Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Programatorii marchează în Campionatul de Fotbal Robotic

28 Martie 2014



Pe 19 martie, Universitatea Politehnica Bucureşti a găzduit festivităţile de deschidere a celei de-a doua ediţii a Campionatului de Fotbal Robotic, organizat de Centrul de Creaţie Tehnică pentru Tineret, alături de Universitatea Politehnica Bucureşti şi Electrical Engineering STudents` European assoCiation Bucureşti (eeStec).



„Campionatul de Fotbal Robotic integrează două elemente din ADN-ul ASUS – Inovația și Căutarea Incredibilului: concurenții își provoacă inteligența și abilitățile de programare prin antrenarea roboților, iar tehnologia ne aduce mereu în căutarea incredibilului“,
Liviu Marica, Director Marketing ASUS România, companie care s-a implicat activ în susţinerea evenimentului.


Campionatul de Fotbal Robotic, care se desfăşoară timp de 3 luni, este un proiect menit să le ofere elevilor şi studenţilor pasionaţi de robotică şi programare oportunitatea de a învăţa (în cadrul unei serii de 12 workshop-uri şi 6 sesiuni de coaching, care vor preceda competiţia propriu-zisă) cum să programeze roboţii-jucători, răspunzând unor probleme practice, precum coordonarea membrilor echipei, planificarea deplasării acestora, recunoaşterea vizuală a obiectelor, evitarea obstacolelor etc. Toate aceste elemente trebuie integrate în algoritmul de programare („jucătorii“ se deplasează în teren pe baza algoritmului de joc codat în C++ şi au motoare şi surse proprii de alimentare), astfel încât roboţii să aibă reacţii adecvate în varii situaţii, iar comportamentul diferit al acestora să se încadreze într-un plan de acţiune deliberat care să asigure… o strategie de joc câştigătoare.



Competiţia din Bucureşti se desfăşoară conform regulamentului FIRA, stabilit după desfăşurarea primului campionat de fotbal robotic – Micro-Robot World Cup Soccer Tournament (MIROSOT) –, găzduit de Coreea de Sud în noiembrie 1996, şi care, ulterior, s-a extins la nivel mondial.



„Mă bucur şi vă felicit pentru continuarea acestei iniţiative. Cu atât mai mult cu cât, recent, Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Universitatea Politehnica a devenit membră a euRobotics, cea mai mare asociaţie de robotică din Europa. Asociaţia a încheiat în decembrie 2013 un parteneriat public-privat cu Comisia Europeană, cu obiectivul principal de a promova excelenţa în robotica europeană, acest domeniu reprezentând o prioritate în strategia de cercetare, dezvoltare şi inovare a Uniunii Europene, «Orizont 2020». Prin aderarea noastră la euRobotics, ne dorim să promovăm cât mai activ în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare dezvoltarea relaţiilor şi parteneriatelor cu comunităţile de robotică din Europa, atât la nivelul studenţilor, cât şi al corpului didactic. Până atunci însă, vă doresc mult succes la Campionatul de Fotbal Robotic, deşi important cu adevărat nu este cine va câştiga, ci cât de performanţi sunt roboţii pe care îi veţi programa“, a declarat, înainte de fluierul inaugural, Prof. Dr. Ing. Adina Magda Florea, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti.

Şi, deşi este o competiţie în care inteligența contează mai mult decât pregătirea fizică şi algoritmii fac legea în teren, Campionatul de Fotbal Robotic îşi va desemna câştigătorii în funcţie de numărul de goluri marcate. Iar echipa de antrenori-programatori învingătoare va fi răsplătită cu premii substanţiale, fondul de premiere fiind asigurat, ca într-o competiţie reală, de sponsorii evenimentului (ASUS, UPC, LUXOFT, Bitdefender, MISYS, OKAPI şi ioteo).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite