Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA pregăteşte viitorii ambasadori ai excelenţei

11 Iunie 2014



Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a inaugurat în toamna anului trecut primul Centru experimental de iniţiere în cercetarea ştiinţifică din România. O iniţiativă unică la nivel naţional care, deşi nu este susţinută – nici măcar formal – la nivel oficial şi nici sprijinită de mediul privat, a reuşit să genereze deja o serie de rezultate remarcabile, cu care se mândreşte o ţară întreagă. Aceste performanțe, obţinute de o serie de tineri de excepţie, nu ar fi fost posibile fără ajutorul cercetătorilor şi specialiştilor ICPE-CA, care au înţeles necesitatea începerii educaţiei ştiinţifice încă de pe băncile şcolii.

„Atenţia noastră s-a îndreptat asupra elevilor de liceu, pentru că am fost plăcut impresionaţi de interesul ştiinţific manifestat de unii dintre aceştia cu ocazia vizitării institutului nostru în cadrul programelor «Ziua porţilor deschise» şi «Şcoala altfel». În această perioadă grea, încercată economic, nu trebuie să pierdem nicio potenţială resursă. Tinerii entuziaşti, cu interes pentru ştiinţă, pentru tot ceea ce reprezintă «nou» trebuie încurajaţi şi sprijiniţi. Iată de ce am iniţiat în cadrul ICPE-CA un Centru experimental de Iniţiere în cercetare ştiinţifică. Pe termen mediu şi lung, cu sprijin constant, aceşti tineri pot deveni cercetătorii de mâine, nu numai ai institutului, dar şi ai ţării, cercetători cu care să putem rezolva cele mai dificile provocări“, ne-a explicat prof. dr. fiz. Wilhelm Kappel, directorul general ICPE-CA, geneza acestui proiect care, în scurt timp, a reuşit să înregistreze rezultate de excepţie nu doar pe plan local, ci şi internaţional.

Din păcate, proiectul ICPE-CA, deşi este unul de impact şi importanţă naţională, cel puţin până la momentul actual nu este susţinut oficial nici de mediul privat, cu una-două excepţii notabile.

În pofida acestor probleme, inerente oricărui început, Centrul experimental de Iniţiere în cercetarea ştiinţifică dezvoltat de ICPE-CA a obţinut deja o serie de rezultate remarcabile, prin cele trei echipe pe care le „antrenează“ - Spider, Harvesting şi Bionics. Astfel, numai anul acesta, cei opt viitori cercetători care alcătuiesc cele trei echipe ICPE-CA au participat la patru competiţii naţionale şi internaţionale, unde au cucerit deja trei medalii de aur, două de argint şi alte patru de bronz. Un rezultat de excepţie, completat recent cu calificarea echipei Spider în finala competiţiei internaţionale Intel ISEF 2014.

O abordare structurată

Centrul experimental de Iniţiere în cercetarea ştiinţifică dezvoltat de ICPE-CA se adresează tuturor elevilor de colegiu cu performanțe şcolare deosebite, care doresc să beneficieze de o pregătire suplimentară în domeniul cercetării ştiinţifice.

„Scopul infiinţării acestui Centru a fost dezvoltarea spiritului de competiţie și iniţierea tinerilor în metodologia cercetării ştiinţifice, pe fondul apariției de competiţii internaţionale şi olimpiade pentru elevii de liceu pe proiecte de cercetare“, ne-a explicat dr. ing. Mircea Ignat, coordonatorul Centrului experimental de iniţiere în cercetare ştiinţifică.

Pentru a facilita iniţierea liceenilor în domeniul cercetării ştiinţifice, Centrul ICPE-CA a dezvoltat un program structurat pe patru activităţi specifice:

I. Cursul de iniţiere în cercetarea ştiinţifică (cursul a fost comun în primele 4-5 săptămâni);
II. Ateliere pe temele şi proiectele ştiinţifice cu echipele stabilite;
III. Participarea la competiţii naţionale şi internaţionale, precum şi la evenimente ştiinţifice;
IV. Întâlniri cu membri ai Centrului ICPE-CA şi cu personalităţi din domeniul cercetării ştiinţifice.

„ICPE-CA pune un accent deosebit pe componenta de transfer tehnologic, fiind institutul cu cele mai multe tehnologii transferate în ultimii ani în economie, şi de aceea am insistat în cadrul acestui Centru pe aplicaţiile practice din cadrul atelierului, fără a insista pe ideologia şi metodologia cercetării ştiinţifice. La cele patru activităţi incluse până acum în programul Centrului o vom adăuga, în timp, şi pe cea de iniţiere în cultura transferului tehnologic, astfel încât fiecare echipă să finalizeze una-două cereri de brevet. Pentru realizarea acestui obiectiv, vom include în planul de activitate prezentări şi cursuri cu tematica dedicată, precum: «Proprietatea intelectuală şi proprietatea industrială», «Brevetele europene şi americane», «Cum se face documentația de brevete» etc.“, ne-a mai precizat dr. ing. Mircea Ignat.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite