Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Educatie >> Stiri si comunicate

Google si Ministerul Educatiei Nationale incheie un parteneriat national

14 Mai 2014



Google impreuna cu Ministerul Educatiei Nationale au incheiat un parteneriat la nivel national, care are ca obiectiv facilitarea accesului elevilor si profesorilor romani la noi tehnologii, contribuind astfel la cresterea calitatii actului de invatare.


Proiectul se va desfasura in mai multe etape si este structurat pe trei componente. In primul rand Google pune la dispozitie, gratuit, suita de aplicatii Apps for Education, tuturor unitatilor de invatamant din Romania interesate sa o implementeze. Astfel, toti elevii si studentii din aceste institutii de invatamant vor putea folosi gratuit unelte colaborative de genul foilor de calcul tabelar (Google Sheets), prezentarilor online (Google Slides) sau documentelor partajate (Google Docs) precum si a altor aplicatii consacrate precum Youtube, Google Maps, Google Hangouts si multe altele.


O componenta vitala a proiectului este programul de dezvoltare profesionala a cadrelor didactice din intreaga tara. Aceasta isi propune instruirea unui numar considerabil de profesori din toata tara in folosirea resurselor si a aplicatiilor online. Se urmareste astfel formarea unui nucleu de cadre didactice (Google Educators Group) care sa sustina adoptarea tehnologiilor digitale de invatare. Programele de instruire se vor desfasura prin colaborarea cu Junior Achievement, pe parcursul urmatorilor 2 ani.


A treia componenta vizeaza lansarea a trei proiecte pilot privind introducerea noilor tehnologii in educatie, in trei unitati de invatamant din Romania: Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna” din satul Rosu, comuna Chiajna, Liceul Teoretic „Jean Bart” din Sulina, judetul Tulcea, iar a treia scoala va fi selectata printr-un concurs de proiecte dintre scolile care implementeaza Google Apps for Education pana la 31 august 2014.
Vor fi dezvoltate trei modele de predare, fiecare dintre ele centrat pe folosirea, in diverse forme si modalitati, a multiplelor unelte educationale disponibile online si utilizate de profesori din intreaga lume.


Proiectele pilot sunt realizate cu sprijinul partenerilor: Avitech care ofera scolilor table interactive cu videoproiector (sisteme integrate), camere de documente si o suita de aplicatii software dedicate, Idilis care a asigurat conexiunile Internet, Intel care faciliteaza accesul la ultimele tehnologii si completeaza seria de traininguri adresate profesorilor pentru transformarea educatiei in Romania, Lenovo, care asigura dispozitivele Chromebook pe care le vor utiliza elevii pentru a accesa aplicatiile online si celelalte instrumente de invatare online si Siveco, care va oferi continutul digital interactiv adaptat cerintelor curriculei nationale.


„Educatia este atat responsabilitatea autoritatilor cat si a sectorului privat. Ne bucura sa avem alaturi de noi o companie precum Google in efortul de dezvoltare a invatamantului digital in Romania. Ne continuam astfel demersurile de a identifica parteneri puternici, dornici sa sustina evolutia sistemului romanesc educational spre o clasa a viitorului adaptata nevoilor tinerilor nostri”, a declarat Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie.


„Parteneriatul incheiat cu Ministerul Educatiei Nationale constituie inca un pas in utilizarea uneltelor digitale in invatamantul din Romania. Ne dorim ca acest proiect sa trezeasca interesul cat mai multor scoli care sa aduca in sala de clasa cele mai noi tehnologii digitale, transformand procesul de invatare intr-unul modern, dinamic, interactiv. Google Apps for Education ofera gratuit instrumente online de comunicare si colaborare ce pot fi accesate oricand si de oriunde”, a declarat Dan Bulucea, Country Manager Google Romania.


Elevii si studentii din Romania se vor alatura astfel celor 25 de milioane de utilizatori ai suitei Google Apps for Education din intreaga lume. Google Apps for Education este un pachet gratuit de unelte de comunicare si colaborare special create pentru scoli si universitati. Suita include Google Mail, Google Calendar, Google Docs, si Google Sites precum si unelte administrative, serviciu de suport clienti si diverse aplicatii pentru integrarea pachetului cu sistemele IT existente. Academia de Studii Economice din Bucuresti precum si colegii si universitati din intreaga lume, cum ar fi Universitatea din Westminster sau Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, folosesc deja Google Apps for Education.


Unitatile de invatamant din Romania interesate sa adopte Google Apps for Education pot accesa site-ul Ministerului Educatiei Nationale la adresa http://licente.edu.ro.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite