Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Integrarea Romaniei in clubul select al Agentiei Spatiale Europene: “Un pas mic pentru Europa, un pas urias pentru Romania”

04 Aprilie 2006



Directorul general ESA, Jean-Jacques Dordain si Pres. ASR, Marius-Ioan Piso la semnarea AcorduluiLa mijlocul lunii februarie, Romania a devenit a treia dintre fostele tari Intercosmos care, dupa Cehia si Ungaria, a obtinut statutul de Stat European Cooperant al Agentiei Spatiale Europene (ESA), pentru o parte a cercetarii romanesti semnificatia acestui moment fiind, avant la lettre, superioara aderarii la UE. Totodata, potrivit afirmatiilor directorului general ESA, Jean-Jacques Dordain, evenimentul reprezinta un semnal politic important pentru integrarea europeana, intre cele 2 structuri existand legaturi stranse, scopul comun fiind de a intari Europa si de a aduce beneficii cetatenilor acesteia.

Implementarea acestui Acord de Cooperare va stimula participarea Romaniei la realizarea societatii europene bazate pe cunoastere, scop politic principal al UE. Cercetari si aplicatii tehnologice nationale vor fi integrate in programele ESA, generand atat stiinta la cel mai inalt nivel, cat si export de tehnologie avansata in tarile ESA. Cercetatorii, universitarii si tinerii vor avea acces la infrastructura si facilitatile spatiale si terestre ale ESA, iar industria va beneficia de sistemele de standarde, asigurare a calitatii si proprietate industriala. Apar astfel noi oportunitati pentru cercetatorii romani, care nu vor mai fi nevoiti sa emigreze pentru a-si implini vocatia.

Unde avem competente

Jean-Jacques Dordain a dat cateva exemple de domenii in care Romania poate inca de acum sa coopereze cu ESA, in urma semnarii acordului de cooperare: observarea pamantului, domeniu care are implicatii foarte concrete, cum ar fi limitarea pagubelor produse de inundatii; utilizarea serviciilor de navigare pentru traficul aerian; telemedicina - asigurarea de servicii medicale la distanta prin sisteme de telecomunicatii; dezvoltarea tehnologiilor informationale; participarea oamenilor de stiinta romani la misiuni stiintifice europene; contributia la tehnologia pentru racheta Arian 5, avand in vedere ca unele piese componente se produc deja la Craiova.
Romania, prin Agentia Spatiala Romana, colaboreaza cu ESA de mai mult de un deceniu, institutele si laboratoarele de specialitate participand in cadrul mai multor misiuni spatiale stiintifice si programe de aplicatii in observarea Terrei, telecomunicatii, telemedicina, agricultura, monitorizarea dezastrelor. Incheierea Acordului a fost posibila si datorita participarii a peste 600 de cercetatori si universitari in cadrul programului national AEROSPATIAL, finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii si sustinut de industria de specialitate.

Logodna inainte de mariaj

Presedintele Agentiei Spatiale Romane, Marius-Ioan Piso, estimeaza ca intr-un orizont de timp de 5 ani Romania va deveni membru cu drepturi depline in ESA, statutul actual, de stat cooperant, fiind unul tranzitoriu, asemanator logodnei care precede mariajul. Termenul de 5 ani este optimist daca ne gandim ca Austria si Finlanda au avut nevoie de 10-12 ani pentru a intra in ESA. Important ramane insa faptul ca Romania s-a transformat dintr-un jucator pasiv, care colabora facultativ cu ESA, intr-un jucator activ, care are obligatii, responsabilitati si beneficii concrete.

Agentia Spatiala Europeana

Infiintata in 1975, ESA este principala organizatie interguvernamentala a Europei producatoare de misiuni spatiale si inalta tehnologie, comparabile cu cele ale puterilor spatiale SUA si Rusia, prin punerea in comun de resurse, dificil de sustinut de un singur stat. Cele 17 state membre, dintre care 13 sunt membre ale Uniunii Europene, asigura un buget anual de aproximativ 4 miliarde euro dedicat programelor spatiale europene si se realizeaza prin contributii ale statelor membre, prin cote proportionale cu PIB. Contributia fiecarei tari este returnata anual in proportie de 90-105% prin programe/contracte obtinute de companii-institutii din tara respectiva. In cazul in care Romania ar fi membru deplin, contributia echivalenta ar fi de ordinul 15-25 milioane euro anual.
Misiunile de explorare a planetelor sistemului solar Marte, Jupiter, Saturn, satelitii de observarea Terrei in domeniile radar si optic, dezvoltarea rachetei Ariane, sunt urmate de aplicatii spatiale in cele mai diverse domenii socio-economice si de securitate. Recent, ESA gestioneaza impreuna cu U.E programele GALILEO . navigatie prin satelit - si GMES . monitorizare globala pentru mediu si Securitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite