Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Peste 1.500 de utilizatori înregistrați pe geo-portalul INIS

28 Martie 2014



Aproape că nu există activitate din ziua de astăzi care să nu aibă tangenţă cu sau chiar să depindă critic de informaţia geospaţială. Conștientă de rolul pe care îl au informațiile geospațiale, Comisia Europeană a elaborat în 2007 Directiva de mediu INSPIRE, transpusă în legislația românească în 2010. În același an, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a primit sarcina de a realiza geo-portalul INSPIRE al României, denumit Geo-portalul INIS. După mai bine de trei ani, multe instituții care dețin date motivează că nu sunt pregătite să facă o conversie a datelor.

În momentul de față există date în portal de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) – furnizate de Centrul Național de Cartografie, aflat în subordinea instituției –, Ministerul Mediului, Direcția Topografică Militară, Ministerul Agriculturii (prin APIA).

În decembrie 2012, ANCPI a realizat mai multe seturi de date spațiale, prin transformarea temelor din cadrul produselor proprii, TopRo5 și e-Terra. Au rezultat astfel cinci seturi de date spațiale: Denumiri geografice, Unități
administrativ teritoriale, Parcele cadastrale, Rețele de transport, Hidrografie.



Conform calendarului INSPIRE, România este obligată acum să definească metadatele (n.r. informații despre date). Din păcate, multe din instituțiile care dețin date motivează că nu sunt pregătite să intervină asupra lor, din lipsa resurselor financiare şi de specialişti. Din acest motiv, ţara noastră riscă sancţiuni mari, cea mai importantă fiind demararea procedurii de infringement.

Pe Geo-portalul INIS sunt înregistraţi, în prezent, 1.532 de utilizatori, din care aproximativ 50% sunt persoane fizice și 50% persoane juridice. În cadrul procedurii de înregistrare pe geoportal, câmpul referitor la numele organizației are caracter opțional. Instituțiile ce au completat acest câmp sunt ministere, autorități publice și firme private.

Numărul mediu de accesări la nivelul geoportalului a fost de 550 de utilizatori unici pe zi și 9.100 de utilizatori pe lună (cifrele sunt valabile pentru perioada decembrie 2013-ianuarie 2014).

Atribuţii pentru membrii CINIS

Directiva INSPIRE a fost transpusă în legislația românească prin Ordonanța 4/2010, modificată anul trecut prin Ordonanța 32/2013, şi aprobată prin Legea 15/2014.

Infrastructura Naţională de Date Spaţiale (INDS) presupune acorduri între instituţii, standarde tehnologice şi resurse umane dedicate colectării şi gestionării informaţiei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite