Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Teme şi tehnologii la CeBIT Hanovra

29 Aprilie 2014



Anul acesta, cu 3.500 de expozanţi şi speakeri de marcă, precum Angela Merkel, David Cameron, Eugene Kaspersky, cofondatorul Apple - Steve Wozniak şi cofondatorul Wikipedia - Jimmy Wales, târgul CeBIT de la Hanovra (10–14 martie) şi-a ridicat profilul faţă de anii anteriori, în rândul marilor târguri din IT şi telecomunicaţii din lume.

Strategia de repoziţionare a CeBIT ca eveniment de importanţă în branşă a oglindit în acest fel ediţia de anul acesta a târgului Mobile World Congress Barcelona, unde a fost invitat fondatorul Facebook - Mark Zuckerberg, alături de Virginia Rometti - CEO IBM şi alţi reprezentanţi de la vârful companiilor de seamă din IT. Pe de altă parte, a avut loc o repoziţionare a târgului către prezentarea tendinţelor importante de dezvoltare ale pieţei de IT.

Astfel, premierul britanic a vorbit la ceremonia de deschidere despre un parteneriat pentru cercetare în tehnologiile 5G între universităţile King’s College London, University of Surrey şi Universitatea Tehnică din Dresda. De asemenea, el a anunţat interesul guvernului britanic în «Internetul Lucrurilor», direcţie de cercetare pentru care acesta a alocat 45 de milioane de lire sterline, Cameron spunând că vede Internetul Lucrurilor ca pe „un mod de a creşte productivitatea, a ne ţine mai sănătoşi, a face transportul mai eficient, a reduce consumul de energie şi a lupta cu încălzirea globală”.

Unul dintre lucrurile cu care se va putea comunica de la distanţă vor fi şi genţile de călătorie. Astfel, T-Systems (subsidiară a Deutsche Telekom), împreună cu Airbus şi producătorul de articole de voiaj Rimowa, au prezentat Bag2Go, o valiză echipată cu un card SIM pentru GSM, Wi-Fi şi GPS, un chip NFC şi un display cu un bar-code, numele proprietarului, un identificator al valizei şi greutatea acesteia. Valiza astfel accesorizată permite localizarea ei printr-un app, iar proprietarul este avertizat dacă bagajul îi este deschis fără ştirea sa, de neaveniţi. Tot la CeBIT a fost prezentată şi mâna robotică «i-limb ultra revolution» dezvoltată de Touch Bionic. Această proteză este prima mână artificială controlată printr-un app. Cu ajutorul unei aplicaţii Quick Grips se pot activa diferite moduri de priză a mâinii şi degetelor.

Big Data a fost, de asemenea, o temă centrală la CeBIT. Potrivit asociaţiei germane BITKOM, aproape 10% din companiile germane folosesc soluţii Big Data, iar alte 31% au planuri ferme să le folosească în viitor. Provocarea este de a crea arhitecturi de date care să permită obţinerea de «insight» în timp real, utilizarea datelor pentru a adresa probleme ale momentului şi a prevedea probleme şi oportunităţi de viitor, precum şi securizarea acestor date, al căror volum va creşte peste aşteptări în viitorul apropiat, datorită avântului de interconectare a tot mai multor obiecte din Internetul Lucrurilor, precum şi interesului pentru dispozitivele portabile, care analizează date ale corpului nostru.

Astfel, IBM Research Labs din Haifa au prezentat la CeBIT un sistem de colectare a datelor de pe wearables (pedometre, monitoare ale calităţii somnului, ale pulsului etc.) într-o bază de date care integrează aceste date şi produce rapoarte despre starea sănătăţii unei persoane. Reprezentanţi SAP au prezentat şi ei produse de analiză Big Data, care oferă informaţii în timp real despre starea jucătorilor din sporturile profesioniste, facilitând deciziile antrenorului în timpul meciurilor. De asemenea, senzori aplicaţi mingilor pot oferi date în plus care sa ajute la îmbunătăţirea performanţei sportivilor. Tot la CeBIT au expus 50 de finalişti (start-ups) din 17 ţări, aleşi din 450 de participanţi din 60 de ţări, în cadrul unui concurs organizat de CODE_n pe tema soluţiilor de analiză Big Data. Câştigătorul trofeului şi a sumei de €30.000 a fost Viewsy (Londra), cu o platformă de analiză a comportamentului consumatorilor, adresată segmentului retail.

Un alt subiect fierbinte la CeBIT a fost securizarea terminalelor mobile. La sfârşitul anului trecut, Deutsche Telekom şi Samsung au anunţat SiMKo 3, un smartphone high-security bazat pe Samsung Galaxy S3. Aprobat de Biroul Federal pentru Securitatea Informaţiei (pentru informaţii de business confidenţiale), SiMKo 3, cunoscut şi ca „telefonul Merkel” („Merkel-Handy”/„Merkel phone”) rulează pe un microkernel L4 (care conţine doar 10.000 linii de cod) dezvoltat de Universitatea Tehnică din Dresda împreună cu Kernkonzept (un start-up din 2012), Telekom Innovation Laboratories and Trust2Core (fondată în 2012 ca subsidiară Deutsche Telekom). SiMKo rulează Linux şi Android, comportându-se ca două dispozitive într-unul. Un smartphone SiMKo costă între €1.700 şi €2.500.

Există însă şi aplicaţii care oferă securizarea convorbirilor şi datelor la un preţ accesibil. DT a lansat la CeBIT şi un app dezvoltat în parteneriat cu GSMK, ce permite incriptarea comunicaţiilor de voce şi text. Va fi disponibil întâi pentru Android şi ulterior pentru iOS. Reprezentanţi ai Vodafone Germania au anunţat şi ei că vor lansa în curând aplicaţia Secure Call, întâi pentru dispozitive care rulează Android, iar apoi pentru terminale cu iOS şi Windows Phone.

Va costa circa €10 pe lună. Vodafone Germania a dezvoltat acest Secure Call împreună cu Secusmart, o companie ale căror produse SecuSuite le foloseşte chiar Angela Merkel pe un BlackBerry 10.
Inteligenţa artificială a fost un alt subiect în prim-plan la târg. Centrul German pentru Inteligenţă Artificială din Bremen a expus robotul iStruct Demonstrator, cunoscut şi ca Charlie. Dezvoltat pentru misiuni spaţiale, Charlie a fost construit după conformaţia unui cimpanzeu şi se poate deplasa cu viteze de până la 40 cm pe secundă. El are abilităţi de stabilizare deosebite, purtând numai pe picioare 60 de senzori, şi se poate ridica de jos datorită unei „coloane inteligente”. Până acum, Charlie a costat 3 milioane de euro.

În fine, o altă tendinţă marcată de CeBIT a fost cea a automobilelor conectate la cloud şi a celor autonome. Martin Winkerhorn - CEO Volkswagen, a vorbit la ceremonia de deschidere despre importanţa alianţelor între firmele auto şi cele IT pentru construirea maşinilor inteligente, precum şi despre necesitatea asigurării protecţiei datelor unui automobil conectat. Grupul Volkswagen, care include Audi, Bentley, Bugatti, Seat şi Skoda, are acum un parteneriat cu Google. El se alătură firmelor Audi, Daimler, GM, Honda, Hyundai, Kia Motors America şi Tesla, pentru folosirea Google Maps, Google Places, My Points of Interest, Google Glass etc. Cu o săptămână înainte de CeBIT, la Geneva Motor Show, compania Apple a lansat şi ea platforma iOS CarPlay, implementată deja de Ferrari, Mercedes-Benz şi Volvo în automobile expuse la show. Alţi producători auto care vor integra CarPlay la bord sunt BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki şi Toyota. CarPlay permite accesarea contactelor, dictarea de mesaje şi folosirea aplicaţiilor prin comenzi vocale cu ajutorul asistentului personal Siri. Se doreşte astfel distragerea minimă de la condus, fiind incluse doar aplicaţii third-party, care pot fi folosite cu ajutorul comenzilor vocale. Majoritatea automobilelor care vor veni echipate cu CarPlay vor putea fi folosite şi cu dispozitive Android.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite