Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

2014, în sfârşit, anul soluţiilor de virtualizare?

27 Martie 2014



Fie că este vorba de servere sau de staţii de lucru, virtualizarea este un subiect pe care se pariază în orb an de an, verdictul inevitabil al specialiştilor fiind acela că urmează „Anul virtualizării“. Chiar dacă la momentul actual este eclipsată de omniprezentul şi omnipotentul Cloud, care a înglobat-o ca pe o „componentă tehnică“, virtualizarea rămâne o prioritate pentru multe companii. Şi poate că în 2014…

Cu patru ani în urmă, IDC estima că anul acesta 70% din totalul serverelor care rulează la nivel mondial vor fi maşini virtuale. Ei bine, se pare că predicţia făcută în 2010 este pe cale să se împlinească. Conform studiului „Virtualization at Small and Medium Sized Firms on the Rise“ (realizat de Blackstone Group pentru un grup de firme partenere Cisco şi dat publicităţii la finalul anului trecut), 77% din cele 150 de companii mici şi mijlocii intervievate (între 50 şi 150 de angajaţi) utilizează deja o tehnologie de virtualizare. Iar 71% prevăd o creştere a bugetelor alocate în cursul acestui an.

Conform studiului citat, cele mai uzuale aplicaţii ale virtualizării sunt: virtualizarea serverelor (59%); Virtual Desktop Infrastructure (57%), virtualizarea stocării (44%) şi virtualizarea reţelei (42%). În ceea ce priveşte beneficiile probate deja, pe primul loc este nominalizată îmbunătăţirea scalabilităţii infrastructurii informatice (61%), urmată de reducerea costurilor (51%), creşterea flexibilităţii la nivelul întregului business (48%), ameliorarea productivităţii IT-ului (44%) şi îmbunătăţirea nivelului de continuitate operaţională (37%).

Principalele tendinţe

Sunt argumente importante pentru orice tip de organizaţie, indiferent de ordinul de mărime şi aria de activitate. Şi, chiar dacă explozia ofertei Cloud a redus sensibil vizibilitatea virtualizării, companiile continuă să acorde atenţia meritată acestei tehnologii. Astfel, conform estimărilor specialiştilor, rata de penetrare a proiectelor de virtualizare va continua să crească în 2014, cu precădere în rândul companiilor mici şi medii, unde economiile, flexibilitatea şi scalabilitatea sunt principalele argumente pro virtualizare.

O altă estimare unanimă a specialiştilor este cea de creştere a numărului proiectelor de infrastructură virtuală – în condiţiile în care serverele au fost principalul subiect al proiectelor de virtualizare, anul acesta se estimează că vor intra în atenţia companiilor zona de stocare şi reţelistică, cu un plus de atenţie pentru stocare. Pe zona de virtualizare a reţelei se face din ce în ce mai des referire la „Network Functions Virtualization“ (NFV) ca la o direcţie naturală de dezvoltare a proiectelor deja implementate, pentru a genera rapid beneficii suplimentare.

Tot anul acesta, se vor face primii paşi şi în direcţia creşterii nivelului de convergenţă între infrastructurile virtuale on-site şi Cloud. Dezideratul furnizorilor de servicii Cloud şi al vendorilor de soluţii este de a facilita migrarea fluxurilor de lucru şi încărcărilor din mediile virtuale către Cloud şi în sens invers. Specialiştii avertizează însă că este un obiectiv complex, care va fi atins pe deplin abia în decursul următorilor ani.

În ceea ce priveşte viitorul proiectelor de tipul Virtual Desktop Infrastructure, părerile sunt împărţite. Există voci care susţin că, în 2014, vom asista la începutul dispariţiei acestei tehnologii „intermediare“, ca urmare a dezvoltării ofertei de servicii Cloud şi a schimbării induse de adoptarea pe scară largă a mobilităţii în mediul enterprise. La polul opus, partizanii VDI susţin că această tehnologie va cunoaşte o schimbare radicală în 2014, evoluând către mult mai încăpătorul concept de Desktop-as-a-Service (DaaS), în care serviciul de back-end este livrat de un furnizor de servicii Cloud, printr-o arhitectură multi-tenant, pe bază de abonament. Şi care acoperă optim cerinţele utilizatorilor mobili.

După cum se poate observa, există destule argumente ca 2014 să fie, în sfârşit, anul proiectelor de virtualizare. Dar mai mult ca sigur că şi 2015 va fi, şi 2016, şi…



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite