Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cu 12c, Oracle conectează bazele de date la cloud

27 Martie 2014



Anul trecut, Oracle a lansat prima bază de date concepută pentru cloud, Oracle Database 12c, care aduce nu mai puţin de 500 de noi funcţionalităţi și se poate lăuda cu alte două cifre impresionante: 2.500 de ani/om în procesul de producție și 1,2 milioane de ore de testare. Noua versiune îmbunătăţeşte foarte mult experienţa clienţilor care implementează medii cloud private de baze de date şi a furnizorilor SaaS. Alături de Sergiu Russu, Business Sales Leader Oracle România, am punctat cele mai importante funcționalități și noutăți pe care le oferă noua bază de date.



Ce ar trebui să ştie în primul rând un CIO despre prima bază de date în cloud?


O schimbare majoră adusă de noua versiune este cea de multi-client sau multitenant, în care a fost separată partea de engine de baze de date de containerul propriu-zis de baze de date. Clienţii au posibilitatea de a consolida mult mai multe baze de date, iar resursele se alocă și se folosesc mult mai bine. Datorită faptului că suportă mai mulţi clienţi la nivelul bazei de date şi nu la nivelul aplicaţiei, Oracle Multitenant permite ca toate aplicaţiile furnizorilor independenţi de software care rulează baza de date Oracle să fie pregătite pentru SaaS.

Din perspectiva unui client vorbim de un cloud privat, noţiune întâlnită din ce în ce mai mult, în special în zona telco, în care departamentul IT furnizează servicii către celelalte departamente. Baza de date în arhitectură multi-tenant se pretează foarte bine la un astfel de serviciu. Un alt element important este ușurința în lucrul cu datele. Aceste containere se pot foarte ușor clona, muta pe altă infrastructură sau se pot muta dintr-un cloud privat într-un cloud public. Oracle este una dintre firmele care oferă servicii de cloud inclusiv pe baze de date, adică se pot cumpăra de la Oracle baze de date și implementa într-un data center propriu sau se pot cumpăra baze de date ca un serviciu, Database as a Service.

Altă funcționalitate foarte importantă este aceea a optimizării spațiului de stocare. Există o hartă a temperaturii, în care se ține evidența frecvenței cu care se accesează datele. Datele cel mai des accesate le numim fierbinți. Astfel, optimizăm spațiul de stocare, pentru că putem aplica algoritmi de compresie pe datele pe care le folosim foarte rar şi le putem muta pe storage-uri mai ieftine. Faptul că reușim să optimizăm zona de storage produce economii foarte mari în special pentru clienții mari care lucrează cu volume foarte mari de date.

De asemenea, am coborât la nivel de baze de date o serie de funcționalități legate de analiza datelor. Este vorba despre instrumente care descoperă pattern-uri și fac corelații automat, în volume foarte mari de date, o funcționalitate care se duce către zona de Big Data. Se poate analiza comportamentul unui utilizator, după clickuri, după modul în care se plimbă pe un site etc. E foarte ușor de descoperit modele în volume foarte mari de date.
De asemenea, Oracle Database 12c include mai multe inovaţii destinate securităţii decât oricare altă versiune a bazelor de date Oracle.

Pot fi ajutați clienții să-și identifice tiparul de date care sunt accesate mai des sau mai rar?

O funcționalitate mai veche a bazei de date este aceea de partiționare. Partiționarea datelor se poate face după mai multe criterii: după vechimea datelor, după regiuni, după sex etc. Partition Adviser îți recomandă să faci niște partiționări astfel încât să crești viteza bazei de date. Peste acest nivel se poate realiza și o partiționare după criteriul frecvenței cu care se accesează datele. Este o analiză mult mai inteligentă și mai eficientă să te uiți la nivel de date decât la nivel de storage.

Au nevoie companiile din România de baze de date în cloud? Care este gradul de adopţie al Oracle Database 12c pe piaţa românească?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite