Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Serviciile de stocare şi partajare documente în Cloud, noul El Dorado IT

27 Martie 2014



Asaltul mobilităţii a schimbat radical mediul enterprise, iar dezvoltarea şi diversificarea serviciilor Cloud au accelerat metamorfoza, complicând viaţa departamentelor IT. Care se confruntă nu doar cu riscurile generate de democraţia BYOD, ci şi cu cele induse de utilizarea serviciilor Personal Cloud pentru stocarea şi partajarea de informaţii profesionale.

Democraţia BYOD şi libertatea de mişcare, impuse prin presiunea utilizatorilor finali şi susţinute cu argumente bazate pe creşterea eficienţei şi randamentului, nu sunt pe placul departamentelor IT, care se confruntă cu problema din ce în ce mai acută a securităţii datelor.

Adoptarea „la liber“ a mobilităţii în mediul business implică o serie de riscuri majore, pentru că utilizatorii mobili au nevoie de instrumente dedicate, adaptate noului model de desfăşurare a activităţii. Iar dacă organizaţiile nu vin în întâmpinarea acestor cerinţe cu aplicaţii adecvate şi acoperitoare, angajaţii improvizează, adaptând soluţiile pe care le au la îndemână nevoilor impuse de desfăşurarea activităţilor profesionale în condiţiile specifice mobilităţii.

De la Consumer la Enterprise

Aceasta este principala cauză a popularităţii în creştere înregistrate de serviciile gratuite de stocare şi File sharing dezvoltate pe modelul Personal Cloud, de tipul Dropbox, Box etc. Sunt servicii care pot reprezenta o posibilă rezolvare a nevoii angajaţilor mobili în ceea ce priveşte stocarea şi partajarea de informaţii, făcându-le accesibile de pe orice tip de device, de oriunde şi oricând.

Fenomenul a devenit vizibil încă de acum patru ani, când Forrester Research estima o creştere masivă a numărului de utilizatori ai serviciilor de tip Personal Cloud, de la 46 de milioane în 2010 (numai la nivelul SUA), la 196 de milioane în 2016. Conform analizei, 51% din utilizatorii acestui tip de servicii le foloseau deja, la acel moment, în scopuri profesionale, deşi menirea lor iniţială a fost de a adresa zona consumer.

Este adevărat că, sesizând oportunitatea creată, principalii furnizori de servicii gratuite de tip Personal Cloud au început să-şi dezvolte oferta şi pentru mediul enterprise, însă costul reprezintă încă un inhibitor important în adoptarea ofertei. Conform studiului Forrester, din cei 46 de milioane de utilizatori ai serviciilor Personal Cloud existenţi în 2010, doar 10 milioane, mai puţin de o treime, accesau serviciile contra-cost. Estimarea prevedea însă o schimbare semnificativă la nivelul lui 2016, când volumul utilizatorilor de servicii cu plată se preconizează a fi de 97 de milioane din totalul de 196 de milioane estimat (aproape jumătate).

Piaţa emergentă

Estimarea Forrester urmează să se verifice în timp, cert este însă că, la momentul actual, piaţa dedicată lucrătorilor mobili cunoaşte o expansiune rapidă. Astfel, potrivit Gartner, pe piaţa emergentă a serviciilor de partajare şi stocare a documentelor în Cloud (Enterprise File Synchronization and Sharing), se înghesuie numeroşi jucători din varii nişe, precum:

• Box, Dropbox, Oxygen Cloud, Sugar Sync, YouSendIt şi WatchDox, care vin din zona de Social şi colaborare;



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite