Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Studiu BSA - amenintarile de securitate reprezinta principalul motiv pentru a folosi software legal

01 Iulie 2014



Utilizatorii de sisteme de calcul mentioneaza ca amenintarile de securitate legate de malware se afla pe primul loc printre motivele pentru a nu utiliza software fara licenta. Printre preocuparile lor specifice sunt intruziunile hackerilor si pierderile de date. Cu toate acestea, 62% din software-ul instalat pe computerele din Romania, in 2013, nu a fost licentiat in mod corespunzator.


Aceste concluzii si alte constatari publicate in Studiul Global BSA referitor la Software subliniaza nevoia de practici eficiente de gestionare a software-ului, mai ales in mediile de afaceri.
„Cei mai multi oameni nu stiu ce se afla instalat pe sistemele lor. Asta trebuie sa se schimbe. Exista masuri de bun-simt pe care managerii si administratorii le pot lua pentru a se asigura ca organizatiile lor utilizeaza software autentic, licentiat in mod corespunzator”, a declarat Victoria Espinel, Presedinte & CEO BSA.


Studiul Global BSA referitor la Software se realizeaza in fiecare al doilea an pentru BSA de catre IDC, iar in acest an a inclus utilizatori de calculatoare din 34 de piete, inclusiv aproape 22.000 de utilizatori de PC-uri din segmentul consumer si business si mai mult de 2.000 de manageri IT.
Iata cele mai importante concluzii ale studiului:


- Rata la care software-ul de PC-uri a fost instalat fara licentele corespunzatoare in Romania a fost de 62% in 2013, o scadere de 1 punct procentual fata de 2011. Valoarea comerciala a acestui software fara licenta a totalizat 208 milioane dolari.
- Motivul principal mentionat de utilizatorii de computere din intreaga lume pentru care nu utilizeaza software fara licenta este de a evita amenintarile de securitate legate de malware. Printre riscurile asociate cu software-ul fara licenta, 64% din utilizatorii la nivel global indica accesul neautorizat de catre hackeri ca o preocupare de top, iar 59% mentioneaza pierderile de date.
- Managerii IT din intreaga lume, in mod absolut de inteles, isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca software-ul fara licenta poate cauza prejudicii, dar mai putin de jumatate sunt foarte increzatori sa afirme ca software-ul din companiile lor este licentiat in mod corespunzator.
- Doar 35% din companii, la nivel mondial, au implementat reguli interne scrise care impun utilizarea de software licentiat in mod corespunzator.
- Rata globala la care software-ul pentru PC-uri a fost instalat fara licentele corespunzatoare a crescut de la 42% in 2011 la 43% in 2013, intrucat economiile emergente in care utilizarea de software fara licenta are cel mai mare grad de raspandire au continuat sa inregistreze majoritatea crescanda a PC-urilor in functiune.
- Valoarea comerciala a instalarilor de software pentru PC fara licenta a totalizat 62,7 miliarde de dolari la nivel global in 2013.
- Regiunea cu cea mai mare rata de ansamblu a instalarilor de software pentru PC fara licenta in 2013 a fost Asia-Pacific, cu 62%. Aceasta a reprezentat o crestere de 2 procente comparativ cu 2011, in vreme ce valoarea comerciala a instalarilor fara licenta a ajuns la 21 de miliarde de dolari.
- Europa Centrala si de Est a inregistrat urmatoarea cea mai mare rata de instalari de software fara licenta la 61%, urmata de America Latina cu 59% si de Orientul Mijlociu si Africa, de asemenea, cu 59%.
- In Uniunea Europeana, rata a scazut doua puncte procentuale la 31% in 2013, cu o valoare comerciala de 13,5 miliarde de dolari.


In Romania, in temeiul unui protocol incheiat la sfarsitul lui septembrie 2011 si innoit in septembrie 2013, Politia Romana si BSA au derulat in ultimii ani trei campanii importante cu privire la constientizarea riscurilor, mesajul ajungand la peste 80.000 de companii. Aceste campanii, alaturi de eforturile de aparare a drepturilor de proprietate intelectuala si de aplicare a legii realizate de autoritatile competente s-au dovedit a fi foarte eficiente, dupa cum noteaza IDC.
„IDC considera ca modificarea dinamicii pietei PC-urilor din Romania si, anume, cresterea ponderii PC-urilor aduse si instalate de catre consumatori, a condus la o situatie de piata in care, in absenta unor eforturi eficiente anti-piraterie, rata pirateriei la nivel de tara ar fi crescut de fapt cu 2 pana la 4 procente intre 2011 si 2013”, conform lui John Gantz, vicepresedinte senior si sef al departamentului de cercetari globale al IDC.


Acestea sunt de asemenea rezultatele activitatii Grupului de Lucru pe Probleme de Proprietate Intelectuala (Grup DPI), un parteneriat public-privat condus de Serviciul specializat in proprietate intelectuala din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al carui principal scop este coordonarea eforturilor anti-piraterie si anti-contrafacere in intreaga tara.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite