Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Povestea laboratorului geospaţial de la ISOP

27 Martie 2014



În ultimii ani, tot mai multe structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne utilizează în activitatea profesională soluţii geospaţiale. Pe măsură ce GIS-ul a devenit unealtă de lucru în departamentele de analiză a informaţiilor, a apărut şi nevoia din ce în ce mai mare de instruire specializată a personalului. Un pas important în acest sens a fost făcut în 2012, odată cu înfiinţarea laboratorului geospaţial în cadrul ISOP (Institutul de Studii pentru Ordine Publică).

Ideea creării unui laborator geospaţial a apărut pe fondul lipsei unor standarde în analiza informaţiilor.

„Laboratorul este rodul lucrului împreună. Ne-am gândit, iniţial la nivelul MAI, apoi alături de alte structuri ale statului, instituţii de învăţământ şi companii private, să conceptualizăm domeniul analizei informaţiilor. Eram nemulţumiţi de faptul că nu există nişte standarde, nişte repere de calitate în munca noastră. Am găsit parteneri puternici în alte instituţii care gândeau la fel ca noi. Meritul imens al MAI este faptul că şi-a asumat acest demers şi a crezut în analiză şi în aceşti specialişti. Ministerul şi-a asumat realizarea unui standard ocupaţional în domeniu şi, într-o primă fază, introducerea ocupaţiei în COR. Pentru a putea vorbi despre standarde trebuia mai întâi ca această ocupaţie să fie recunoscută pe piaţa muncii“, povesteşte Sorina Cofan, instructor de poliţie în cadrul ISOP.

La începutul anului 2012, la nivelul MAI s-a creat un grup de lucru care a reunit cei mai buni analişti de informaţii din instituţiile care au acest domeniu în componenţă şi a început lucrul pentru introducerea ocupaţiei în COR.



„La masa standardelor s-au aşezat alături de structurile MAI, SRI, SIE, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Academia Naţională de Informaţii şi zona privatului, printre care Intergraph Computer Services, Eastland – o firmă care furnizează software specializat pentru munca de analiză, Integrated Corporated Security Services, o companie de consultanţă care a venit cu expertiza introducerii altor ocupaţii în COR, şi Honesto Media. În mai 2012, în COR a fost introdusă atât ocupaţia analist de informaţii, cât şi cea de asistent analist de informaţii, diferenţa dintre ele fiind de studii, superioare în cazul analistului şi medii în cel al asistentului. A început apoi munca la realizarea standardului, care a mai durat un an. În opinia mea, principala realizare a acestui demers a fost lucrul împreună, faptul că s-au consolidat relaţii profesionale, am început să ne descoperim unii pe alţii şi să înţelegem mai bine cum lucrăm. Tot demersul a fost focalizat pe proces şi nu pe informaţiile – de cele mai multe ori sensibile – cu care lucrăm fiecare dintre noi. Mă bucură foarte mult că ne îndreptăm către o normalitate a unui segment socio-profesional. A fost o încântare să vezi analiştii din instituţii şi organizaţii diferite că lucrează împreună, se respectă reciproc, se ascultă unii pe alţii. Nu ar fi fost acelaşi lucru să dezvoltăm un standard doar al Internelor. Doar împreună am cristalizat modelul românesc în analiza informaţiilor, care este unic în lume. Numai în România, cel puţin până la momentul acesta, analiza informaţiilor este ocupaţie recunoscută pe piaţa muncii“, subliniază Sorina Cofan.

Standardul a fost aprobat de Autoritatea Naţională pentru Calificări, iar grupul de lucru din MAI şi-a continuat activitatea, a creat şi pilotat un curs construit pe competenţele prevăzute în standardul ocupaţional şi a realizat un manual care să ajungă în biroul fiecărui analist de informaţii. În următoarele trei luni, cursul va fi autorizat, în timp ce manualul va ieşi de sub tipar în cursul lunii mai.



De la vis la realitate


Crearea laboratorului geospaţial s-a produs natural, pentru că în MAI ajunseseră deja soluţii construite pe platforme GIS. Prin urmare, ISOP a trebuit să ţină pasul cu noile tehnologii şi să le ofere specialiştilor în analiză oportunitatea de a-şi dezvolta abilităţi de utilizare a noilor instrumente.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite