Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCDTIM construieşte la Cluj CETATEA energiilor alternative

28 Aprilie 2014




În ce măsură această direcţie este compromisă de reprezentanţii energiilor tradiţionale, care au puterea de a influenţa decizii la nivel înalt?

Direcţia este blocată la nivel de aplicaţii, nu la nivel de cercetare. Spania are un guvern condus de o minte luminată şi investeşte intens în echipamente pentru energii alternative. Ea reprezintă un demonstrator la scară naţională, iar statele din jur vor observa ce bine le merge folosind energii alternative şi vor lua decizia de a investi, la rândul lor, în această direcţie profitabilă. În ceea ce ne priveşte, vom aştepta apariţia unei strategii naţionale menită să preia rodul cercetărilor noastre. Deja există însă investitori strategici care, în momentul în care am scris acest proiect, au cumpărat terenuri lângă Cluj pe care aşteaptă să fabrice şi să monteze echipamentele ce vor produce noile tipuri de energii alternative, rodul cercetărilor efectuate în INCDTIM. Dacă doar o parte din temele dezvoltate se aplică, va da de lucru la o industrie orizontală. De rezultatele ei vor beneficia nu numai 22 de cercetători, ci se vor crea locuri de muncă pentru aproximativ 120 de oameni pe parte de proiectare şi pentru circa 1.000 de oameni pe parte de producţie. Energia produsă va genera la nivel regional o scădere a preţurilor şi, în final, se va ajunge la dezvoltare durabilă şi la creşterea calităţii vieţii. Cercetarea, în esenţă, trebuie să se gândească la viitor, să ducă omenirea mai departe. Nu faci cercetare în acest domeniu doar pentru azi sau mâine, ci pentru lumea care va fi peste 50 de ani.

Teme de cercetare dezvoltate sau iniţiate în premieră în cadrul proiectului CETATEA

Baterii reîncărcabile performante pentru industria de automobile şi electronică (tematică nouă)
Pe termen scurt, optimizarea funcţionării bateriilor clasice plumb-acid, făcută în parteneriat cu industria, reprezintă principalul obiectiv al proiectului. Studiile în acest sens vor fi îndreptate spre dezvoltarea de noi aliaje pentru confecţionarea electrodului pozitiv, obţinerea de noi aditivi pentru reducerea efectelor de coroziune, sau optimizarea structurii cristalitelor din masa activă a bateriilor. Scopul este dezvoltarea de acumulatoare care să satisfacă cerinţele tehnologice ale automobilelor start-and-stop. În acest sens, a fost lansat de curând un parteneriat între INCDTIM şi ROMBAT, singurul producător de baterii auto din România, care urmăreşte atingerea unei cote de 5% din piaţa europeană pentru acumulatorii pe care îi va produce până în 2015, obiectiv posibil prin implementarea industrială a soluţiilor tehnice propuse de INCDTIM.

Tehnologii avansate pentru energetică bazate pe hidrogen (tematică dezvoltată)
INCDTIM va continua cercetările de dezvoltare a unor tehnologii eficiente de preparare a hidrogenului din surse provenite din biomasă şi stocarea lui în materiale şi compozite poroase. Cercetările axate pe hidrogen, ca vector şi acumulator de energie, sunt parte a efortului de „decarbonizare” a sistemului energetic din Europa şi SUA. Prin transformarea resturilor de bio-masă (deşeuri vegetale via bio-etanol şi glicerină de la bio-diesel) în hidrogen va exista un impact economic - li se adaugă valoare - şi ecologic - prin îndepărtarea lor din mediu. Creşterea capacităţii de stocare a H2 în materiale performante va duce la consum de materiale şi energie mai mic, deci la creşterea eficienţei economice şi a siguranţei procesului de stocare a hidrogenului.



Conversia directă a energiei solare în energie electrică (tematică dezvoltată)

Institutul îşi propune dezvoltarea tehnologiei dispozitivelor fotovoltaice pentru creşterea eficienţei acestora, concomitent cu reducerea costurilor de producţie. Rezultatele aşteptate sunt legate de crearea de modele funcţionale de celule fotovoltaice cu eficienţă superioară. INCDTIM se va implica şi în studiul variantei alternative pentru panourile fotovoltaice pe bază de dispozitive semiconductoare organice: celulele solare pe bază de compuşi organici, care au avantaje care le fac atractive (preţuri accesibile, fabricaţie rapidă, sunt uşoare şi pot fi depuse pe substraturi flexibile din plastic). O altă categorie de dispozitive avansate, care se pot folosi în combinaţie cu panourile fotovoltaice, sau singular, o reprezintă traductorii termoelectrici. Colectivul de cercetători din institut dezvoltă materiale noi, foarte promiţătoare, relativ ieftine, cu factori de putere de 5-6 ori mai mari decât traductorii termoelectrici clasici. În afară de aplicaţiile în tandem cu panourile solare fotovoltaice, se vor putea realiza şi alte tipuri de dispozitive termoelectice pentru aplicaţii în recuperarea energiei termice – de exemplu cea degajată de tobele de eşapament ale autovehiculelor.

Conversia concentrată a energiei solare prin grupuri termoenergetice (tematică nouă)
Captarea radiaţiei solare şi transformarea ei directă în energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice are ca alternativă folosirea concentrată a căldurii pentru acţionarea unor motoare Stirling sau transformarea în aburi şi acţionarea unor turbine, energia mecanică astfel obţinută acţionând generatoarele electrice. Există trei categorii de concentratoare solare (Turnurile solare; Concentratoarele parabolice; Concentratoarele de tip paraboloid), iar INCDTIM va cerceta şi dezvolta tehnologic ultimele două tipuri. Un avantaj major al acestor echipamente este că ocupă spaţiu la sol mai mic decât panourile fotovoltaice şi se pot monta intercalat în fermele de centrale eoliene.

Recuperarea energiei din poluarea ambientală vibraţională şi electromagnetică (tematică nouă)
O formă de producere a energiei electrice, mai puţin dezvoltată la nivel mondial, este cea a conversiei zgomotelor din mediul ambiental, cu diverşi traductori. Cele mai multe aplicaţii se referă la mediul urban aglomerat şi folosirea de traductori piezoelectrici; dispozitivele sunt de puteri mici şi servesc la alimentarea unor aparate electrocasnice sau a unor dispozitive de supraveghere trafic, telefoane etc. Evaluând niveurile de zgomot de pe autostrăzi cu trafic mare, INCDTIM a ajuns la concluzia că acestea pot produce cantităţi semnificative de energie, stocabilă şi utilizabilă la iluminatul zonal sau al panourilor publicitare. Vibraţiile din lucrările de artă rutieră (poduri, viaducte, tuneluri) şi diferenţele potenţiale de presiune din unda pneumatică a autovehiculelor în mişcare sunt alte două forme importante de energie recuperabilă. Recuperarea energiei electromagnetice şi reducerea nivelului de poluare din spectru de frecvenţe caracteristice aplicaţiilor portabile este o problemă de mare actualitate care vizează starea de sănătate a societăţii umane şi economia energetică. INCDTIM îşi propune să găsească o soluţie ecologică pentru reducerea poluării, utilizând plante ca material absorbant de radiofrecvenţă, soluţie care converteşte direct energia electromagnetică în material biologic. De asemenea, se vor dezvolta soluţii portabile sau fixe de conversie a spectrului de poluare electromagnetică în surse de tensiune şi curent continuu (DC) cu utilizare în toată gama de aplicaţii electronice.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite