Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Enterprise Applications >> Comunicatii >> Stiri si comunicate

Licitatia pentru multiplexurile de televiziune digitală intră în rundele primare

20 Mai 2014„În urma analizării ofertelor iniţiale depuse de cei doi operatori în cadrul licitaţiei pentru multiplexurile de televiziune digitală, am constatat că se impune organizarea rundelor primare de licitaţie, întrucât cererea iniţială agregată a celor doi ofertanţi depăşeşte numărul de multiplexuri disponibile. Astfel, rundele de licitaţie vor debuta în data de 5 iunie 2014”, a anunţat astăzi Eduard Lovin, directorul executiv de reglementare al ANCOM, în cadrul celei de-a 18-a ediţii a Zilei Comunicaţiilor.


Operatorii care participă la licitaţie sunt RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A.


Procedura de selecţie competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziţioneze iar, în cazul în care cererea depăşeşte numărul de multiplexuri disponibile, să se organizeze runde primare de licitaţie până când cererea nu mai depăşeşte oferta. În cazul în care, după încheierea rundelor primare există multiplexuri care nu au fost câştigate de niciun ofertant, ANCOM poate decide organizarea unei runde primare suplimentare la care pot participa ambii ofertanţi admişi în etapa de licitaţie. Repartizarea către ofertanţii câştigători a multiplexurilor în banda UHF, cu excepţia multiplexului cu obligaţie de transmitere “free to air”, se va face prin organizarea unei runde de alocare.


Rundele de licitaţie se vor desfăşura la sediul ANCOM – Direcţia Regională Bucureşti din str. Lucian Blaga nr.4, bl. M110, sector 3, Bucureşti, unde fiecare ofertant va dispune de o încăpere dotată cu telefon, fax şi acces fără fir la internet.


În cadrul licitaţiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.


De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de către Ministerul Societăţii Informaţionale, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire. Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.


Toate licenţele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmând să intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câştigătorii vor avea obligaţia de a achita taxa de licenţă rezultată în urma licitaţiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor procedurii de selecţie.


În România, procesul de tranziţie de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România şi Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune şi servicii multimedia suplimentare.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite