Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Managerial Tools >> HR >> Furnizori

Munca temporară- o soluţie pentru industriile cu solicitări fluctuante, ca IT-ul şi industria electronică

29 Aprilie 2014



Cu ocazia conferinţei de la Bucureşti a Asociaţiei Române a Agenţiilor de Muncă Temporară, am avut ocazia să discut cu dl. Antonio Bonardo, Director Public Affairs GI Group despre beneficiile muncii temporare pentru companii din sectoare în care cererea înregistrează fluctuaţii majore în această perioadă, cum ar fi IT, call centere sau electronică.



Pentru început v-aş ruga să îmi spuneţi ceva despre obiectivele generale ale ARAMT, şi care ar fi solicitările acestei asociaţii pe linie legislativă?

ARAMT a fost fondata in 2010, având scopul principal de a fi o portavoce a industriei muncii temporare, un purtător de cuvânt al unor jucători importanţi din piata, aflati în ascensiune în acel moment , industrie care astazi a atins 250 milioane de Euro, care a crescut constant cu 15-20% si care este un important contributor la buget. Al doilea scop ar fi popularizarea muncii temporare in Romania, pentru ca noi suntem o piata care e abia la inceput, daca comparam cu Italia, unde exista de 40 de ani. In RO a fost introdusa de companiile multinationale care aveau nevoie de aceasta flexibilitate. In ceea ce priveste vocea legislativa pe care ar trebui s-o aiba ARAMT, avem o problema in acest moment, deoarece Parlamentul Romaniei a luat in discutie modificarea Codului Muncii si a agentiilor de munca temporara. Parlamentul Romaniei vrea sa schimbe legea, si sa oblige agentii de munca temporara, care din definitie presupune contracte pe durate determinate, sa incheiecontracte de munca pe durata nedeterminata. Daca se va intampla acest lucru va determina disparitia industriei de munca temporara, deoarece clientii nu vor accepta sa le creasca costurile, ca de pilda in cazul industriei electronice.

In 2014 vom lansa pentru prima oara in Romania un studiu salarial, GI core and Company benefits, care se desfasoara in toate statele Europei de Est. Unul din sectoarele cu care vom incepe va fi tocmai sectorul de IT si electronic, deoarece aceasta industrie este in crestere, cel putin din p uncctul nostru de vedere ca si companie de recrutare.

Care este viziunea Dvs. despre viitorul pieței de locuri de muncă temporare în România?

Sper că în România nu vor exista modificări în lege. Știu că există unii politicieni care doresc să schimbe modul în care putem face afaceri aici . Se vor pierde oportunitati . Acum avem posibilitatea de a angaja oameni pentru munca temporar doar prin angajarea cu contract de deschis. Aceasta este o greșeală mare care cineva poate face , pentru că industria noastră este industria care se poate combina flexibilitatea angajarii oamenilor cu oportunitate continua, flexibilitate pentru companiile care au nevoie de aceasta tocmai pentru a fi competitive pe piața la nivel mondial și de a oferi in continuare oportunitati pentru forta de munca din Romania. Și daca continuam sa lucram asa cum facem acum, putem continua sa ajutam oamenii care lucrează în mod legal și nu în piața gri sau presteaza munca la negru. Deci, cred că dacă lucrurile nu se vor schimba și ni se oferă posibilitatea de a merge mai departe cu legislația în vigoare, vom creste mai mult ca industrie pe piață și, desigur noi de GI Group ne-am planificat sa deschidem noi birouri in tara în viitorul apropiat , pentru că economia se insanatoseste, este în creștere și acest tip de servicii sunt mai mult decat necesare pentru a corela cererea companiillor cu oferta fortei de munca calificate și de a oferi posibilitatea de a lucra împreună.

Ce puteți spune despre ocuparea forței de muncă temporară în sectoare precum IT, electronice și industria auto?

Sectorul auto este cu siguranta unul dintre sectoarele care foloseste cel mai mare număr de angajați temporar în România, strâns legat de tipul de activitate care se face aici. Ei fac aici producție, lucreaza pentru cinci sau zece clienți si au nevoie de flexibilitate. Companiile pot castiga noi proiecte . Chiar și în această industrie, în aceeași companie este întotdeauna dimensiuni variabile ale businessului, fluctuatii care nu pot fi prevazute, ca peste tot în lume . Deci ,daca in România o companie câștigă un nou contract, se va folosi de personal temporar . Deci industria auto este una dintre cele mai mari industrii in care se utilizează forta de munca temporara. Pentru fabricarea de electronice de uz personal, munca temporara este necesara in special pentru cresterea de producție din a doua parte a anului. Toate industriile electronice care vor avea vanzari crescute în decembrie pentru Crăciun vor pregati creșterea de producție începând cu lunile august, septembrie, octombrie si noiembrie și în această parte a anului sunt utilizați agenți temporari. Pentru IT & C afacerile decurg un pic diferit , deoarece aici munca fluctueaya in functie de proiect. Noi avem acest tip de afacere în România, dar volumul oamenilor angajaţi ca personal temporar nu este atât de mare. La nivel european situaţia este similară. Ceea ce se întâmplă acum în România este imaginea la scară mică a ceea ce se întâmplă la nivel european.

Care este părerea Dvs. despre specialiștii IT din România?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
ionela
MOBILIZARE SOCIETATI AFECTATE – Distrubuiti masiv Societatile care platesc diurne personalului detasat in strainatate sunt invitate la o mobilizare generala (societati din orice domeniu: constructii, agriculatura, munca temporara, transporturi, hoteluri, vanzari etc..) intrucat controalele recente de la ANAF si antifrauda obliga la impozitarea tuturor diurnelor. http://www.detasare.com/mobilizarea-companiilor-care-detaseaza-personal/
12 Noiembrie 2014, 12:53:55