Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

PMP vs ITIL? Mai gāndiți-vă o dată!

28 Aprilie 2014




Spre deosebire de ITIL, managementul proiectelor nu acționează după o abordare a ciclului de viață, dar este organizat în 9 zone-cheie de cunoștințe: integrare proiect, obiectiv, timp, cost, calitate, resurse umane, comunicare, risc și managementul achizițiilor. După cum menționează Paul Rice, mai degrabă decât o analiză defalcată a fiecărui proiect, ITIL face o analiză a imaginii de ansamblu – ceea ce reprezintă o diferență esențială.

Abordarea PM în implementarea ITIL

Cum poate fi ITIL implementat eficient utilizând principiile din PMBOK? Din experiența sa ca PMP și ITIL Service Manager, Paul T. Rice a învățat că o serie de proiecte care sunt executate printr-un PMO (Programme Management Office) este metoda cea mai eficientă. Provocarea este de a identifica proiectele care aduc îmbunătățiri măsurabile, incrementale care vor conduce la schimbări organizaționale.

Efecte asupra companiilor IT

Dacă doriți ca organizația dumneavoastră să fie cu adevărat eficientă, certificarea dublă ITIL și PMP va ajuta compania dumneavoastră să progreseze.

ITIL și PMP pot avea un impact puternic pozitiv asupra modului în care departamentele IT susțin activitatea, organizatoric vorbind. Cu toate acestea, în prezent, multe organizații IT nu înțeleg exact puterea pe care atât ITIL, cât și managementul de proiect (atunci când sunt combinate) o au în ceea ce privește asigurarea finalizării și implementării proiectelor în timp util.

ITIL nu ajută doar managerii de proiect. Membrii din echipa de proiect pot învăța „secretele” ITIL și să se certifice. Însă un project manager, datorită responsabilităților pe care le deține într-un proiect trebuie să se înarmeze cu aceste cunoștințe. Conform unor opinii din piață, un manager de proiect ideal trebuie să fie expert în activitatea pentru care a fost angajat și să contribuie la închiderea proiectului cu succes. În plus, dacă are nevoie de consultanță tehnică de specialitate, sunt numeroși experți care îl pot ajuta de-a lungul proiectului. Există însă și destui guru IT care consideră că un manager de proiect trebuie să fie asemenea unei armate formate dintr-un singur om, cu competențe atât tehnice, cât și în managementul de proiect.

Evident că și în viitor părerile asupra acestei probleme vor fi împărțite, însă există destule argumente în favoarea efectelor pozitive asupra unei organizații, fie ea IT sau nu, pe care o are combinarea a două zone care aparent se exclud reciproc: ITIL și managementul de proiect.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite