Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Focalizarea, șansa relansării cercetării românești

28 Aprilie 2014



Test de personalitate fără veleităţi profesionale şi joc vechi de societate, chestionarul lui Proust a devenit mai cunoscut prin aplicarea sa de către Bernard Pivot în cadrul emisiunii "Bouillon de culture". Pornind de la acest model clasic, am creat un formular complet adaptat, menit să restituie imaginea cercetării româneşti prin ochii unor personalităţi care se dezvăluie totodată pe sine, prin raportare la acest domeniu. Prof. dr. ing. Romeo Susan-Resiga de la Universitatea Politehnica Timișoara este invitatul acestei ediţii.



1.Principala dumneavoastră calitate
Încrederea că pot să fac ceea ce îmi propun, însoţită de capacitatea de a-i motiva şi pe alţii să mi se alăture. Îmi plac oamenii motivaţi.

2.Principalul defect

Prea des am o părere exagerat de bună despre opiniile şi deciziile mele (evident, în detrimentul opiniilor altora). Prefer însă această abordare, catalogată drept arogantă, unei atitudini şovăielnice în permanentă căutare de justificări.

3.Deviza după care vă călăuziţi în profesie
Orice lucru bine făcut aduce mai devreme sau mai târziu satisfacţii. Mi-am dorit să ajung să lucrez din pasiune şi cu plăcere. Şi am reuşit.

4.Trăsătura pe care doriţi să o întâlniţi la un cercetător
În mod cert curiozitate, entuziasm, altruism, perseverenţă. Cred că toate acestea pot fi educate pentru cei care au cu adevărat chemare. A fi cercetător este mai degrabă un mod de a-ţi practica meseria; după mine, cel mai plăcut mod.

5.Ce preţuiţi cel mai mult la partenerii din proiectele de cercetare
Evident capacitatea de a lucra în echipă şi de a accepta că o orchestră trebuie să aibă un dirijor care nu este neapărat cel mai bun instrumentist. Pe de altă parte, dirijorul trebuie să realizeze permanent că fără instrumentişti va avea o orchestră mută. Cele mai performante parteneriate se remarcă imediat prin calitatea colaborării. Din păcate, am văzut destule bazate pe colaboraţionism.

6.Locul unde aţi dori să faceţi cercetare
Sunt format în Politehnica din Timişoara, dar am lucrat câţiva ani în SUA şi Elveţia. Am şansa să colaborez cu excelenţi cercetători din România, Germania, Franţa, Rusia etc. Cred cu tărie că omul sfinţeşte locul, iar locul meu este în Politehnica din Timişoara, pentru că aici am identitate şi am format un colectiv tânăr cu care mă mândresc.

7.Descoperirea ştiinţifică pe care o apreciaţi cel mai mult

Mă fascinează conceptul de energie, istoria distilării lui, varietatea domeniilor în care se regăseşte şi spectaculoasele aplicaţii care îl exploatează. Personal mă ocup de maşini care convertesc energia dintr-o formă în alta şi mă entuziasmez de fiecare dată când se deschide o discuţie pe acest subiect. Următoarea pe listă este fuziunea nucleară: aparent simplu de explicat, dificil de utilizat.

8.Personalitatea ştiinţifică pe care o admiraţi
Profesorul Roger Arndt de la University of Minessota. Am avut plăcerea să-l întâlnesc în repetate ocazii şi am admirat modul în care a îmbinat performanţa ştiinţifică (în domenii în care se încadrează şi strădaniile mele) cu activităţile de management al cercetării (l-am cunoscut ca manager al programului de hidraulică al National Science Foundation) şi cu implicarea directă în soluţionarea problemelor tehnice ridicate de companii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite