Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Īn ce măsură se poate vinde legal un program pentru calculator second hand

27 Martie 2014



Probabil că prima întrebare care apare firesc în urma citirii titlului acestui articol este ce înseamnă un program pentru calculator sau un software „second hand” şi abia apoi cum se poate vinde.

Noţiunea de software „second hand” porneşte, în principal, de la un model de business prin care o companie achiziţionează de la clientul unui producător de software licenţe de utilizare software care nu mai sunt necesare clientului respectiv, pe care le vinde mai departe către diverşi cumpărători interesaţi.

Un astfel de model de business a generat o dispută juridică în Germania între Oracle şi o companie denumită UsedSoft GmbH, ce a fost soluţionată de către Curtea Europeană de Justiţie („CEJ”) printr-o decizie de importanţă majoră pentru industrie (Decizia C\u001E128/11 din 3 iulie 2012).

Prin decizia CEJ s-a stabilit că un utilizator legal de software poate revinde software-ul pe care iniţial l-a dobândit prin descărcare de pe internet, fără a încălca drepturile de distribuţie ale autorului/titularului de drepturi, cu obligaţia însă de a şterge din propriul computer sau de a face inutilizabilă copia programului respectiv.



În esenţă, conform deciziei CEJ s-au stabilit următoarele:

1. Odată cu prima vânzare a copiei unui program pentru calculator prin descărcare de pe internet pe calculatorul primului dobânditor, se epuizează dreptul de distribuţie prevăzut la art. 4 alin. 2 din Directiva 2009/24 a Parlamentului şi a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind protecţia juridică a programelor pentru calculator (“Directiva 2009/24”).

Cu alte cuvinte, titularul drepturilor de autor asupra copiei programului respectiv nu poate interzice dobânditorului legal revânzarea copiei respective către terţi. Acest aspect este valabil şi pentru versiunile actualizate sau îmbunătăţite ale respectivului program, puse la dispoziţie ulterior de către titularul de drepturi.

2. Cu toate acestea, se impune însă o condiţie: copia programului de calculator revândut trebuie ştearsă din calculatorul dobânditorului iniţial sau trebuie să devină inutilizabilă în orice alt mod. În caz contrar, se încalcă dreptul exclusiv de reproducere a unui program pentru calculator ce aparţine titularului dreptului de autor (astfel cum acesta este prevăzut la art. 4 alin. 1 lit. (a) din Directiva 2009/24).

O consecinţă a acestei condiţii este faptul că, spre exemplu, în cazul în care licenţa dobândită de cumpărătorul iniţial vizează un număr de utilizatori care depăşeşte necesităţile acestuia, dobânditorul respectiv nu are dreptul să fragmenteze licenţa respectivă şi să revândă unui terţ doar dreptul a utiliza programul respectiv pentru utilizatorii care depăşesc necesităţile proprii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite