Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

50 de ani de Mainframe

29 Aprilie 2014



În urmă cu 50 de ani, Thomas Watson JR., CEO IBM, a prezentat pe 7 aprilie 1964, linia de computere mainframe System/360, menţionând în cadrul unei conferinţe de presă că „acest produs radical reprezintă începutul unei noi generaţii, nu doar pentru calculatoare, ci şi pentru aplicaţiile de business, ştiinţă şi guvernare“.

Cinci decenii mai târziu, istoricii afirmă că System/360 reprezintă una dintre cele mai importante realizări industriale din istorie, descendenţii 360 – computerele mainframe, precum IBM zEnterprise din prezent – făcând posibilă crearea codului de bare, a ATM-urilor, tranzacţionarea produselor electronice, rezervări de călătorie online, modelarea meteorologică şi a altor invenţii care au schimbat funcţionalitatea lumii în care trăim.

În prezent, peste 70% dintre datele unei întreprinderi se află pe mainframe, iar 71% din companiile Fortune 500 îşi derulează procesele de business pe un mainframe. Computerul mainframe este tehnologia „din spatele scenei“ care este la fel de relevantă şi importantă pentru operaţiunile cotidiene ca acum 50 de ani şi funcţionează atât de bine. De exemplu, Visa prelucrează 20% din PIB-ul mondial în fiecare an prin intermediul unui mainframe. Citi utilizează mainframe-uri pentru a introduce noi servicii de mobile banking milioanelor de consumatori, organizaţia IT a statului New York mută peste 35 dintre cele mai importante site-uri într-un mainframe cloud, oamenii de ştiinţă din SUA utilizează procesele analytics pe mainframe pentru a ajuta la tratarea pacienţilor cu poliartrita reumatică, iar Ghana analizează volumele mari de date pe mainframe-uri pentru a ajuta la încetinirea transmiterii HIV de la mamă la copil.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite