Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Cluj Innovation City, un proiect de importanţă naţională

26 Martie 2014



În cadrul evenimentului anual Cluj Innovation Days (CID), desfăşurat în perioada 20-21 martie, Clusterul Cluj IT a reuşit să implice cu succes toţi factorii de decizie, de la membrii Parlamentului României, Guvernului şi ai Comisiei Europene, la reprezentanţii autorităţilor centrale şi locale, ai mediului academic şi ai celui de afaceri, în susţinerea proiectului de dezvoltare urbană integrată, Cluj Innovation City.
Ne bucurăm că, odată cu participarea la cea de-a doua ediţie Cluj Innovation Days, reprezentanţii Comisiei Europene, ai Guvernului României şi ai autorităţilor locale s-au arătat interesaţi de activitatea pe care o desfăşurăm în cadrul clusterului, în special de proiectul Cluj Innovation City. Mai mult, aceştia au declarat proiectul ca fiind unul de maximă importanţă naţională şi am primit asigurări de sprijin din partea lor. Astfel, planul nostru de a plasa Clujul pe harta globală a inovaţiei este cu un pas mai aproape de realizare”, a declarat Andrei Kelemen, Directorul Executiv al Asociaţiei Cluj IT Cluster.
De asemenea, reprezentanţii mediului academic şi ai celui de afaceri şi-au arătat susţinerea faţă de iniţiativele Cluj IT Cluster şi de realizarea proiectului Cluj Innovation City, ceea ce vine în sprijinul celor două direcţii de dezvoltare ale acestuia: atragerea de investiţii şi crearea unui ecosistem bazat pe relaţia dintre companii, mediul de cercetare-inovare, proiecte şi know-how-ul necesar implementării acestora.
Reprezentanţii Cluj IT Cluster se aşteaptă ca, în cel mult 15 ani, Cluj Innovation City să devină cel mai mare hub din regiune în ceea ce priveşte inovaţia, accentul fiind pus pe cercetare şi dezvoltare în domeniul bioeconomiei, IT-ului, medicinei şi al energiei regenerabile.
Cluj Innovation City are potenţialul de a crea peste 25.000 de locuri de muncă în următorii 15-20 ani, ceea ce înseamnă că regiunea va concentra mai mulţi specialişti în cercetare în domenii prioritare pentru România şi în serviciile conexe de care va fi nevoie. În plus faţă de crearea de locuri de muncă, proiectul va crea o structură economică flexibilă în regiune, bazată pe dezvoltarea unei reţele internaţionale şi va plasa România printre cele mai importante centre de cercetare, dezvoltare şi inovare”, a precizat Andrei Kelemen.
În ceea ce priveşte investiţiile, reprezentantul clusterului a adăugat că acestea vor depăşi 350 de milioane euro în următorii ani, finanţările urmând să fie mixte, adică vor proveni atât din sectorul privat, cât şi din cel public.
Cluj Innovation City este un proiect derulat în parteneriat public-privat de tipul Community Project, primul de acest fel din România, managementul CIC fiind deţinut de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului, al Consiliului Judeţean Cluj şi al Consiliului Local Cluj. În acest sens, recent a fost înfiinţată Fundaţia CIC, care se va ocupa de managementul general al proiectului şi se va asigura că obiectivele asumate în cadrul proiectului vor fi respectate, iar Primăria Cluj-Napoca a pus la dispoziţie pentru realizarea proiectului un teren de peste 200 ha la 4 km de oraş pentru construirea centrelor de specialitate şi va demara anul viitor un proiect de realizare a unei şosele cu patru benzi care să facă legătura între oraş şi spaţiul destinat viitoarelor centre de inovaţie.
În prezent, proiectul de dezvoltare urbană integrată se află în etapa de selecţie a companiilor de consultanţă pentru realizarea studiului de prefezabilitate, urmând ca aceasta să fie finalizată la jumătatea acestui an.
Cluj Innovation Days este un eveniment anual, organizat cu scopul de a consolida comunitatea locală precupată de inovaţie, şi nu numai, şi de a facilita dezvoltarea legăturilor cu parteneri de dezvoltare şi de afaceri naţionali şi internaţionali. Prin acest eveniment, Cluj IT doreşte profilarea industriei pe care o reprezintă ca o componentă indispensabilă a procesului de inovaţie. Ediţia din acest an, care a reunit peste 300 de participanţi pe parcursul celor două zile, a fost găzduită de Institutul de Ştiinţele Vieţii din cadrul Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite