Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA, reper al excelenţei prin inovare în cercetarea românească

28 Martie 2014



Deşi ICPE-CA reprezintă o entitate relativ tânără în ecosistemul CDI local, institutul a reuşit ca, pe parcursul unui deceniu de activitate, să îşi consolideze poziţia în topul cercetării româneşti de excelenţă. Strategia bazată pe inovare, încurajarea multidisciplinarităţii, concentrarea constantă pe domeniul cercetării aplicative, armonizarea elanului tinerilor nou veniţi în institut cu experienţa şi know-how-ul cercetătorilor consacraţi, dezvoltarea constantă a infrastructurii de cercetare sunt principalele avantaje competitive care îi permit ICPE-CA să se diferenţieze şi să se poziţioneze constant în elita cercetării autohtone.



Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA este, conform deciziei de înfiinţare din 2004, un institut relativ nou în peisajul cercetării româneşti. Dar care a preluat atât din experienţa de peste 50 de ani a unor importante laboratoare destinate cercetării materialelor pentru ingineria electrică, cât şi mai noua cercetare privind aplicarea criogeniei în electrotehnică şi creşterea eficienţei energetice a tot ceea ce înseamnă echipament electrotehnic, maşină electrică sau generator.

„Printr-o strategie înţeleaptă, care a îmbinat experienţa trecutului cu provocările prezentului, institutul a reuşit ca, în decursul acestor ani, să îşi consolideze poziţia şi să ajungă printre cele mai competitive institute de cercetare din ţară. Desigur, efortul nu a fost uşor, a presupus acţiuni constante destinate dezvoltării infrastructurii, resursei umane şi adaptării permanente a strategiei de cercetare a institutului către acele direcţii de cercetare promovate la nivel naţional şi european, dar mai ales necesităţilor pieţei interne“, explică prof. dr. fiz. Wilhelm Kappel, directorul general ICPE-CA.

Reajustare continuă la cerinţele pieţei

Adaptarea continuă la cerinţele pieţei a fost posibilă datorită mai multor atuuri de care institutul dispune la momentul actual: o echipă de aproape 170 de angajaţi, cu un grad de calificare ridicat şi o medie de vârstă de 44 de ani, care include peste 55 de doctori şi 25 de doctoranzi, o structură organizatorică adecvată şi o infrastructură de cercetare modernă şi, nu în ultimul rând, multidisciplinaritatea profesională a salariaţilor (ingineri, fizicieni, chimişti, biologi, specialişti în ingineria materialelor).

„Pe lângă un bogat bagaj de cunoştinţe teoretice, creativitatea, capacitatea de a se reinventa, de a fi inovativ în permanenţă sunt caracteristicile fără de care nu poţi fi cercetător. Ca manager al unei instituţii de cercetare trebuie să prezinţi aceleaşi însuşiri. Nu poţi fi prezent pe piaţă, nu poţi răspunde adecvat solicitărilor acesteia dacă nu ai o structură organizatorică flexibilă şi performantă, dată pe de o parte de un raport optim între personalul de cercetare şi personalul auxiliar, iar pe de altă parte de structurile de laboratoare“, precizează directorul general ICPE-CA.



Pentru a ajunge la nivelul de excelenţă actual, institutul a suferit pe parcursul celor 10 ani de activitate schimbări organizatorice importante, trecând de la un număr de 15 laboratoare, aşa numite „tradiţionale“, la trei mari departamente (Materiale Avansate, Eficienţa în Conversia şi Consumul de Energie, Micro-Nano-Electrotehnologii) şi 4 laboratoare acreditate RENAR. (Pentru alegerea acestei structuri, ICPE-CA a beneficiat de expertiza europeană oferită în cadrul unui proiect FP7, PROCUST.)

Un alt element-cheie în evoluţia institutului l-a reprezentat faptul că, încă de la înfiinţare, ICPE-CA s-a autodefinit ca un promotor al progresului în inginerie electrică, bazat pe inovare. Iar la momentul actual este institutul românesc de cercetare cu cele mai multe tehnologii transferate în ultimii ani în economie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite