Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

COMOTI īşi modernizează capacitatea de testare

28 Aprilie 2014





INCD Turbomotoare COMOTI a inaugurat recent un nou Stand de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare pentru aplicaţii aeronautice (civile/militare) și industriale, care va deschide noi orizonturi în proiectele de cercetare europene, prin punerea la dispoziţia cercetătorilor a unei infrastructuri versatile, capabilă să primească o mare varietate de turbomotoare de aviaţie şi industriale. Parteneri de renume din proiectele de cercetare europene (AIRBUS, SNECMA, TURBOMECA, Franţa; DLR, MTU, MT Aerospace Germania etc.), precum şi cei de pe plan naţional (Universitatea POLITEHNICA Bucureşti, Academia Tehnică Militară, Ministerul Apărării Naţionale, OMV PETROM SA, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale “TRANSGAZ” S.A. etc.) s-au arătat deja deosebit de interesaţi de noile facilităţi, atât în domeniul cercetării, cât şi în domeniul producţiei de turbomotoare de orice tip.


În cadrul activităţii de cercetare-dezvoltare, INCD Turbomotoare COMOTI derulează campanii de experimentare complexe, având ca obiect turbomotoarele destinate diferitelor aplicaţii aerospaţiale sau industriale. De-a lungul timpului, vechile standuri, puse în funcţiune la începutul anilor `80, au jucat un rol important în proiectele derulate, cu ajutorul lor cercetându-se diversele soluţii propuse de specialişti, chiar şi după expirarea perioadei de viaţă estimată iniţial. Totuşi, construcţia lor din profile metalice şi tablă s-a degradat de aşa manieră încât recondiţionarea lor ar fi fost foarte costisitoare şi nu ar fi fost posibilă aducerea lor la standardele actuale cerute în domeniu.
Standul de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare pentru aplicaţii aeronautice (civile/militare) și industriale din cadrul INCD Turbomotoare COMOTI s-a realizat cu fonduri alocate prin contractul 5 PMI / 2008, MODERNIZAREA ŞI DEZVOLTAREA BAZEI LOGISTICE PENTRU UN COMPLEX DE EXPERIMENTARE TURBOMOTOARE, acronim EXTURBO, din cadrul Programului PN II 2007-2013 Capacităţi.

La baza proiectului a stat un studiu de fezabilitate realizat în anul 2007, acceptul de finanţare fiind dat în anul 2008, dar derularea efectivă a proiectului a început în anul 2010. Pe parcursul anului 2013 a fost finalizată clădirea şi s-au instalat şi pus în funcţiune echipamentele de cercetare achiziţionate pe parcursul proiectului, cele mai importante fiind „Unitate centrală de control” şi „Dinamometru hidraulic”. Astfel, după ceva mai mult de 3 ani de eforturi susţinute, presărate de momente de cumpănă, dar şi de momente frumoase, în special prin oportunitatea de a colabora cu cele mai renumite companii din domeniul testării turbomotoarelor (CENCO International din cadrul grupului SAFRAN, Belgia-Franța, şi Froude-Hofmann, Marea Britanie), COMOTI dispune de un stand de cercetare-dezvoltare turbomotoare corespunzător nevoilor de cercetare din anul 2014.

Concepţia generală a standului a fost realizată de către specialiştii COMOTI, în conformitate cu necesităţile de experimentare ale institutului, dar şi cu necesităţile identificate în parteneriatele naţionale şi europene în proiecte ce presupun teste de mare fidelitate pe turbomotoare. S-a decis realizarea unor structuri din beton armat separate pentru celulele de testare, în scopul asigurării securităţii în timpul experimentelor, şi integrarea unei camere de comandă comună plasată central.

Noile facilități

Astfel, standul dispune de trei celule de testare turbomotoare, o cameră de pregătire turbomotoare, cameră de comandă cu dotări de ultim nivel tehnic şi alte facilităţi pentru personalul care deserveşte locaţia.
Celulă pentru turbomotoare cu putere la ax cu turaţii la arbore de până la 25000 rot/min şi puteri până la 5,2 MW, dotată cu dinamometru hidraulic de mare precizie pentru măsurarea performanţelor. Celula este destinată testării turbomotoarelor pentru aviaţie (elicopetere şi avioane), marină (fregate şi nave de mare viteză), industrie orizontală (grupuri de comprimare gaze naturale, grupuri de cogenerare, grupuri de antrenare pompe şi alte agregate de mare putere). Această celulă este unică în România, fiind totodată foarte competitivă chiar la nivel european în gama de turaţii şi puteri specificate.



Celulă pentru turbojeturi cu tracţiuni până la 10000 daN, dotată cu balanţă şi amortizor de zgomot pentru jetul de evacuare. Celula este destinată testării turbojeturilor pentru avioane civile şi militare sau gazogeneratoarelor cu turbină cu gaze. Această celulă are la bază vechea celulă pentru turbojeturi, deoarece o bună parte a componentelor au putut fi recuperate, ele fiind realizate din materiale rezistente la temperatură, coroziune şi vibraţii.

Celulă pentru micromotoare cu tracţiuni până la 500 daN cu balanţă de precizie. Celula este destinată testării turbomotoarelor de mici dimensiuni ce echipează aeronave cu sau fără pilot, dar şi micilor turbomotoare industriale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite