Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Francisca Lebrun, de 7 ani în board-ul Xerox România: „Pentru a reuși în IT, o femeie trebuie să-și asume faptul că nu le știe pe toate“

28 Martie 2014




Cea mai mare realizare: construirea de echipe

Francisca Lebrun consideră că una din cele mai mari realizări profesionale este construirea de echipe: „Echipa pe care am construit-o pe service şi operaţiuni, o echipă foarte unită, eficientă şi echipată pentru a răspunde oricărei provocări, este una din realizările mele importante. Dacă mă gândesc la jobul dinainte, cel de director regional de logistică, am construit o structură de lucru între Olanda, depozitul nostru central, şi ţările de care mă ocupam. Mai la începuturi am făcut parte din echipa de implementare a SAP-ului în Xerox, şi nu e uşor să schimbi tot şi să o iei de la zero cu un sistem nou, pe care vrei să-l faci identic cu cel vechi şi nu se poate. Cred că cea mai mare realizare este construirea de echipe, lucrul cu oamenii din echipă și rezultatele obţinute alături de aceștia.“

Meritele Franciscăi Lebrun n-au fost trecute cu vederea de conducerea companiei, iar de 7 ani face parte din board-ul Xerox România. Este o realizare în sine, pentru că în România – situația e valabilă și în Europa – sunt puține femei în consiliile de administrație ale companiilor mari.

„Nu m-am gândit niciodată că există un dezechilibru, poate unde şi Xerox a fost întotdeauna o companie foarte echilibrată din acest punct de vedere. În prezent, în board-ul nostru sunt femei şi bărbaţi în număr egal. Nu mi se pare că femeile ar fi mai puţin echipate pentru un job de conducere decât bărbaţii, dar în general piaţa de IT&C este extrem de competitivă şi ca să poţi să-ţi construieşti o carieră pe această piaţă trebuie să aloci multe resurse, de timp în primul rând. Tradiţional, femeile au şi rolul de soţie şi mamă. A găsi un echilibru între cele două şi timp suficient să le faci pe amândouă este o sarcină destul de dificilă. În cultura din zona noastră sunt mai puţine femei care sunt dispuse să renunţe la obiectivele de familie în favoarea celor de carieră. Pentru a face parte dintr-un board, cred că e nevoie de calităţi care i se cer oricărui om: o gândire clară, structurată, creativitate şi foarte multă consistenţă în ceea ce face. Una dintre principalele calităţi pentru o femeie care face parte din board/își dorește să intre în board este să-şi asume faptul că nu le ştie pe toate şi să lucreze foarte bine cu echipa pe care o are“, adaugă Francisca Lebrun.

Trei principii de business

IT-ul este o industrie competitivă, iar o carieră în acest domeniu este mare consumatoare de timp. E nevoie de multă dedicație și pasiune pentru ca o femeie să-și construiască o carieră de succes în IT.

„Lucrez de mult timp în domeniu, m-am angajat în 1994-1995, când era lumea tuturor posibilităţilor. Nu-mi dau seama cu ce provocări se poate confrunta o tânără care intră acum în acest domeniu, dar piaţa este destul de dură şi este posibil să fie descurajant. Oricum, un mediu competitiv nu este chiar idealul unui începător într-un domeniu. Dar din punct de vedere al calităţilor şi al priceperii femeilor, nu cred că există vreun motiv care să le descurajeze să aplice la joburi în astfel de companii. Mă ghidez după trei principii de business, care pot fi în același timp sfaturi pentru tinerele care vor să-și dezvolte o carieră în acest domeniu: să-și asume faptul că nu le ştiu pe toate – chiar dacă vor excela în multe domenii, vor exista şi chestiuni pe care le ştiu mai puţin, iar pentru acestea, întotdeauna va exista cineva expert în acea problemă – şi să nu le fie teamă să întrebe și să ţină cont de ceea ce spune specialistul; să fie consistente, să se țină de cuvânt; să nu fie rigide, să fie atente la ce se întâmplă în jur şi să se adapteze la schimbări, mai ales într-un domeniu aflat într-o perpetuă schimbare. O gândire rigidă şi o strategie imuabilă nu ajută“, concluzionează Francisca Lebrun.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite