Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Īn ce măsură se poate vinde legal un program pentru calculator second hand

27 Martie 2014




3. De asemenea, CEJ subliniază faptul că titularul dreptului de autor asupra unui program pentru calculator, cum este Oracle în cazul respectiv, este îndreptăţit să se asigure, prin toate mijloacele tehnice aflate la dispoziţia sa, că, în cazul revânzării unei licenţe de utilizare de către dobânditorul iniţial, copia programului respectiv devine inutilizabilă de către respectivul dobânditor.



Prin această decizie de referință, se creează premisele unei pieţe secundare de vânzare de software. Din decizia CEJ se mai desprind şi o serie de alte aspecte importante care ar trebui să fie avute în vedere atât de către furnizorii de software cât şi de către revânzători:


1. CEJ a pus un mare accent pe faptul că licențele de utilizare acordate de Oracle nu au fost limitate în timp, și din acest motiv a concluzionat că a avut loc o "vânzare" a copiei programului. Acest aspect ar putea lăsa furnizorilor de software deschisă posibilitatea de a stabili licenţe de utilizare pe o perioadă determinată de timp, prin intermediul unui model de închiriere. Un astfel de model de licenţiere ar putea permite acestora să argumenteze că nu a avut loc o vânzare efectivă a copiei programului respectiv şi, prin urmare, dreptul de distribuţie nu se epuizează în urma acestei vânzări.

2. Teoria epuizării dreptului de distribuție nu se aplică în cazul contractelor de mentenanţă sau de furnizare de servicii. Prin urmare, punerea la dispoziţie de software în sistem „cloud” ar putea asigura o mai mare protecţie juridică dezvoltatorilor de software.

Decizia lasă, de asemenea, o serie de întrebări fără răspuns, dintre care probabil cea mai importantă întrebare se referă condiţiile de utilizare care se aplică dobânditorului secundar de software.

La o primă analiză, se poate argumenta că drepturile de utilizare transferate către cel de-al doilea utilizator și către orice alţi dobânditori subsecvenţi se vor circumscrie condiţiilor stabilite în licența de utilizare inițială. Decizia însă nu analizează aceste aspecte. Mai mult decât atât, conform deciziei CEJ, orice contracte separate, cum ar fi cele de mentenanţă, nu se vor transfera automat odată cu vânzarea secundară.

Ca atare, este puțin probabil ca noul dobânditor să aibă acces la variante actualizate sau îmbunătăţite ale programului fără a fi obligat să intre într-un nou contract de mentenananţă cu furnizorul de software. Acest aspect ar putea permite furnizorului de software să-şi structureze condiţiile de acordare de mentenanţă astfel încât să încerce să acopere o parte din pierderea generată de epuizarea dreptului de distribuţie odată cu prima vânzare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite