Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Impactul preluării GTS de către Deutsche Telekom

29 Aprilie 2014



În toamna anului trecut, compania Deutsche Telekom anunţa preluarea GTS Central Europe, pentru 546 de milioane de euro. GTS este prezentă şi pe piaţa din România, prin GTS Telecom. Recent, achiziţia a obţinut aprobarea Comisiei Europene, un pas foarte important înainte în consolidarea poziţiei Deutsche Telekom pe segmentul business, un element central al strategiei companiei telecom germane.

După examinarea tranzacţiei anunţată în luna noiembrie a anului trecut, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că achiziţionarea GTS Central Europe de către Deutsche Telekom nu ridică semne de întrebare cu privire la concurenţa pe pieţele din Ungaria, România, Cehia şi Polonia. În urma achiziţiei, Deutsche Telekom va controla direct reţele de linii fixe în Polonia, Cehia, Ungaria şi România. Tranzacţia nu include şi activele GTS din Slovacia.

Reprezentanţii Comisiei Europene au menţionat că entitatea rezultată în urma fuziunii va continua să se confrunte cu o concurenţă puternică, iar consumatorii vor continua să aibă un număr suficient de furnizori alternativi pe toate pieţele afectate. Executivul comunitar estimează că există alţi jucători importanţi, precum Invitel şi UPC în Ungaria, Telefonica şi Dial Telecom în Cehia, Orange şi Vodafone în România, care vor continua să concureze cu noua entitate rezultată de pe urma fuziunii pe aceste pieţe.

Impactul achiziţiei în România

GTS este unul dintre principalii furnizori alternativi de servicii de telecomunicaţii din România. Compania furnizează soluţii naţionale şi internaţionale de transport de date, voce, acces internet, servicii de tip cloud şi colocare în centrele de date proprii din Bucureşti. Compania administrează o reţea extinsă Ethernet şi MPLS bazată pe o infrastructură solidă de fibră optică. Compania numără aproximativ 130 de angajaţi şi are sediul în Bucureşti.
Deutsche Telekom controlează grupul elen OTE, prezent în România prin Romtelecom şi subsidiara locală a operatorului de telefonie mobilă Cosmote.

De asemenea, din grupul german mai face parte din 2002 compania Combridge, care oferă soluţii de telecomunicaţii pe piaţa românească de IT&C. Combridge operează o reţea proprie şi închiriată de fibră optică în România, care traversează marile oraşe din ţară. Are două ieşiri spre Ungaria pentru a oferi protecţie maximă circuitelor internaţionale şi operează două treceri de frontieră echipată cu DWDM către Bulgaria.

Achiziţia GTS reprezintă încă o etapă „arsă” pentru Deutsche Telekom în realizarea convertirii infrastructurii Romtelecom și Cosmote la o rețea ALL-IP până la sfârșitul anului 2018. Însă nu doar ţara noastră este inclusă în acest proiect, ci şi Slovacia, Croația, Muntenegru, Ungaria și Grecia. În luna martie a.c., conform Mediafax, Consiliul de Administrație Romtelecom a aprobat rebrandingul companiei sub brandul german Deutsche Telekom. Romtelecom şi Cosmote vor funcţiona sub brandul "T", iar rebrandingul se va face până în toamna acestui an.

„Noi investim contrar tendinţelor. GTS este un element suplimentar pentru dezvoltarea poziţiei noastre pe piaţa operatorilor integraţi, compusă din servicii de comunicaţii mobile şi fixe. Consolidarea poziţiei pe segmentul business este, de asemenea, un element central al strategiei noastre”, declara directorul financiar executiv al Deutsche Telekom, Timotheus Höttges, într-un comunicat de presă, după anunţul preluării GTS.

Brandurile sub care operează Deutsche Telekom la nivel internaţional sunt T-Mobile pentru serviciile de comunicaţii mobile, T-Home pentru serviciile de telefonie fixă, internet fix şi televiziune, T-Systems, divizia prin care se furnizează servicii destinate sectorului business, şi T-Online, divizia prin care furnizează internet către companiile mici.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite