Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

PMP īși caută eligibilitatea īn Romānia

10 Iunie 2014



Una dintre cele mai căutate certificări în România în managementul de proiect este Project Management Professionals (PMP). În prezent, conform PMI Romania Chapter, în țara noastră sunt 905 persoane certificate PMP. De-a lungul anilor, numărul acestor certificări a crescut constant. Cu toate că la nivel mondial este o certificare de calibru, în România certificarea PMP pare să nu aibă aceeași eligibilitate în proiecte desfășurate cu administrațiile publice sau ministerele.

Din păcate, în România nu există o statistică a principalelor certificări în project management. Certificările se obțin la nivel individual și, în lipsa unui studiu de piață formal, astfel de cifre sunt aproape imposibil de aflat.
„Vom adăuga această inițiativă pe planul de activități de anul acesta sau pentru cel din 2015. Însă, la nivel personal, fiind în această profesie de 8 ani, din păcate, certificarea recunoscută de Autoritatea Națională pentru Certificare (ANC) este probabil cea mai răspândită în acest moment, urmată de PMP și apoi, probabil la o diferență foarte mică, pe care nu o cunosc, certificările oferite de IPMA și PRINCE“, explică Ana-Maria Dogaru, Vice-president Education & Certification PMI Romania Chapter.

PMP vs ANC?

În 2012, PMI Romania Chapter a demarat o inițiativă de recunoaștere (prin echivalență) a certificării PMP în relație cu certificarea ANC. Această inițiativă a avut ca obiective recunoașterea certificării PMP la nivel național (de către autoritățile române) și posibilitatea de a utiliza certificarea PMP în licitații (similar cu cea de la ANC).

„Inițial, așa a fost gândită, în termeni de echivalare, însă după ce toate eforturile de a contacta autoritățile potrivite au eșuat în 2012 și 2013, ne-am dat seama că, de fapt, formularea și felul în care am abordat inițiativa nu sunt în avantajul unei certificări de valoare cum este PMP. Acum nu ne mai dorim să echivalăm, ci pur și simplu ne dorim ca certificarea PMP să aibă aceeași eligibilitate în proiecte desfășurate cu administrațiile publice, ministere etc. Ne-am schimbat poziția, pentru că, de fapt, nu există o echivalență de valoare între certificarea ANC și certificarea PMP“, precizează Ana-Maria Dogaru.

În acest an, organizația încearcă să aducă la zi și să dezvolte standardul național în managementul proiectelor.

„Prin intermediul unui vechi și activ membru al asociației, domnul Gheorghe Hriscu, am încercat să aducem la zi și să dezvoltăm standardul național în managementul proiectelor, SR13465, în colaborare cu voluntari PMI Romania Chapter și cu Comitetul Tehnic din cadrul ASRO (Asociația de Standardizare din România), însă momentan ne-am lovit de câteva blocaje, pe care încercăm să le rezolvăm. Am reușit însă să revizuim traducerea ISO 21500, standardul de calitate în managementul proiectelor care a fost lansat în 2012. Acest SR 13465 este cel care fundamentează Codul Ocupațional Român de manager de proiect, cel care la rândul lui configurează instruirea și examinarea recunoscute de ANC, așa că dacă vrem să creștem valoarea acestei certificări ANC în România, trebuie să aducem la zi standardul și descrierea codului ocupațional care o susțin. În 2012 și 2013 am făcut adrese către Centrul Național pentru Recunoașterea și Echivalarea Diplomelor, care ne-a comunicat că nu are în competențe subiectul ridicat de noi și ne-a redirectat către ANC care, la rândul ei, ne-a comunicat că nu este în atribuțiile autorității să inițieze astfel de eforturi. Am mai primit recomandarea să ne adresăm direct ANRMAP (n.r. Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice), care ar trebui și ar putea să decidă singură dacă poate considera eligibilă în achizițiile publice o persoană certificată PMP, dar care nu are o certificare ANC. Astfel că, așa cum spuneam mai sus, am încercat și încercăm să abordăm problema altfel. Sperăm ca evenimentul de pe 19 iunie pe care îl facem în colaborare cu Mediafax să ne ajute să atragem mai mult atenția asupra acestei meserii și asupra nevoii de a o crește și dezvolta“, mai spune Ana-Maria Dogaru.

PMP în România

Deși beneficiile pe care le au membrii organizației sunt însemnate, organizația s-a confruntat de-a lungul timpului cu problema menținerii ca membri a celor care se înscriu în Chapterul românesc și după ce se certifică PMP. Conform rapoartelor de activitate ale PMI Romania Chapter, o parte din membrii care se înscriu în Chapter renunță la membership dupa primul an, practic se înscriu în organizație doar pentru a beneficia de reducerea taxei la examenul de certificare.

Așa cum am menționat în deschiderea acestui articol, în prezent în România sunt 905 persoane certificate PMP.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite