Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Educatie >> Stiri si comunicate

Cinci elevi romani participa in acest an la Intel ISEF

14 Mai 2014Cinci elevi romani din Bucuresti, Solca şi Suceava vor participa la editia din acest an a Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), cea mai ampla competitie de stiinta si inginerie din lume dedicata liceenilor. Competitia are loc in perioada 10-16 mai la Los Angeles, Statele Unite ale Americii, iar premiile puse in joc depasesc 5 milioane de dolari.


Anul trecut, Ionut Budisteanu, din Ramnicu Valcea, a castigat Intel ISEF, fiind recunoscut mondial drept cel mai bun tanar om de stiinta sub 18 ani din 2013. El a castigat cu masina low-cost fara sofer, un proiect inovator romanesc dezvoltat pentru a ajuta intreaga umanitate.


In 2014, sansa Romaniei la Intel ISEF este reprezentata de Octavian Coca si Ștefan Dascalu din Suceava, Daniel Cosovanu din Solca, Ștefan Iov si Alexandru Glontaru din Bucuresti. Cei cinci elevi sunt insoţiţi de dr. ing. L. Dan Milici, Universitatea Suceava. Ei vor concura cu peste 1.700 de elevi din peste 70 de tari, regiuni si teritorii din toata lumea.


„Succesul extraordinar al Romaniei la Intel ISEF in 2013, datorita lui Ionut Budisteanu, a demonstrat potentialul si pasiunea tinerilor din tara noastra pentru stiinta si tehnologie. Le dorim succes in cadrul competitiei de la Los Angeles participantilor de anul acesta si ii incurajam sa castige cat mai multe premii”, a declarat Adrian Cioroianu, Business Development Manager, Intel.


Tratamentul pentru deficitul de atentie gasit de doi elevi in clasa a XI-a din Suceava
Elevii Octavian Coca si Ștefan Dascalu de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Suceava, participa in acest an la Intel ISEF cu un proiect ce isi propune sa trateze, prin joaca, afectiuni precum ADHD (Deficit de Atentie/Tulburare Hiperkinetica). Aceasta afecteaza aproximativ 5% dintre copii, fiind o importanta problema socio-psihologica.
Activitatea electrica a creierului uman este direct influenţata de tipul şi de intensitatea activitaţii fizice sau intelectuale desfaşurate la un moment dat şi poate fi masurata cu ajutorul unor echipamente, obţinandu-se electroencefalograma. Inregistrand semnalul electric produs de activitatea cerebrala cu un dispozitiv similar electroencefalografului şi folosind un sistem cu ajutorul caruia aceste semnale pot fi conectate cu diferite dispozitive, se pot controla diferite gadget-uri sau jucarii in timp real, iar intensitatea controlului depinde de starea de atenţie a utilizatorului. Proiectul include un circuit cu maşinute a caror viteza de deplasare este modificata proporţional cu gradul de concentrare la un moment dat a utilizatorului şi un ventilator a carui viteza de rotaţie este, la fel, direct proporţionala cu gradul de concentrare. Folosind aceste tipuri de dispozitive, sau altele similare, utilizatorul işi poate antrena, prin joc, capacitatea de a-şi induce o stare de atenţie, ceea ce este foarte util in rezolvarea eficienta a sarcinilor zilnice care necesita un nivel mare de concentrare, inclusiv a atenţiei in procesul de invaţare, dar şi pentru tratarea tulburarilor psihiatrice cum ar fi ADHD.


Generatorul low-cost, care nu polueaza, realizat de un elev din Solca
Elev in clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Tomsa Voda”, Solca, judetul Suceava, Daniel Cosovanu a realizat un generator de aer cald, low-cost, ce nu polueaza, si care poate fi folosit pentru incalzirea locuintelor. Proiectul sau ”Generator Solar de Aer Cald: Constructie si Aplicabilitate” consta in realizarea unor panouri solare ce reutilizeaza dozele alimentare de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, ce poate fi folosit la incalzirea unei incinte. Panoul reprezinta o alternativa pentru incalzirea locuintei in timpul zilelor senine sau partial senine cu temperaturi sub nivelul de confort termic. Acesta poate inlocui combustibilii fosili des folositi pentru incalzirea camerelor dintr-o locuinţa atata timp cat soarele este prezent pe cer. Generatorul nu polueaza, nu consuma energie electrica si poate fi realizat cu costuri mici, reprezentand o investitie importanta pentru orice persoana ce doreste sa protejeze mediul inconjurator facand in acelasi timp economii.Doi elevi din Bucuresti au gasit un nou material pentru constructia cladirilor
Statisticile indica pentru ultimii 10 ani un numar de peste 800.000 de persoane decedate la nivel mondial si pierderi de materiale de milioane de dolari ca urmare a seismelor, principala cauza fiind prabusirea cladirilor. Solutiile actuale de protectie a cladirilor la cutremure au costuri ridicate, facandu-se deseori compromisuri ce duc la o protectie scazuta, mai ales in tarile sarace.
In baza acestor statistici, doi elevi din clasa a XI de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” din Bucuresti, Ștefan Iov si Alexandru Glontaru, merg la Intel ISEF cu un proiect ce propune folosirea in constructia cladirilor a unui adeziv similar cu cel produs de paianjenul de gradina. Cei doi elevi sustin ca acest tip de adeziv este o solutie in problema pierderilor umane si materiale cauzate de seisme, fiind ieftina, ecologica si usor de aplicat. Rigidizarea la socuri, vibratii si umiditate confera adezivului proprietatea de a absorbi energia undelor seismice si apoi de a o elibera lent. Compatibilitatea mare cu materialele utilizate si puterea de penetrare a adezivului mentin peretii intregi chiar daca se descompun la nivel aproape microscopic. Cei doi elevi au proiectat o fabrica semivie, un sistem autonom de intretinere in viata a coloniilor de celule cu care vor sa asigure obtinerea adezivului in cantitate mare si la un pret mic. Fabrica semivie se bazeaza pe producerea substantei prin inmultirea celulelor care o produc natural. De asemenea, un software dezvoltat de cei doi elevi asigura parametri necesari pentru mentinerea in viata si hranirea celulelor astfel incat acestea sa produca adeziv in coditii similare cu cele din natura.


Castigatorii Intel ISEF 2014 vor fi anuntati pe 16 mai a.c.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite