Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Financiar-Bancar >> Stiri si comunicate

Studiu Oracle: CFO-ul, evanghelist al tehnnologiei

03 Aprilie 2014



Pentru a determina rolul tehnologiei in finantele moderne, Oracle si Accenture au sustinut un studiu global realizat impreuna cu Longitude Research, intitulat „Puterea finantelor moderne: CFO-ul ca evangelist al tehnologiei.”


La studiu au participat 1.275 de directori financiari, executivi de varf si de mijloc din organizatii cu vanzari anuale de peste 250 de milioane de dolari din intreaga lume. Dintre acestia, 670 lucreaza la companii din diverse industrii din EMEA. O suta dintre ei sunt executivi fara atributii directe de administrare financiara. Studiul a relevat ca: CFO-ul modern este un evanghelist al tehnologiei, care intelege valoarea tehnologiilor digitale si cloud pentru procesele financiare si pentru companie in ansamblu, dar exista in continuare un decalaj intre realitate si aspiratiile directorilor financiari; departamentele financiare recunosc ca instrumentele cloud vor fi utile pentru bugetare, planificare si previzionare, si ca aceste instrumente sustin mandatul finantelor moderne de a fi un partener strategic in cresterea afacerii.
Pentru a fi un partener strategic al companiei, echipele financiare avangardiste folosesc instrumente analitice sofisticate, aplicatii moderne si cele mai recente instrumente sociale, mobile, cloud si colaborative pentru a ramane conectate la viziunea, strategiile si activitatile colegilor lor din companie.


Studiul a relevat ca multi CFO fac pasi importanti pentru a mari productivitatea si eficienta proceselor cu ajutorul tehnologiei, insa este clar ca mai sunt multe de facut. De exemplu, foarte multe companii se bazeaza in continuare pe informatiiperimate pentru decizii esentiale, nu in ultimul rand din cauza dificultatii de a consolida numeroase sisteme disparate.


Raportul demonstreaza ca directorii financiari au facut progrese in ultimul an. Potrivit unui studiu anterior realizat de Oracle si Accenture, CFO-ul ca si catalist al schimbarii ar dori sa fie mai implicat strategic, dar este nevoit sa se concentreze prea mult asupra costurilor, volatilitatii economice si complexitatii organizatiei.


Peste doua treimi din respondenti sunt de acord ca CFO-ul este un puternic sustinator al puterii de transformare oferita de tehnologie, si aproape trei sferturi dintre directorii financiari cred ca tehnologii precum cloud-ul, solutiile mobile si retelele sociale vor schimba felul in care finantele sunt structurate si administrate.
Totusi, doar 20% din executivii de top cred ca organizatiile lor financiare au adoptat tehnologii de varf, in contrast cu organizatiile de vanzari, in care 43% din executivii de la varf spun ca au facut aceasta tranzitie.
50% din respondentii din regiune au vazut o crestere a numarului de analisti angajati in ultimii doi ani, ceea ce reflecta nevoia in crestere de talent financiar cu abilitati analitice mai profunde si mai extinse.
De exemplu, 41% din respondenti simt ca abilitatea finantelor de a oferi o radiografie la zi a performantei, comparativ cu bugetele, este „sub asteptari”.
Respondentii recunosc potentialul solutiilor cloud de a oferi date relevante prin analizele avansate si informatiile de business. Peste un sfert din respondenti (28%) folosesc deja solutiile cloud pentru a sustine bugetarea, planificarea si previzionarea, iar alti 33% intentioneaza sa le transfere in cloud in urmatorul an.


Mai mult, peste doua treimi din executivii intrebati au adoptat un sistem bazat pe cloud in anumite departamente pentru finantele de baza (24%), sau urmeaza sa faca acest lucru (45%).
Directorii financiari continua sa se concentreze pe automatizarea proceselor, consolidarea sistemelor si raportarea in timp real pentru a perfectiona procesele, dar mai sunt multe de facut:
In timp ce aproximativ 30% din directorii financiari si de business care au participat la studiu recunosc ca procesele lor sunt inca bazate pe hartie, exista o tendinta clara de automatizare si digitalizare a proceselor, cu aproape 44% din repondenti care folosesc aplicatii mobile si 53% dintre ei care folosesc sisteme web.


Concluziile raportului arata ca maturizarea analizelor big data, solutiile cloud, mobile si retelele sociale ne-au adus la un punct critic in care companiile trebuie sa isi reevalueze strategiile digitale. 70% din respondenti cred ca aceste tehnologii vor schimba felul in care isi conduc si isi structureaza procesele financiare in companie.


Mai mult de jumatate din respondenti mentioneaza o crestere a flexibilitatii, o scadere a timpului de raspuns, analize mai bune si costuri operationale mai mici ca fiind prioritatile lor pentru viitor. Organizatiile se asteapta deci ca directorii financiari sa aiba o pondere tot mai mare in deciziile privind investitiile in IT.


66% din respondenti sunt de acord ca finantele inteleg foarte bine oportunitatile de transformare oferite de tehnologiile emergente. Cu un set extins de abilitati si experienta in analiza datelor de business, directorii financiari sunt bine pozitionati pentru a identifica „punctul sensibil ” al achizitiilor IT si pentru a ajuta companiile sa isi alinieze transformarea digitala cu obiectivele viitoare.
Doar 5% din respondenti au mentionat lipsa de sprijin de la top management ca fiind o bariera in adoptarea noilor tehnologii in operatiunile financiare. Capabilitatea, mai degraba decat dorinta, pare sa fie un factor mai important - 38% din respondenti spun ca lipsa abilitatilor interne este un obstacol important.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite