Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Construcția sănătoasă a unei echipe performante

27 Martie 2014Mese de biliard, de tenis de masă, de foosball, console XBOX și multe alte device-uri menite să distreze angajații, să îi relaxeze și să mențină un tonus vesel și creativ. Iată ce găsim în majoritatea companiilor de IT respectabile. HR-ul simte nevoia să fie creativ, pentru că investițiile în pregătirea unui specialist IT sunt foarte mari, așadar retenția este un KPI important. Prin urmare, HR-ul pune la bătaie ultimele „jucării“ tehnologice, investește în certificări și recertificări sau alege cele mai interesante programe de teambuilding.

Din experiența noastră, teambuilding-ul în varianta actuală – sub forma unei suite de activități amuzante și a timpului liber petrecut împreună departe de birou – nu își mai atinge scopul. Efectele unui astfel de program se manifestă pe o perioadă scurtă de timp, după care toate reintră în normal, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, iar bugetele investite se pierd fără a produce rezultatele scontate.

Pentru a depăși acest neajuns, această perisabilitate a „momentului plăcut“ petrecut cu colegii și atât, un program de dezvoltare a echipei trebuie să conțină elemente menite să atingă o coardă sensibilă interioară a fiecărui participant. Noi îl denumim Team Discovery Program.

Acesta propune o abordare diferită, care pornește de la identificarea unor elemente cheie pentru a înțelege modul în care funcționează o echipă: rolurile informale ale membrilor echipei, comportamentele disfuncționale la nivel de echipă în situații de stres, presiune, precum și identificarea ancorelor valorice comune ale membrilor echipei. Scopul acestui program este de a crește înțelegerea interpersonală, a stilurilor de lucru proprii și ale colegilor, a ceea ce fiecare aduce în echipă, a cauzelor conflictelor din echipă.

Dincolo de „joacă“, este nevoie de profunzime și de alinierea, înțelegerea și împărtășirea unei viziuni comune de business. Acest „teambuilding, dar altfel“, cum l-am denumit noi, aduce beneficii atât la nivel individual, cât și la nivel de echipă.

Beneficii la nivel individual

• Sporirea nivelului de auto-conștientizare asupra valorilor personale, a factorilor motivaționali, a comportamentelor productive și toxice, care au impact asupra reputației la locul de muncă.

• Înțelegerea rolului informal preferat în echipă, precum și a impactului personal în echipă (puncte forte și arii de monitorizat).

• Conceperea și agrearea unui plan individual de dezvoltare, cu concentrare pe comportamentele care trebuie păstrate, antrenate sau stopate.

Beneficii la nivel de echipăParerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite