Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cât de autonom e HR-ul în companiile IT româneşti?

27 Martie 2014



Activitatea departamentului HR s-a schimbat de la simpla şi vechea sarcină de a păstra cărţile de muncă ale angajaţilor, la transformarea într-un partener strategic al companiilor. Acest proces de tranziţie nu are însă o istorie prea lungă şi în nici un caz nu este încă adoptat pe scară largă. În IT, HR-ul are un rol cu atât mai important, cu cât această industrie depinde fundamental de resursele umane.

Cu toate acestea, conform unor specialişti, departamentul de HR nu are capacitatea de a influența prea multe lucruri în domeniile tehnologice. Pentru a afla cât din această afirmaţie este valabilă în peisajul IT autohton, care este rolul departamentului HR şi unde se situează acest departament ca importanţă pe scara ierarhică dintr-o organizaţie, am stat de vorbă cu trei directori de resurse umane ale unor importante companii IT din România.

„În cazul IT-ului, nu există active ca în producție. De aceea, funcția de resurse umane este strategică în IT prin însăși esența/caracteristicile industriei. Contribuția funcției de HR în organizație se manifestă prin calitatea execuției iniţiativelor/politicilor și prin capacitatea de creativitate a soluțiilor la situațiile existente. În TotalSoft, o mare responsabilitate a «leadershipului resurselor umane» revine CEO-ului, care își asumă acest rol împreună cu departamentul de HR. Din punct de vedere organizațional, funcția de HR este parte din Comitetul executiv, este implicată în toate deciziile legate de planificarea și dezvoltarea oamenilor“, menţionează Brânduşa Fecioru, HR Director TotalSoft.

Mădălina Teodorescu, Senior Director HR Avangate, consideră la rândul ei că mai mult decât în alte industrii, pentru companiile de IT capitalul uman este cel mai important activ al organizaţiei: „Acest aspect, plus competitivitatea extrem de ridicată a pieţei de muncă în IT conduce la un rol critic şi strategic al departamentului de resurse umane în atragerea, dezvoltarea şi păstrarea talentelor în companie. În Avangate, departamentul de HR a fost mereu implicat în proiecte strategice cu impact asupra echipei, atât pentru biroul din România, cât şi pentru celelalte birouri din lume. Ne-am câştigat un nivel de încredere şi autonomie ridicat datorită orientării permanente către clienţii interni, a propunerii şi implementării de proiecte cu rezultate de succes, dar şi datorită bunei cunoaşteri a organizaţiei şi a pieţei de IT.“

La Microsoft, departamentul de HR este un partener strategic pentru succesul companiei.

„Impactul nostru în strategia companiei este concentrat pe o serie de direcții strategice: modelarea și evoluția culturii organizaționale a Microsoft, ca facilitator al transformării organizaționale, achiziția și retenția de talente, dezvoltarea capabilităților de management și leadership. Ca HR Director fac parte din echipa de leadership a Microsoft România, iar strategia și acțiunile de HR sunt aliniate și fac parte integrantă din strategia și obiectivele organizației. Departamentul de resurse umane este o funcțiune independentă în Microsoft, subordonată unui Executive Vice President dedicat. Direcțiile strategice și instrumentele de lucru sunt aliniate la nivel global, între țări și arii de business“, precizează Roxana Tănase, HR Director Microsoft România.

Noile responsabilităţi ale directorului HR

Aşa cum aminteam în deschiderea acestui articol, peste tot în lume HR-ul începe încet-încet să se transforme, pierzându-şi funcția exclusiv administrativă pe care o deţinea iniţial.

În prezent, departamentul HR încearcă să ţină pasul cu evoluţia rapidă a întregului sector IT, iar atribuţiile directorului HR se adaptează acestor schimbări.

„Avangate a crescut cu aproximativ 50% pe an, în prezent numărând 165 de angajaţi doar în România. Cel mai important birou este departamentul din Bucureşti, acoperind 75% din forţa de muncă la nivel global. În 2014, ne-am propus o creştere de 35% a numărului de angajaţi. Un astfel de ritm mare de creştere implică o responsabilitate permanentă a HR-ului de a atrage şi selecta la timp cei mai potriviţi oameni pentru companie. De aceea, investim constant în programe de Employer Branding, cum este Avangate Tech Sessions – o serie de workshop-uri pe teme de interes pentru comunitatea IT, conduse de specialişti în domeniu din cadrul companiei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite