Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Schimbări de perspectivă asupra politicilor IT la nivelul Parlamentului European

11 Iunie 2014



Schimbările de structură din cadrul Parlamentului European vor afecta inevitabil, conform analiştilor politici, şi modul în care vor fi elaborate noile politici UE în domeniul IT. Un semnal în plus în acest sens este creşterea semnificativă a numărului de europarlamentari care şi-au declarat public susţinerea pentru Carta drepturilor digitale.

Rezultatele alegerilor europarlamentare din luna mai a.c. vor genera o schimbare de perspectivă vizibilă asupra modului de gestionare a iniţiativelor digitale şi politicilor IT la nivelul forurilor şi comisiilor Uniunii Europene, susţin analiştii politici. Care îşi bazează argumentele pe faptul că peste 400 din candidaţii la Parlamentul European – printre care se află şi eurocandidaţi români – au pledat activ în campaniile lor pentru apărarea neutralităţii Internetului şi a confidenţialităţii datelor şi susţin activ cele 10 puncte ale Cartei drepturilor digitale WePromiseEU. (La momentul realizării acestui articol, 55 de candidaţi europarlamentari semnatari ai WePromiseEU fuseseră deja confirmaţi ca aleşi, dintr-un total de 766 de locuri.)

Puncte fierbinţi

Carta drepturilor digitale pledează împotriva obligării furnizorilor de servicii online de a monitoriza activitatea abonaţilor lor şi susţine limitarea şi controlul măsurilor şi tehnologiilor de supraveghere, dar include şi o serie de subiecte delicate.
Astfel, punctul patru al Cartei drepturilor digitale – cel referitor la revizuirea legislaţiei drepturilor de autor – suscită deja polemici la nivelul forului european, chiar dacă cei doi reprezentanţi ai formaţiunii suedeze Pirate Party au eşuat în tentativa lor de a fi realeşi în Parlamentul European. Cu toate acestea, Piraţii mai au un reprezentant în legislativul european, prin nemţoaica Julia Reda, care a câştigat un loc. Comisia Europeană analizează la momentul actual mai multe propuneri pentru noua legislaţie copyright, care urmează să fie supusă parlamentului pentru dezbatere.
Analiştii estimează că un alt aspect delicat îl vor reprezenta, cu siguranţă, problemele legate de directivele UE referitoare la confidenţialitatea datelor. Scandalul NSA a generat deja o serie de măsuri şi răspunsuri dure din partea Comisiei Europene şi, chiar dacă în ultima perioadă poziţiile oficialilor europeni deveniseră ceva mai conciliante, este posibil ca, odată cu schimbarea componenţei Parlamentului, dar mai ales ca urmare a creşterii numărului susţinătorilor Cartei drepturilor digitale, problema să fie readusă în discuţie şi să fie propuse noi măsuri de control şi monitorizare a companiilor non-UE care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Bătrânului continent.

O schimbare de structură

Rezultatele alegerilor europarlamentare de anul acesta arată nu doar a creştere a numărului partizanilor WePromiseEU, ci o schimbare importantă a polilor de putere. Astfel, în noul mandat, Partidul Popular European (PPE) va reprezenta cel mai mare grup, cu 211 mandate, urmat de socialişti, cu 193 de mandate câştigate. Ambele formaţiuni au pierdut însă locuri în favoarea grupurilor Anti-UE, eurofobii care susţin limitarea atribuţiilor Uniunii reuşind să aibă 74 de eurodeputaţi.
Acest fapt va face mai dificil efortul Comisiei de a armoniza proiectele Parlamentului European cu tendinţele Anti-UE, dar nu exclude din start posibilitatea existenţei unor iniţiative care să reuşească să întrunească susţinerea necesară.

Principiile WePromiseEU:
• promovarea transparenţei, a accesului la documente şi a participării cetăţenilor;
• suţinerea legislaţiei de protecţie a datelor personale şi a vieţii private;
• apărarea accesului nerestricţionat la Internet şi servicii online;
• promovarea revizuirii legislaţiei drepturilor de autor;
• combaterea măsurilor de supraveghere generale, neverificate;
• promovarea anonimităţii şi criptării online;
• stoparea intervenţiilor private care încalcă principiile statului de drept;
• susţinerea controlului exporturilor de tehnologii de supraveghere sau de cenzură;
• apărarea principiului participării tuturor actorilor interesaţi;
• promovarea software-ului liber (Open Source).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite