Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

VIRGO – registrul virtual al infrastructurilor

28 Aprilie 2014




„Practic, noi suntem responsabili cu diseminarea la nivel naţional a proiectului şi rezultatelor acestuia, a propunerilor legislative privind generarea şi standardizarea informaţiei, precum şi cu asigurarea serviciilor cloud pentru grupurile ţintă. Tot în sarcina noastră revine şi furnizarea informaţiilor publice privind datele statistice şi tehnice, precum şi a informațiilor despre fluxurile de schimb de date dintre administraţia publică și companiile de utilități. Este o onoare că am fost aleşi în această poziţie de a oferi expertiza noastră pentru etapa de analiză şi etapa de descriere a bunelor practici pe această temă, la bază fiind proiectele noastre de gestiune a informaţiei geospaţiale, derulate de-a lungul anilor cu partenerii locali“, menționează Gabriela Vlad, Şef Serviciu Informatică Primăria Municipiului Braşov.



În prezent, se derulează primele două etape ale proiectului: Situația actuală și cele mai bune practici și Analiza nevoilor și a scenariilor.

„În cadrul primului pachet, până în acest moment s-a realizat o primă analiză a situaţiei actuale din cele 27 de ţări, analiză bazată pe cercetare, sondaje şi chestionare. Analiza urmăreşte identificarea instituţiilor care deţin date (administraţia locală/regională/naţională), operatorii de utilităţi (locali/regionali/naţionali), identificarea tipurilor de date deţinute de aceştia şi modul de comunicare/schimb de date dintre operatorii de reţea şi administraţie, legislaţia aplicată în ţările din zona de studiu etc. Pe baza rezultatelor analizei, prin agregarea la nivel european a tuturor rezultatelor rapoartelor din cele 27 de state şi identificarea celor mai bune practici se vor putea stabili: soluții tehnologice, în scopul de a aprofunda dimensiunile de interoperabilitate și posibilitatea de continuare, integrare/valorificare a lor în proiectul VIRGO; servicii pe care le va oferi proiectul pentru administrații locale și centrale, companii de utilităţi, cetăţeni, mediul de afaceri“, spune Gabriela Vlad.

În paralel, se lucrează în cadrul pachetului Analiza nevoilor şi a scenariilor, pentru identificarea în detaliu, în cele trei ţări în care se implementează proiectul pilot, a responsabililor publici și privați care administrează infrastructura, la identificarea administratorilor publici, legislaţiile și analiza cadrului legislativ național, regional și local, reglementările legale care definesc responsabilitățile în managementul infrastructurilor, seturile de date necesare, regulile de gestiune unitară a datelor etc.

„Obiectivul principal al acestei etape este de a identifica cadrul legislativ național pentru a dispune de toate informațiile necesare pentru a dezvolta şi implementa Registrul virtual în toate țările europene. În acest an, se vor elabora pachetele de lucru Situaţia actuală şi cele mai bune practici – etapa de analiză, definirea standardului de gestiune a datelor pentru registrul virtual, generarea raportului final de analiză, precum şi pachetul Analiza nevoilor şi a scenariilor – analiza instituțională, a legislației pentru cele trei ţări în care se va implementa proiectul VIRGO, identificarea operatorilor privați/publici care administrează infrastructura, identificarea administratorilor publici, analiza cadrului legislativ național, regional și local care definește responsabilitățile în managementul infrastructurilor. Tot aici vor fi definite studiile de fezabilitate şi tehnice pentru realizarea seturilor de date, informațiile de bază pentru VIRGO. Va fi definit modelul de proiectare şi dezvoltare, abordarea/regulile privind introducerea datelor actuale privind infrastructura și cele de comunicare instituţională (standarde, indicatori, interoperabilitate), cadrul legislativ. De asemenea, se va realiza un prim plan pentru propunerea de armonizare a infrastructurii în țările UE, de gestionare a datelor, propunerea legislativă comună şi scenariul de implementare al VIRGO. În anii 2 şi 3 de implementare (2015-2016) se va dezvolta şi implementa proiectul propriu-zis“, a adăugat Gabriela Vlad.

Astfel, în cadrul pachetului 4 Conceptul VIRGO design, dezvoltare şi integrare, se va proiecta şi dezvolta registrul virtual al infrastructurii VIRGO, în cloud se va realiza baza de date standardizată pentru toți utilizatorii și pentru toate țările din Europa, în scopul de a stoca și gestiona datele într-o bază unitară la nivel european, se vor dezvolta și testa funcționalitățile modulelor sistemului.

În final, va urma pachetul 5, în cadrul căruia se va realiza implementarea proiectului pilot în cele trei state – România, Portugalia, Italia.

„La nivel local, odată cu implementarea proiectului, Primăria Municipiului Braşov va dezvolta şi optimiza comunicarea geospaţială inter-instituțională şi va participa activ la actualizarea informaţiei privind infrastructura, va spori calitatea activităților de inspecție de infrastructură prin dezvoltarea componentei destinată inspectorilor în teren. Ca o consecinţă firească a proiectului, se va intensifica schimbul de informații geospațiale între partenerii locali, respectiv instituțiile implicate în gestionarea în comun a teritoriului administrativ, având în vedere că informaţiile vor fi disponibile oricând şi de oriunde, precum şi faptul că se va dizolva bariera tehnologică, toate resursele informaţionale fiind plasate şi partajate în sistem cloud. La nivel naţional şi, ulterior, european, rezultatul final se doreşte a fi un management mai eficient al activităților legate de infrastructură, un instrument de asistare a deciziilor operaționale și strategice la nivel local, dar şi un nivel de transparenţă mult mai mare pentru cetăţeni în ceea ce priveşte informaţiile legate de infrastructură“, încheie Gabriela Vlad.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite