Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Evenimentele anului 2006 (de telecomunicatii)

06 Aprilie 2006



NO . Telecom . Analiza . p2Anul de telecomunicatii 2006 a inceput contradictoriu in Romania, de vreme ce procesul de listare la bursa a operatorului RomTelecom (la 4 luni de la depunerea ofertelor nu a fost semnat inca contractul cu consilierul financiar CSFB) sau de privatizare a operatorului Radiocomunicatii (lista scurta a fost comunicata la finele anului 2005 fara a se fi lansat licitatia) stagneaza, in timp ce ANRC anunta, in fine, unele masuri (roaming national, legislatie pentru operatori virtuali de telefonie mobila) pentru stimularea competitiei in telefonia mobila, incercandu-se astfel alinierea Romaniei la practicile UE. Listarea operatorului RomTelecom la bursa, privatizarea operatorului Radiocomunicatii si acordarea licentelor 3G ar putea fi principalele evenimente ale anului de telecomunicatii 2006 in Romania.


Licente 3G
Este de asteptat lansarea, in prima parte a anului, a licitatiei pentru inca 2 licente 3G, in organizarea IGCTI.
Daca operatorul COSMOTE, numele sub care CosmoRom a fost relansat, pare a fi foarte interesat de obtinerea unei licente 3G, viitorul sau fiind strans legat de aceasta tehnologie, Telemobil, care ofera servicii de telefonie mobila folosind tehnologia CDMA, pare a nu fi interesat, cel putin pentru moment, de achizitionarea unei licente pentru tehnologia europeana UMTS.
Cine ar mai putea fi interesat in achizitionarea unei licente 3G? Deutsche Telekom, care deja si-a lansat in Romania serviciul de telefonie fixa EUfonika, Telefonica din Spania, revelatia anului 2005, 3 (Hutchsison Whampoa), Tele2... pentru a nu enumera decat cateva companii cu prezenta si pretentii europene.
Nu ar trebui neglijati nici alti operatori de telefonie mobila, din SUA sau chiar de pe alte continente. Dar participarea acestora la licitatia pentru licentele 3G depinde mult de abilitatea Romaniei de a oferi un context atractiv. Si ma refer nu numai la contextul macroeconomic, care pare atractiv in lumina aderarii la UE, ci mai ales la contextul industriei telecomunicatiilor. Pentru un nou intrat, cu 50.000 de utilizatori - chiar si COSMOTE poate fi considerat un nou intrat - este important ca barierele de intrare sa fie cat mai putine, iar reglementarea sa-i permita sa concureze de la egal la egal cu operatorii existenti chiar de la inceput: accesul la retelele operatorilor cu putere semnificativa de piata (roaming national, deja anuntat de ANRC), tarife de interconectare cu retelele mobile bazate pe costuri.
Tarife de interconectare cu retelele mobile care sa stimuleze competitia!
Actualele tarife de interconectare, 0,10 USD/minut, sunt prea mari si descurajeaza competitia, facand ca, pe termen mediu, operatorii mici sa devina si mai mici. (O convorbire din reteaua Atlas Telecom si terminata intr-o retea de telefonie mobila era, la lansare, mai scumpa, 0,14 euro/minut, decat una terminata intr-o tara europeana 0,12 euro/minut!) Punerea tarifelor pe costuri, pe baza modelului LRIC, de exemplu, promisa de ANRC in anul 2004 si amanata pentru 2005 si apoi pentru 2006, va elimina o bariera din calea competitiei si ar face mult mai atractive licentele 3G. Pana atunci, ar trebui ca tarifele de terminare a convorbirilor in retelele mobile sa fie stabilite la nivelul tarifelor de interconectare stabilite de ANRC pentru RomTelecom, adica 2,5 eurocenti/minut, in loc de 0,1 USD. Aceasta, deoarece costurile investitionale si operationale din telefonia mobila sunt mult mai mici (150 euro/utilizator, 2.500 utlizatori/angajat) decat in telefonia fixa (500 USD/linie, 275 linii/angajat), iar tarifele (chiar in propria retea) mai mari. 2,5 eurocenti/minut ar fi o valoare intermediara si interimara. De fapt, tarifele de interconectare ar trebui sa dispara, iar utilizatorul ar trebui sa plateasca acelasi tarif indiferent de retea, asa cum procedeaza COSMOTE. Ponderea interconectarii (investitii si cheltuieli operationale) este prea mica, iar tarifele existente sunt suficient de mari pentru a justifica eliminarea tarifelor de interconectare.
Roamingul national este o sansa in plus pentru noii intrati, permitandu-le acestora sa ofere chiar de la inceput servicii in intreaga tara, fara a avea acoperire, inchiriind infrastructura de la operatorii existenti. ANRC a promis adoptarea unor reglementari care sa se permita operatorilor sa inchirieze infrastructura acolo unde inca nu au acoperire, iar aceasta ar trebui sa se produca inainte de concursul pentru licentele 3G. Un nou intrat ar mai putea avea nevoie si de o licenta 2G pentru a micsora investitiile.
Tot in acest an este de asteptat ca operatorul Orange sa lanseze serviciile de telefonie mobila bazate pe tehnologia 3G. Chiar si COSMOTE ar putea oferi servicii bazate pe tehnologia 3G, daca va obtine rapid licenta.
Licente WiMAX
Mai este de asteptat, poate tot in prima parte a anului, si lansarea licitatiei pentru licente WiMAX. Problema cu care se confrunta IGCTI, cel care se va ocupa de organizarea licitatiei, este spectrul de frecvente (3,5 GHz) care a fost asignat si este utilizat pentru comunicatii PMP. Cine ar putea fi interesat de o licenta WiMAX? In primul rand, mari operatori RomTelecom, Orange Romania, Vodafone Romania, apoi Radiocomunicatii, care deja a facut experimente, POSTelecom, daca se va lansa, precum si alti operatori care deja detin licente PMP in banda de 3,5 GHz (Astral Telecom, RCS/RDS, etc.). Succesul de care se bucura in lume aceasta tehnologie ar putea face ca interesul pentru aceste licente sa fie deosebit.
POSTelecom - lansare in 2006?
Rezolvarea “problemei” POSTelecom pare a depinde de relatiile dintre guvernele Romaniei si Chinei, care par a se fi imbunatatit in ultima vreme, astfel ca este de asteptat lansarea operatorului in cursul acestui an. Deja, au fost operate modificari in structura actionariatului, menite sa pregateasca terenul - aparitia unui fond de investitii care sa preia “ostilitatile” la momentul oportun. POSTelecom a fost o creatie singulara in Europa, astfel de “constructii” existand doar prin America Latina si, foarte probabil, statul se va retrage rapid din structura actionariatului pentru a facilita succesul. Cu toate acestea, daca se va depasi impasul actual, sansele operatorului POSTelecom sunt reale pentru ca poate utiliza tehnologii de ultima ora care cer investitii si cheltuieli operationale mai mici decat tehnologia clasica utilizata de Telecom si permit oferirea unui pachet mai mare de servicii.
Privatizarea operatorului Radiocomunicatii – in 2006 sau 2007?
Anul 2006 ar mai trebui sa insemne si privatizarea operatorului Radiocomunicatii prin atragerea in structura actionariatului a unui partener strategic si/sau fond de investitii, acestia fiind interesati de o pozitie majoritara, care ar putea fi obtinuta fie direct in urma licitatiei internationale, fie ulterior, in urma unei majorari de capital. Spre finele lunii decembrie, sapte consortii - Credit Suisse First Boston (CSFB) Europe Limited; HSBC Bank si European Privatization and Investment Corporation (EPIC); Raiffeisen Investment AG si Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen; BNP PARIBAS Corporate Finance (BNP Paribas) si Central Europe Trust Company Ltd (CET); CA~IB Corporate Finance Beratungs G.m.b.H; Société Générale Corporate Finance Advisory S.A. si Rothschild&CIE au fost preselectate pentru pozitia de consultant financiar al statului roman, urmand a avea loc licitatia intre acestea pentru determinarea consultantului. Ca si in cazul RomTelecom, si aici constatam un blocaj, nefiind anuntat termenul pentru depunerea ofertei. Probabil ca procesul va mai dura (2 luni?), astfel ca, daca va fi semnat contractul cu consultantul financiar pana in vara, privatizarea ar putea fi terminata in cel mai fericit caz in anul 2006.
Cine ar putea fi interesat de achizitionarea Radiocom? In primul rand, operatorii care au participat la licitatia pentru Antenna Hungaria, omologul sau din Ungaria: Retevision, Swisscom, Ceske Radiokomunikace, Macquarie Communications Infrastructure Group, TeleDiffusion de France si omologul austriac ORF. La acestia s-ar putea adauga si alte companii interesate in intrarea pe piata romaneasca sau de consolidarea pozitiei (candva Telemobil cocheta cu ideea de a achizitiona Radiocomunicatii). Care ar putea fi valoarea de piata a operatorului Radiocomunicatii? La o cifra de afaceri de circa 80 millioane de euro in anul 2006, EBITDA de 35% adica 28 miloane euro si un multiplicator cu valoarea 5 (tranzactiile de anul trecut au evidentiat multiplicatori cu valoarea 5 pentru operatorii GSM900 si 7,8 pentru Astral Telecom!?) ar rezulta pentru Radiocomunicatii o valoare de 140 milioane euro. Vanzarea unui pachet majoritar ar putea aduce un premiu de circa 30%, ridicand astfel valoarea la 180 de milioane euro. Rezulta ca o licitatie internationala bine organizata, capabila sa atraga interesul multor competitori, ar putea evalua Radiocomunicatii la o suma cuprinsa intre 150 de milioane si 250 de milioane euro, in functie si de context.
Listarea RomTelecom - in 2006?
Listarea RomTelecom este poate cel mai asteptat eveniment, RomTelecom urmand a fi primul operator de telecomunicatii romanesc listat la bursa. Din pacate, procesul de listare este intrerupt, semnarea contractului cu banca de investitii CSFB, care va realiza listarea, fiind blocat. Cei noua competitori, consortii de banci de investitii, au depus ofertele la inceputul lunii noiembrie 2005, CSFB a fost desemnat castigator, iar astazi, la peste patru luni, inca nu s-a semnat contractul. Iar daca aceasta stare de indecizie continua, s-ar putea ca listarea RomTelecom sa se amane spre finele anului 2006 sau chiar pentru 2007. Daca ar fi fost semnat contractul in 2005, listarea ar fi putut avea loc inainte de vacanta de vara a burselor. Sa nu uitam, este vorba despre o listare duala: la bursa din Bucuresti si o bursa europeana (Londra, de exemplu). Cum insa contractul nu a fost semnat pana la inceputul lunii martie 2006, listarea ar putea avea loc dupa vacanta burselor, probabil septembrie-octombrie, daca contractul se va semna imediat. Care ar putea fi valoarea de piata a operatorului RomTelecom? In 2005 RomTelecom a avut o cifra de afaceri de 925 de milioane euro si EBITDA de 341 de milioane euro (36,8%), iar pentru acest an, conform “2005 Guide to Romanian Telecommunications” http://www.inatelecom.org/gr/ romanian_guide/default_final.htm, cifra de afaceri ar putea scadea usor (scaderea tarifelor de interconectare si a numarului de abonati telefonici, cresterea utilzatorilor ADSL), iar marja EBITDA ar putea creste usor, astfel ca EBITDA ar putea fi aproximativ aceeasi - circa 350 milioane, rezultand o valoare de 1,75 miliarde euro pentru un multimplicator cu valoarea 5. Aceasta, fara a lua in considerare participatia de 30%, in COSMOTE Romania. Relansarea cu succes a operatorului Cosmorom ar putea conduce la cresterea valorii de piata a operatorului RomTelecom la vremea listarii la bursa, lucru la care statul roman nu ar trebui sa ramana indiferent (reducerea tarifelor de interconectare cu retelele mobile etc.).
Un operator CosmOTE cu peste 0,5 milioane SIM-uri vandute la vremea ofertei publice initiale - RomTelecom ar putea contribui la marirea valorii de piata a acestuia cu peste 5%. In functie de contextul existent la momentul listarii, valoarea operatorului RomTelecom ar putea fi chiar mai mare. La o valoare a companiei de 1,5 miliarde-2,5 miliarde euro, rezultatul vanzarii intregului pachet de 45,99% ar putea fi intre 0,7 miliarde si 1,1 miliarde euro. Dar, cum, probabil, nu se vinde intregul pachet (in Europa statul este inca un actionar important la marii operatori DT, FT, OTE, etc.), rezultatul va fi corespunzator mai mic. S-ar putea vinde un pachet de circa 25%, care sa permita investitorilor institutionali o pozitie confortabila in structura actionariatului.
De cateva luni, procesul de listare a operatorului RomTelecom este intrerupt, ca de altfel si privatizarea operatorului Radiocomunicatii, sugerand un blocaj la nivelul guvernului sau la nivelul MCTI, blocaj ale carui cauze ar trebui cautate in sfera politicului.
Sa-si fie pierdut oare guvernul interesul, Ministerul Comunicatiilor entuziasmul, sau…?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite