Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Stocarea pe bandă revine în actualitate

28 Aprilie 2014



Decretată ca perimată încă de acum 10 ani şi considerată total ineficientă comparativ cu noile tehnologii şi soluţii de stocare, precum Solid State Disk, Software Defined Storage şi stocare în Cloud, banda refuză să iasă din scenă. Motivele pentru care această tehnologie catalogată dept „antică“ suscită încă interes sunt numeroase şi, mai ales, actuale.

60 de ani înseamnă pentru tehnologiile IT o vârstă matusalemică, iar rata de supravieţuire a unei soluţii informatice datând din anii ‘50 tinde vertiginos spre 0. Şi totuşi, tehnologia de stocare pe bandă nu este o relicvă care supravieţuieşte inerţial şi doar prin faptul că reuşeşte să ţină captive câteva zeci de companii mari, care au investit considerabil în această tehnologie.

Argumentele nu sunt doar de ordin economic – preţul pentru un GB de informaţie stocată pe bandă este încă, de departe, cel mai mic din piaţă, cu toată scăderea înregistrată de Hard Disk Drives (HDD) în ultimii ani –, ci sunt susţinute, în mod paradoxal, de cele mai noi tendinţe din piaţa IT. Tehnologii precum Big Data sau dezvoltarea şi diversificarea ofertei de servicii de stocare în Cloud fac din banda magnetică o soluţie cu un raport preţ/calitate greu de egalat.

Iar studiile de piaţă confirmă acest fapt – conform IDC, volumul de informaţii stocate pe bandă a crescut în 2012 cu 12% (a depăşit pragul de 20.000 PB), în 2013 aproape s-a dublat, iar pentru 2014 analiştii prognozează un plus de 25%. În paralel, piaţa soluţiilor de Tape Automation înregistrează şi ea o creştere constantă.

Din nou actuală

Motivele de creştere a pieţei de stocare pe bandă nu sunt greu de decelat: potrivit raportului IDC Digital Universe, peste şase ani producţia de date la nivel global va depăşi valoarea de 40 zettabytes. Ceea ce înseamnă circa 5.300 GB pentru fiecare persoană care va trăi pe Terra în 2020. Iar din acest bagaj de date personal, specialiştii apreciază că 33% va reprezenta un volum de informaţii utile organizaţiilor, prin urmare vor trebui colectate, stocate şi analizate.

Sunt doar estimări, însă, la momentul actual, cerinţele de stocare ale companiilor cresc deja mult mai rapid decât scad preţurile soluţiilor moderne de suport. Big Data, adoptarea pe scară largă a dispozitivelor mobile în mediul enterprise, Social Media, volumele din ce în ce mai mari de conţinut multimedia, Cloud Computing, creşterea nivelului de conectivitate digitală la nivelul individului, înmulţirea cerinţelor legale privind arhivarea datelor sunt principalele motivele pentru care banda a redevenit actuală.

Şi nu doar datorită preţului, ci şi ca urmare a dezvoltării continue a acestei tehnologii. Linear Tape File System (LTFS) reprezintă, de exemplu, o tehnologie lansată la nivel comercial în 2010, care permite companiilor să nu mai fie strict legate de standardele anumitor furnizori de soluţii şi îmbunătăţeşte semnificativ viteza şi utilizarea benzilor ca mediu de stocare.

Tehnologia de stocare LTO-6, lansată în 2012, permite stocarea într-un singur cartuş a unui volum de 2,5 TB de date şi 6,25 TB de date comprimate. (Oracle anunţa la sfârşitul anului trecut o soluţie de stocare pe bandă capabilă să ofere o capacitate de până la 8,5 TB per cartuş şi o viteză de procesare nativă cu 57% mai rapidă decât LTO-6.)

Acestora li s-au adăugat şi alte tehnologii care au crescut atractivitatea benzii, precum „network-attached storage tape” (NAS tape), care a simplificat considerabil procesul de accesare a datelor stocate în librăriile de benzi, sau interfaţa RESTful, care permite conectarea aplicaţiilor direct la o librărie de benzi, fără a mai fi necesară scrierea de comenzi complexe sau device-uri de interconectare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite