) precum si cu tarile vecine si din Regiunea Europei de Sud-Est.

Care este specificul acestor programe?

Programul cadru CDT reprezinta principalul instrument de implementare a politicilor din domeniul cercetare-dezvoltare si inovare al UE. Actualul program cadru – PC 6 este structurat pe cateva blocuri de activitati: integrarea si structurarea ERA, consolidarea ERA, stiinta si tehnologia la frontiera cunoasterii, cooperarea internationala. Bugetul programului este asigurat din contributia statelor membre ale UE, sau asociate la program, stabilita in functie de produsul intern brut al fiecareia. Participarea este permisa tuturor entitatilor –universitati, institutii de cercetare, intreprinderi, etc., legal stabilite in UE sau statele asociate, uneori fiind admisa si participarea unor terte parti. Repartizarea fondurilor se face in sistem competitional prin finantarea de proiecte.
Programul de Cooperare Stiintifica si Tehnica -COST este un cadru de cooperare la nivel european pentru coordonarea activitatilor in stiinta si tehnologie desfasurate la nivel national.
EUREKA este o initiativa lansata in anul 1984 in scopul stimularii accesului intreprinderilor, in special a celor mici si mijlocii la inalta tehnologie, fiind sustinute activitati de cercetare aplicativa, precompetitive si competitive.
In baza acordurilor inter-guvernamentale incheiate, Romania dezvolta Programe de cooperare stiintifica si tehnologica cu tari de pe toate continentele si care numara cca. 400 de proiecte pe an, mai mult de 40% dintre acestea se deruleaza in spatiul european.
Romania coopereaza in domeniul cercetarii stiintifice si tehnologice cu diverse organisme si organizatii internationale cum sunt: CERN (in cadrul a 4 experimente ALICE, ATLAS, DIRAC, LHC), ICGEB – Centru International pentru Inginerie Genetica si Biotehnologie Trieste, BSEC - Organizatia de Cooperare Economica a Marii Negre, ONU-CSTD Comisia ONU pentru Stiinta si Tehnologie in sprijinul Dezvoltarii Geneva, ONU-UNESCO si foarte important, cu Agentia Spatiala Europeana - ESA.

Care sunt domeniile in care institutele de cercetare din Romania au avut succes in 2005 in cadrul proiectelor internationale?

Nu este vorba numai de institute ci de institutiile, entitatile care fac parte din Aria Romaneasca a Cercetarii.
In ce priveste PC 6, pe cateva dintre prioritatile tematice au fost inregistrate rate de succes foarte bune, atat ca numar de participanti cat si in termeni financiari. Aceste prioritati sunt: tehnologiile societatii informationale, dezvoltare durabila, schimbari globale si ecosisteme, nanotehnologii si nanostiinte, noi materiale si procese de productie. Principalele domenii stiintifice si tehnologice de interes pentru participantii romani la actiunile COST si la proiecte EUREKA, sunt protectia mediului, materiale noi, tehnologii informationale si de comunicatii.

Ce va aduce nou PC7 comparativ cu PC6 pentru aria cercetarii romanesti?

PC7 este structurat pe patru programe tematice: cooperare, idei, oameni si capacitati. Va aduce acele elemente indispensabile succesului: coordonarea, cooperarea, increderea si evident resursele adecvate. Totodata va aduce simplificarea regulilor si procedurilor de participare, astfel incat meritul stiintific si tehnic al propunerilor romanesti sa nu mai fie estompat de capacitatea redusa de asigurare a administrarii unor proiecte de anvergura cum sunt cele europene. Va fi in acelasi timp o mare oportunitate prin implicarea si informarea participantilor inca din faza de elaborare asupra oportunitatilor oferite.

Cum sunt pregatite entitatile de cercetare din Romania pentru a face fata rigorilor PC7?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite