Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

România intră în vizorul atacurilor informatice complexe

29 Aprilie 2014



România începe să ocupe poziţii din ce în ce mai sus în clasamentul ţărilor care au fost ţinte ale atacurilor informatice, iar estimările specialiştilor sunt că numărul acestor atacuri va spori în 2014. Un factor care este posibil să contribuie la această situaţie îl reprezintă şi retragerea suportului oferit de Microsoft pentru Windows XP, sistem de operare foarte popular la nivel local.

Recent, cu ocazia publicării rezultatelor celei de-a XIX-a ediţii a raportului anual Symantec despre evoluţia ameninţărilor informatice la nivel global în 2013 (Internet Security Threat Report - ISTR), Vasile Aniculăesei, country manager Symantec România şi Bulgaria, a prezentat câteva date care fac referire şi la ţara noastră. Astfel, pe lângă un nedorit record de a fi ţara în care identificarea şi curăţarea unui calculator infectat durează, în medie, 20 de zile (o îmbunătăţire, totuşi, faţă de 2012, când media a fost de 24 de zile), informaţiile furnizate de raportul IST confirmă faptul că România începe să „conteze“ ca ţară-ţintă a atacurilor informatice elaborate. Potrivit lui Aniculăesei, România ocupă locul trei la nivel EMEA şi locul 25 la nivel mondial, în contextul în care raportul Symantec evidenţiază o creştere de 91% în cursul anului trecut a atacurilor cu ţintă precisă, care au devenit mult mai elaborate.

„Atacurile au devenit tot mai planificate şi cu o implementare mai lentă. Atacatorii au sporit numărul de campanii orchestrate, dar au scăzut atât numărul de e-mail-uri folosite, cât şi numărul de persoane vizate pentru atac cu fiecare campanie. E ca şi cum ar fi apelat la experţi în eficientizarea proceselor pentru a susține campaniile de atac“, explică Kevin Haley, director Symantec Security Response, care consideră că 2013 poate fi considerat anul mega-atacurilor de securitate (res-pectiv al atacurilor de mare amploare).

„Un mega-atac poate valora cât 50 de atacuri mai mici. (…) Nivelul de sofisticare al tehnicilor atacatorilor cibernetici a crescut simțitor, iar surprinzător este faptul că răbdarea acestora devine un mod de operare“, a precizat Haley. Informaţiile relevate de studiul citat demonstrează că fiecare dintre cele mai importante 8 mega-atacuri informatice desfăşurate în 2013 a dus la pierderea a zeci de milioane de date personale, spre deosebire de 2012, când numai o singură mare breşă informatică a înregistrat astfel de recorduri negative.

Confirmarea locală

Raportul Symantec confirmă semnalul de alarmă emis anul acesta de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), conform căruia România este, din ce în ce mai frecvent, ținta atacurilor cibernetice cu grad ridicat de complexitate. Avertismentul, dat publicităţii în cadrul „Raportului cu privire la alertele de securitate cibernetică primite de CERT-RO în cursul anului 2013“, a fost emis pe baza analizei a peste 43 de milioane de alerte de securitate cibernetică.

Pe baza datelor primite, CERT-RO a realizat o analiză ale cărei principale concluzii sunt că, în cursul anului trecut, ameninţările de natură informatică asupra spațiului cibernetic naţional s-au diversificat, din punct de vedere al complexităţii tehnice, şi s-au înmulţit. CERT-RO avertizează că evoluţia înregistrată în 2013 demonstrează că entitățile din România devin din ce în ce mai frecvent ținta amenințărilor de tip Advanced Persistent Threats (atacuri cibernetice cu un grad ridicat de complexitate), lansate de către grupuri care au capacitatea și motivația necesară pentru a ataca o țintă în scopul obținerii anumitor beneficii.

Iar perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare: CERT-RO preconizează o creştere a numărului, complexităţii şi amplorii unor astfel de atacuri la nivel naţional pe parcursul anului 2014.

Cazul Windows XP

Studiul Symantec evidenţiază faptul că, în 2013, numărul breşelor de securitate a crescut cu 62% față de anul anterior şi că vulnerabilităţile de tip Zero-Day (care expun utilizatorii finali la riscuri crescute în perioada de latenţă dintre două actualizări de software) descoperite au fost mai numeroase decât în oricare alt an.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite