Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Cluj IT Cluster a lansat primul proiect cu finantare europeana

10 Iunie 2014Cluj IT Cluster a lansat public Proiectul POSCCE, având ca obiectiv Dezvoltarea Inovativă prin Informatizare a Ecosistemului Urban Cluj-Napoca. În cadrul proiectului se va finanța dezvoltarea completă a patru produse IT inovative până în stadiul de marketabilitate, cât și a altor 12 componente IT propuse a fi dezvoltate până în stadiul de analiză și design, pentru acestea urmând a se continua implementarea pe alte linii de finanțare, atrase în viitor anume în acest scop.


La evenimentul de lansare au participat reprezentanți ai Primăriei, ai Prefecturii, ai mediului academic, de business, cât și membri ai clusterului, participarea fiind una deosebit de largă avându-se în vedere obiectivul proiectului, anume acela de a contribui la dezvoltarea inovativă a ecosistemului urban Cluj-Napoca prin informatizare.


În calitate de Manager al Proiectului, Conf. Univ. Dr. Paulina Mitrea (UTCN) a deschis evenimentul printr-o prezentare a conținutului și importanței proiectului. Valoarea deosebită a acestuia este conferită prin însuși modul de abordare, proiectul fiind axat pe generarea unui areal de viețuire bazat pe conceptul inovativ de comunitate de tip urban ecologică și complet informatizată, consacrată sub paradigma de „networked ecological city”, ceea ce va constitui premisele necesare pentru ca mediul nostru urban să devină un mediu armonios și eco-eficient, în care componentele și nivelurile specifice ale activităților și elementelor caracteristice unui oraș inteligent sunt armonizate prin intermediul unei informatizări integrative și exhaustive.


Președintele Clusterului Cluj IT, Alexandru Tulai, a prezentat mecanismele de business și modelul de acțiune prin care cercetarea din universități este valorificată și transferată în piață în folosul comunității. Inovația tehnologică în contextul comunităților inteligente și capacitatea, prin sisteme informatice, de a diminua ineficiența - responsabilă de risipirea unor resurse esențiale, precum și rolul acestui proiect în acest sens, a fost evidențiat în prezentarea Prof. Dr. Ing. Ec. Stelian Brad (UTCN), membru în Consiliul Director al Clusterului Cluj IT.


Consolidarea Clusterului ca organizație ce reunește 32 de companii de IT, 3 Universități și 8 autorități publice și organizații catalizator, finațată pe Ajutorul de Minimis al proiectului, a fost prezentată de către Andrei Kelemen, directorul executiv al Asociației.


În cea de-a doua parte a Conferinței de lansare a proiectului au fost prezentate în detaliu cele patru proiecte pivot menite a genera produse/componente inovative marketabile, de către managerii responsabili cu coordonarea acestora.
Daniel Homordean (Arxia), Bogdan Herea și Cristian Ureche (Pitech+), Ovidiu Pintea (Optima Grup) și Csilla Fülop (ArtSoft Consult), Prof. Univ. Dr. Vasile Teodor Dădârlat și Șef Lucrări Dr. Ing. Bogdan Iancu (UTCN), au prezentat impactul pe care aceste proiecte îl vor avea în comunitatea locală, cât și importanța inovării pentru dezvoltarea inteligentă a orașului.


Cele patru proiecte pivot au fost selectate pe criterul intensității impactului asupra dezvoltării ecosistemului urban integrat, având în vedere obiectivele lor, anume: eficientizarea proceselor din administrația publică, eficientizarea soluțiilor de parking în mediul urban aglomerat, bursă online pentru produsele alimentare destinate locuitorilor orașului și platforma middleware pentru interconectarea echipamentelor eterogene medicale cât și ale pacienților, utilizând rețele de senzori inteligenți.


Sub sigla Brained City, Cluj IT Cluster susține și promovează inovarea prin cooperarea dintre cele patru componente esențiale dezvoltării ecosistemului urban: mediul privat, mediul academic, autoritățile publice și comunitatea, cu scopul îmbunătățirii calității vieții și utilizării eficiente a resurselor prin sisteme informatice integrate.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite