Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

EMC Federation: un model inovator în IT, gândit pentru viitor

10 Iunie 2014



EMC, VMware, Pivotal şi RSA îşi unesc forţele propunând un model „federativ“ de organizare şi colaborare, cu un obiectiv declarat extrem de ambiţios: acela de a oferi un nivel de valoare fără precedent în piaţa IT. Discutăm astăzi despre modul în care această federaţie va convinge clienţii să adopte viziunea de a deveni „Software-Defined Enterprise“. Invitaţii sunt din partea EMC România: Valentina Frângu – Channel Manager, Puiu Leontescu – Technology Manager şi Valentin Stănescu – Country Manager.



Market Watch: Mai întâi de toate, de ce Federaţia EMC?


Valentin Stănescu: Observăm în toate domeniile schimbări majore provocate/facilitate de noile tipuri de aplicaţii – în special cele mobile şi web – care creează o varietate de oportunităţi nebănuită acum câţiva ani. Însă pentru departamentele IT aceleaşi schimbări generează deocamdată provocări serioase. Pe de o parte, reducerea bugetelor şi presiunea de a răspunde rapid cerinţelor de business, fireşte fără a neglija securitatea! … pe de altă parte, aşteptările celorlalte departamente ca IT-ul să dezvolte noi capabilităţi, astfel încât compania să fie modernă, inovatoare, actuală, pregătită să câştige în faţa competitorilor azi, dar şi mâine.

Toate acestea conduc la modificarea priorităţilor pe agenda departamentului IT. O agendă care va include reducea costurilor, accelerarea timpului de răspuns şi balansarea riscurilor, dar nu numai.
În primul rând, extinderea către aplicaţii web şi platforme mobile. Această flexibilitate de tip „oriunde, oricând“ oferă companiilor viteza şi productivitatea necesare astăzi pentru a se diferenţia faţă de competitori şi a propune standarde ridicate de interacţiune cu clienţii.

Apoi este nevoie de agilitate în dezvoltarea aplicaţiilor. Time-to-market devine critic pentru tipurile de aplicaţii dezvoltate şi livrate pe platforme noi, adaptate cerinţelor actuale de mobilitate şi design. Continuând pe aceeaşi linie – aplicaţiile sunt gândite să extragă rapid esenţialul din volume masive de date şi informaţie utilă. Practic, apariţia unor aşa-numite „business data lakes“ va ajuta la identificarea şi explorarea noilor oportunităţi, atât pentru companii, cât şi pentru clienţii acestora.

Devine evident că vom asista la schimbări în procesele IT tradiţionale: de exemplu un proces uzual astăzi, anume pregătirea infrastructurii pe verticală (storage, networking, server, OS) pentru acomodarea unei noi aplicaţii, consumă prea mult timp. Este de dorit ca IT-ul să dezvolte capabilităţi pe orizontală, folosind la maxim infrastructura existentă – gândită, construită şi operată vertical în acest moment. Soluţia poate veni din adopţia rapidă a conceptului de Software-Defined Data-Center, care permite în plus şi folosirea resurselor din exteriorul organizaţiei prin arhitecturi de tip hybrid-cloud. Astfel, IT-ul va pune la dispoziţie în mod controlat o platformă de tip self-service către business şi dezvoltatorii de aplicaţii, răspunzând imediat şi automatizat solicitărilor.

Considerând toate aceste aspecte din perspectiva securităţii, este nevoie de o abordare adaptivă, de tip data-driven, ce presupune monitorizare continuă şi analiza întregii activităţi, astfel încât să poată fi recunoscute (eventual anticipate) anomaliile şi să se poată interveni până nu este prea târziu.

Acestea ar fi noile priorităţi apărute pe agenda departamentelor IT pentru care am creat Federaţia EMC.

Market Watch: Cum va funcţiona federaţia în practică, respectiv care este modelul comercial propus?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite