Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

VIRGO – registrul virtual al infrastructurilor

28 Aprilie 2014



Fie că vorbim despre infrastructuri obișnuite sau critice, acestea reprezintă structura de rezistență a oricărui sistem. În anii care urmează, specialiștii se așteaptă la un ritm tot mai rapid de dezvoltare a infrastructurilor. Astfel, a apărut necesitatea construirii unei baze de date cu informațiile despre infrastructură din Europa, care vor fi disponibile online cetățenilor. Proiectul pilot, denumit VIRGO, se desfășoară și cu participare românească – Primăria Municipiului Brașov și Intergraph Computer Services – și are ca obiectiv realizarea unui registru virtual al infrastructurilor din mai multe țări europene.

Demarat pe 1 ianuarie 2014, VIRGO (VIrtual Registry of the under – above – on GrOund Infrastructures) este un proiect european finanțat prin Programul-cadru pentru competitivitate şi inovaţie 2007-2013. VIRGO își propune să realizeze un registru virtual găzduit în cloud al infrastructurilor din câteva țări europene și să dezvolte în următoarele 36 de luni proceduri pentru pregătirea de hărți și acte normative pentru a crea registrul în cloud și a implementa și livra servicii asociate. Din consorțiul VIRGO fac parte 12 parteneri din 5 țări europene: Italia, România, Portugalia, Austria și Luxemburg, Infratel Italia fiind coordonatorul acestui proiect.

Consorțiul VIRGO include companii private, administrații publice şi instituţii de învăţământ: companii IT&C precum Ericsson (Italia), Italdata (Italia) și Intergraph Computer Services (România), companii de utilități, precum Portgas (Portugalia), EDP Distribuicao Energia (Portugalia) și AEM COM (Italia), universități precum Paris-Lodron-Universität Salzburg (Austria) și Centre Recherche Public Henri Tudor (Luxemburg), administrații publice precum Regiunea Lombardia (Italia), Primăria Municipiului Brașov (România) și Municipalitatea din Porto (Portugalia).

VIRGO – rezultate așteptate și impact

Registrul virtual va conține pentru început rezultatele a trei inițiative pilot desfășurate în câteva zone europene caracterizate de o densitate mare de infrastructuri eterogene și de factori care pot fi reprezentativi pentru diferite tipuri de zone din Uniune: Italia, Portugalia și România. Gândit pentru a fi adoptat în viitor în întreaga Europă, proiectul VIRGO își propune să crească utilizarea cloud computing de către instituțiile publice și să ofere noi servicii prin utilizarea informației publice.

Informațiile despre infrastructurile subterane şi supraterane vor fi standardizate pentru toți utilizatorii și pentru toate țările din Europa.

Rezultatele așteptate în urma inițiativelor pilot sunt:

• obținerea unor cunoștințe generale despre modul în care sunt gestionate infrastructurile și o vedere de ansamblu a legislației corespunzătoare din fiecare țară europeană
• o structură armonizată pentru un registru virtual european găzduit în cloud
• linii directoare către diverși acționari privați și publici despre modul în care trebuie să fie implementat un registru virtual local/regional/național/european în cloud
• cartea albă a cadrului legal național/european pentru a face registrul virtual european în cloud obligatoriu în toate țările
• implementarea registrului virtual în cloud în trei țări europene (Italia, România, Portugalia)
• structura definită și testată a registrului virtual european în cloud să fie adoptată în toate țările europene.

Se estimează că VIRGO va avea un impact asupra creșterii utilizării cloud computing de către instituțiile publice, oferirii de servicii administrative mai rapide, de încredere și transparente, stabilirii unor strategii comune, metodologii, standarde și certificare pentru livrarea unor servicii cloud inovative, prin platforme „deschise”, dar și capabilități îmbunătățite pentru companiile IT&C și IMM-uri în ceea ce privește dezvoltarea, validarea și creșterea numărului de servicii noi.

Primăria Municipiului Brașov – partener VIRGO
Primăria Municipiului Braşov este partener în cadrul proiectului Virgo şi coordonatorul implementării proiectului pilot în România.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite