Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

CE publică atlasul centrelor europene de vârf în IT&C

29 Aprilie 2014



Ce este o zonă dinamică în materie de tehnologii ale informației și comunicațiilor? München, Londra, Paris sau orașe mai mici, cum ar fi Darmstadt, au fost identificate ca astfel de exemple într-un nou atlas UE al centrelor de vârf în domeniul IT&C. Acest atlas arată zonele în care tehnologiile digitale prosperă și analizează factorii care contribuie la această reușită. Care e situaţia în cazul unor importante oraşe şi judeţe din România recunoscute atât pe plan local, cât şi internaţional ca importante centre universitare, R&D şi inovative? Conform indicatorilor CE, mai avem mult de lucru în aceste domenii.

Majoritatea activităților IT&C din Europa se concentrează în 34 de regiuni din 12 țări (vezi Tabel 2). Ingredientele de bază ale reușitei sunt accesul la universități și centre de cercetare de vârf, precum și oportunitățile de finanțare, cum ar fi capitalul de risc.

Un centru european de excelență în domeniul IT&C este o zonă geografică de pe teritoriul UE ale cărei activități sunt cel mai performante în producția în domeniul IT&C, în cercetare-dezvoltare și inovare și joacă un rol central în rețelele mondiale.

Raportul a analizat toate regiunile UE (1.303 de regiuni NUTS3) în ceea ce privește activitatea în domeniul IT&C și a acordat punctaje în funcție de ponderea lor; 14% din regiuni au obținut peste 20 de puncte. Primele 34 de regiuni au obținut între 41 și 100 de puncte.

Raportul a analizat trei elemente (activitatea economică, cercetarea-dezvoltarea și inovarea în sectorul IT&C) în funcție de intensitatea acestora (de exemplu, cifra de afaceri, creșterea cifrei de afaceri, numărul de angajați), caracterul lor internațional (de exemplu, numărul lor de parteneri internaționali în rândul întreprinderilor/al centrelor de cercetare/al universităților) și prezența lor în rețele (care este rolul fiecărei regiuni în rețele: care dintre ele sunt puncte nodale și se conectează direct cu numeroși parteneri, care dintre ele au legături care permit doar câteva schimburi).

Cum stă România? Nici o regiune sau oraş nu au depăşit 20 de puncte. Cel mai aproape a fost Bucureştiul, cu un scor de 19 puncte (vezi Tabel 1). Puteţi consulta atlasul la adresa: http://is.jrc.ec.europa.eu/pages/ISG/eipe/atlas.html.



Nu doar orașele mari reușesc!

Studiul scoate în evidență importanța regiunilor mai mici. Datorită activităților sale în materie de cercetare și inovare, precum și dinamismului întreprinderilor sale, Darmstadt – un oraș cu 150.000 de locuitori din Germania – se situează pe locul șapte în topul primelor 10 centre UE de excelență în domeniul IT&C. Printre alte regiuni de mici dimensiuni care au performanțe notabile se numără Leuven (Belgia), Karlsruhe (Germania) sau Cambridge (Marea Britanie).

„Aceasta este dovada că, pentru a reuși în domeniul digital, este nevoie de o disponibilitate de a investi, de un spirit deschis la inovare și de planificare. Pentru a deveni un lider mondial în domeniul tehnologiei, Europa trebuie să consolideze acum aceste valori”, a declarat Neelie Kroes, vicepreședintele Comisiei Europene.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite