Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Încotro se dezvoltă piaţa de stocare

27 Martie 2014



Stocarea este o industrie care a reuşit să rămână imună la Legea lui Moore timp de aproape două decenii. Evoluţiile care se preconizează în 2014 nu reprezintă schimbări majore, ci doar confirmări ale unor tendinţe vizibile de acum câţiva ani. Pe plan local, lucrurile se mişcă mai lent, iar evoluţiile la nivel mondial nu au, încă, replici cu amplitudine semnificativă.

Semne bune anul are: companiile par să iasă din rezerva în care s-au menţinut pe parcursul anului trecut şi încep să-şi materializeze intenţiile de achiziţie de echipamente de stocare. Astfel, conform estimărilor cabinetului de consultanţă Gartner, piaţa de stocare pe disc (External Controller-Based Disk Storage - ECB) a revenit pe plus în trimestrul patru din 2013, înregistrând o creştere de 5%, după ce în trimestrul precedent se confruntase cu o scădere a vânzărilor.

Este o rată de creştere nu foarte consistentă, dar care încheie un an cu evoluţii modeste în Europa şi Asia (cu precădere în Japonia), dar şi în SUA (unde criza Administraţiei Obama a avut un impact de durată asupra pieţei). Per total, veniturile furnizorilor de soluţii ECB au ajuns în 2013 la un nivel de 22,5 miliarde de dolari (din care 6,3 miliarde au fost realizaţi doar în trimestrul patru), înregistrând o creştere de doar 1,4% faţă de anul precedent (în 2012, volumul total a fost 22,2 miliarde de dolari). Creşterea modestă, cea mai mică de după 2009, este atribuită, parţial, şi dezvoltării şi diversificării ofertei furnizorilor de servicii de stocare în Cloud, precum Amazon sau Microsoft, care au diminuat şi ele apetitul şi aşa scăzut al companiilor pentru soluţiile de stocare on-premises.

Analiştii IDC, ale căror estimări pentru 2014 converg cu cele emise de Gartner, consideră însă că nu doar climatul economic şi dezvoltarea ofertei Cloud menţin piaţa de stocare pe creştere lentă, ci şi faptul că tehnologiile de deduplicare, de „Thin provisioning“, „Storage tiering“ etc. au devenit mult mai eficiente şi mai larg adoptate. Prin urmare, creşterea exponenţială a volumelor de date în cadrul organizaţiilor poate fi gestionată mai eficient fără a fi necesare investiţii majore în zona hardware.

În aceste condiţii, Gartner estimează pentru 2014 că piaţa de stocare pe disc se va menţine pe creştere, înregistrând însă un plus de doar 3%.

Direcţiile principale de dezvoltare

Dincolo de estimările asupra modului în care va evolua din punct de vedere valoric piaţa de stocare la nivel mondial, pentru anul acesta analiştii anunţă, în unanimitate, trei direcţii principale de dezvoltare. Care nu reprezintă elemente de noutate absolută, ci o consolidare aşteptată a unor tendinţe prefigurate încă din anii precedenţi.

Astfel, o primă direcţie previzibilă de dezvoltare a pieţei de stocare este adoptarea pe scară din ce în ce mai largă a dispozitivelor de stocare SSD/flash. Estimările se bazează, în principal, pe scăderea accelerată a preţului/GB pentru dispozitivele SSD. O ipoteză pertinentă, dar care se materializează mai lent decât preconizează analiştii de piaţă. Aşa se face că, la momentul actual, un cost mediu de 15-20 de dolari/GB pentru storage-ul SSD reprezintă încă un factor inhibitor important, dacă ne raportăm la doar 2 dolari/GB cât costă stocarea pe hard-disk-urile clasice. Iar diferenţa de cost, deloc neglijabilă, necesită un business case foarte solid pentru justificarea investiţiei, chiar şi în companiile mari.

Un alt element pe care nu toţi specialiştii îl iau în calcul atunci când preconizează creşterea achiziţiilor de dispozitive SSD este faptul că, la momentul actual, majoritatea aplicaţiilor software sunt proiectate să ruleze optim pe sistemele de stocare bazate pe discuri. Şi, prin urmare, pentru a se atinge potenţialul maxim al tehnologiei flash, este nevoie de o rescriere integrală a ofertei software pentru obţinerea saltului de performanţă promovat intensiv de vendorii de astfel de dispozitive de stocare. Este un proces de durată, care încă nu a luat amploare, chiar dacă semnalele în acest sens se vor înmulţi în 2014.

O a doua direcţie importantă de dezvoltare a pieţei de stocare o reprezintă Software Defined Storage, o abordare cotată a deveni din ce în ce mai populară anul acesta. Motivul este simplu – SDS permite o valorificare mult mai eficientă a mediilor de stocare eterogene, respectiv atingerea unui nivel superior de performanţă în managementul acestora şi eliminarea limitărilor impuse de anumiţi vendori hardware. Estimările pe termen lung preconizează că adoptarea pe scară a sistemelor de management de tip SDS va declanşa o bătălie a preţurilor între vendorii de soluţii hardware de stocare. Semnalele din piaţă nu confirmă încă această ipoteză – în 2013, deşi preţul de stocare per GB a continuat să scadă, preţul de vânzare mediu per unitate de stocare a crescut cu 5,1%. În plus, perspectivele optimiste sunt temperate şi de ritmul de adopţie lent al modelului SDS din piaţă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Sorin
Foarte pertinenta analiza dvs. Intr-adevar, desi marile companii forteaza artificial piata printr-un marketing agresiv (asa cum face si Microsoft pentru paleta lor de produse) stocarea in cloud pune foarte mari probleme de disponibilitate si securitate. As mai adauga faptul ca aglomerarea serviciilor in mana a catorva operatori mondial va impune zone solide de monopol si oligopol al serviciilor printr-o concurenta agresiva, marile companii putand sa sustina un bussines care este in pierdere sau cu o marja infima de profit, fata de companiile mici care trebuie sa investeasca sume importante pe termen relativ scurt si sa recupereze de asemenea intr-un timp foarte rezonabil.
09 Aprilie 2014, 12:31:43