Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCDTIM construieşte la Cluj CETATEA energiilor alternative

28 Aprilie 2014




Participare la programul energetic nuclear european – combustibili pentru reactoare nucleare de generaţia a IV-a (tematică dezvoltată)
Combustibilii nucleari de tip nitrură pentru generaţia a IV-a de reactori nucleari constituie o alternativă de performanţă ridicată faţă de cei de tip oxid şi pot fi preparaţi numai cu izotopul stabil 15N, INCDTIM Cluj-Napoca fiind unicul producător din UE al acestui izotop. În UE, cercetări legate de dezvoltarea combustibililor nucleari de tip nitrură au loc în proiectului FP7 - Euratom „ASGARD”, iar INCDTIM face cercetări pentru mărirea eficienţei de producere a izotopului 15N cu concentraţia de 99 at.%. INCDTIM va furniza cantitatea de 100g 15N molecular necesar în 2014 pentru producerea cantităţii de test a nitrurii de plutoniu; dacă testele sunt satisfăcătoare se va comanda producerea în INCDTIM a cantităţii de 10 kg 15N pentru execuţia prototipului de reactor în perioada 2022-2024. Având în vedere că INCDTIM a livrat deja în anii trecuţi compuşi cu izotopi de 15N la un nivel de puritate peste 99 at%, a fost înregistrată la OSIM marca NINA 15-99, denumire sub care acest produs va fi livrat pe piaţa europeană.

Sisteme avansate de stocare curată a energiei – rezervoare naturale de aer comprimat (tematică nouă)

Creşterea puterii instalate în centralele nucleare și apariția energiilor alternative (eoliană și solară) a condus în sistemul energetic național la supraproducţia de energie electrică şi la apariţia necesităţii de stocare a acesteia. Astfel a apărut ideea utilizării aerului comprimat ca agent energetic şi stocarea sa în rezervoare naturale (mine părăsite). Pentru realizarea unui astfel de sistem sunt necesare: Transformarea unei centrale termoelectrice, prin înlocuirea turbinei cu abur cu un ansamblu compresor - turbină cu aer comprimat. Dispar cazanele şi turnurile de condens, depozitele de cărbuni şi haldele de zgură, emisiile de fum şi bioxid de carbon, centrala devenind absolut nepoluantă pentru mediul înconjurător; Amenajarea unei mine închise din zonă, pentru a deveni rezervor natural de foarte mare capacitate, prin etanşarea grosieră (betonarea canalelor de aeraţie şi pluviale) şi fină, prin acoperirea interioară a pereţilor cu răşini de etanşare; Construirea unei tubulaturi de transport bisens a aerului comprimat, pentru legarea centralei cu rezervorul. Funcţionarea unui astfel de sistem este foarte simplă. În cazul unui surplus de energie în zonă, produs de centralele nucleare, hidroelectrice, eoliene şi solare (toate curate) generatoarele electrice vor lucra ca motor, comprimând aerul şi stocându-l în rezervor. La apariţia cererii de energie, centrala poate comuta regimul de funcţionare în câteva minute, în generator acţionat cu turbinele pneumatice. Acest sistem este performant, eficient şi mai ales curat, cu potenţial de aplicare important pe termen mediu şi lung, România având aproximativ 580 de mine închise.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite