Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

“Aplicatiile informatice formeaza sistemul nervos al domeniului sanitar!”

27 Aprilie 2006



La nivel mondial exista firme cunoscute in domeniul softului medical, dar solutiile pe care le ofera sunt foarte specializate, rezolva in amanunt si cu foarte multe detalii doar un anumit sector, fara a asigura comunicarea intre nivele.
Daniel Nistor
Compania romaneasca Info World a sesizat acest deficit si, in cei peste 8 ani de existenta, s-a concentrat pe ideea dezvoltarii de sisteme integrate si pe abordarea holistica a schimburilor de informatii in interiorul si intre entitatile medicale. Cuvintele cheie care s-au atasat de imaginea Info World au fost cele de Software Medical Integrat. Aceasta este valoarea adaugata pe care compania a adus-o in Romania, unde este lider de piata in domeniul aplicatiilor de software medical, si deopotriva pe plan international, unde a devenit un jucator important, cu solutii customizate pentru 3 continente. Daniel Nistor, directorul executiv Info World, si-a pus amprentaasupra viziunii companiei si dezvoltarii sale pe piata globala.


Pentru Info World aplicatiile software dezvoltate pentru sectorul medical reprezinta o prioritate continua de peste 8 ani de zile, concretizata in rezultate notabile pe plan intern si international. Care au fost cei mai importanti pasi care au transformat Info World intr-o companie matura ?
In 1998 am inceput informatizarea laboratoarelor clinice din 3 mari spitale din Bucuresti: Spitalul Municipal, Spitalul de Urgenta Floreasca si Spitalul Clinic Fundeni. Au fost primele implementari de acest gen facute de o firma romaneasca, actiunile noastre stand sub semnul pionieratului. La finalizarea acestei etape s-a constatat nevoia de a extinde inregistrarea pacientilor odata cu venirea acestora in spital. Acest fapt a implicat informatizarea camerelor de garda si a dus la diminuarea eforturilor personalului din laborator, care avea deja inregistrate datele pacientilor in cadrul sistemului informatic. Astfel am perfectionat aplicatiile si ne-am adaptat din mers cerintelor utilizatorilor care invatau si ei, alaturi de noi, ce avantaje aduce un sistem informatic. In acest fel, printr-o prezenta activa alaturi de utilizatori, am identificat nevoia de informatizare existenta in cadrul unui spital. Pe baza acestor informatii am dezvoltat aplicatii specifice, ajungand sa acoperim pas cu pas intrega activitate medicala si administrativ-financiara a unei unitati spitalicesti.


Care au fost in acei ani barierele pe care a trebuit sa le depasiti ?
Pot spune ca din partea managementului spitalelor am avut intregul suport. Majoritatea directorilor de spital vizitasera unitati similare in strainatate, vazusera beneficiile aduse de un sistem informatic. Un impediment in calea informatizarii sistemului medical a fost si inca mai este lipsa unor standarde in domeniu la nivel national. Abia din 2003, odata cu introducerea sistemului de finantare a spitalelor bazat pe DRG, a inceput utilizarea standardelor de codificare a diagnosticelor si procedurilor. Un alt obstacol pe care l-am avut de depasit a fost acela de a educa utilizatorii, de a-i face sa inteleaga beneficiile informatizarii actului medical. Totodata a fost necesara instruirea la nivel de baza in utilizarea calculatorului, incepand chiar de la utilizarea unui mouse. Cu fiecare nou client am luat de la zero toate aceste etape. Dar, de fiecare data, am avut satisfactia de a vedea ca dupa perioada de adaptare si invatare, beneficiile aduse si rezultatele obtinute sunt evidente la toate nivelele de utilizatori.
Cum a aparut dimensiunea internationala?
La nivelul anului 2003, experienta acumulata, precum si calitatea dovedita a produselor Info World, a permis prezentarea mai multor exemple de buna practica care au dus la realizarea unor parteneriate internationale. Astfel s-au consolidat parteneriate strategice pe 3 continente: in Africa de Sud, in SUA si in Marea Britanie unde am demonstrat ca softul romanesc poate fi implementat cu succes oriunde in lume. In acest sens am dezvoltat o serie de produse care se adreseaza pietelor respective in conformitate cu reglementarile si standardele aplicate la nivel local. Ca sa va dau un exemplu, luna trecuta produsul nostru IQPACS a primit din partea FDA (U.S. Food and Drug Administration) aprobarea de comercializare pe piata Statelor Unite ale Americii. Un alt exemplu, pentru piata din Anglia am customizat o solutie care permite printre altele, stabilirea automata a cuantumului coplatii pentru fiecare pacient, avand in vedere existenta mai multorasigurari medicale ale acestuia, facute la diverse societati de asigurare.


Din 2007 sanatatea devine prioritatea nr 1 pentru cercetarea europeana. Cum se pozitioneaza Info World in raport cuaceasta noua ordine europeana?
In momentul de fata una dintre prioritatile Uniunii Europene consta in integrarea sistemelor de sanatate nationale la nivel european, avand ca scop introducerea cardurilor electronice de sanatate. Info World ofera solutii capabile sa rezolve aceasta provocare. Compania noastra face parte dintr-un consortiu format din firmele Alcatel, Orange, HP, Microsoft prin care s-a realizat implementarea unui pilot in Romania care demonstreaza functionalitatea unui Dosar Electronic de Sanatate al pacientului centralizat la nivel national. Scopul dosarului electronic de sanatate este de a furniza on-line, prin intermediul portalului RNT, Reteaua Nationala de Traumatologie sau mai nou Reteaua Nationala de Medicina Critica, informatii medicale despre pacienti, indiferent de locatia geografica a unitatii medicale care il trateaza. Informatiile furnizate utilizatorilor sunt accesibile in functie de anumite nivele de securitate, fiecare utilizator putand sa vada numai informatiile la care are acces.
Alt proiect european in care suntem implicati – Reteaua Internationala de Cardiologie – se bazeaza pe o alta solutie cunoscuta dezvoltata de Info World: IQPACS. Este un proiect de teleradiologie care permite interschimbarea imaginilor radiologice intre mai multi doctori pentru a doua opinie sau pentru diverse studii. Proiectul interconecteaza Spitalul Sf. Ecaterina din Sofia, Spitalul Universitar din Graz, Centrul de Cardiologie din Odessa, Institutul Inimii din Cluj si Institutul de Boli CardiovasculareDr. CC Iliescu din Bucuresti.
In prezent suntem implicati intr-un amplu proiect de telemedicina in Republica Moldova, unde se doreste interconectarea Institutului de Neurologie si Neurochirurgie din Chisinau, in intregime informatizat de Info World, cu cele mai importante spitale din celelalte raioane.


Desi Info World a castigat proiecte pe piete externe de pe mai multe continente, si-a metinut in Romania centrul decizional.
Acest lucru se poate explica facand referire la o teorie a managementului modern emisa de Porter. Acesta merge pe ideea ca daca in anumite conditii ai reusit sa performezi pe piata locala, poti sa ai succes si pe plan international, aplicand ceea ce ai invatat in tara de origine si adaptandu-te la specificul altor tari. Ne-am pastrat aici logistica si centrul decizional pentru ca aici sunt radacinile noastre, care ne permit sa crestem si peste hotare.


In ce masura Romania este o piata cu potential pentru absorbtia aplicatiilor Info World?
Romania este o piata in continua crestere in ceea ce priveste aplicatiile in domeniul medical datorita integrarii in Uniunea Europeana. Aparitia jucatorilor privati pe piata de servicii medicale va mari cererea de soft dedicat necesar unui controlul eficient al afacerilor acestora. In plus, se prefigureaza obligativitatea Romaniei de a introduce cardurile electronice de sanatate, care sa fie valabile la nivelul intregii Europe. Acestea nu vor putea fi utilizate in absenta unui sistem informatic centralizat de tip EHR. Avand in vedere faptul ca Info World a dezvoltat astfel de solutii pentru Africa de Sud, vom fi in masura sa folosim si in tara experienta acumulata pe alte meleaguri.


Politica de dezvoltare a companiei se va concentra in continuare pe piata romaneasca sau pietele externe reprezinta o sursa de crestere pe care se va construi strategia viitorului?
In momentul de fata, politica companiei urmareste mentinerea pozitiei de lider de piata in Romania in domeniul aplicatiilor software medical si extinderea pe pietele unde suntem deja prezenti: Marea Britanie, care se afla intr-un proces masiv de reorganizare a sistemului sanitar in ceea ce priveste informatizarea, SUA care este o piata uriasa pentru soft medical,dar necesita o cu totul alta abordare,si Africa de Sud care este o piata foarte solicitanta, cu un nivel ridicat de cerere pentru informatizare. Ne consolidamprezenta pe aceste piete si urmarim sane extindem in Asia – o zona cu multe oportunitati.


Cu toata absenta unei strategii nationale, Info World a implementat solutii software in peste 60 de spitale din Romania si a dezvoltat aplicatii careacopera majoritatea proceselor dinaceste institutii, toate programelebeneficind de avize si certificari legale.
Aplicatia de baza a Info World este Hospital Manager Suite (HMS), o aplicatie tipERP care acopera toate sectoarele unui spital, de la zona medicala pana la zona adminsitrativa si financiara. CabiMedse adreseaza medicilor de familie siinteractioneaza in mod direct cu aplicatia AsiMed utilizata de Casele de Asiguraride Sanatate Judetene, permitand medicului sa faca verificari si validari in timp real asupra serviciilor medicale prestate; Laboratory Manager a fost creat pentru laboratoarele clinice private; IQPACS este dedicat informatizarii departamentelor de radiologie, dar si a centrelor de imagistica; HiMed raspunde nevoilor DSP de centralizare a informatiilor de la furnizorii deservicii de sanatate din cadrul judetului, avand astfel o imagine de ansambluasupra starii de sanatate a populatiei,precum si a cheltuielilor efectuate pentru prestarea serviciilor medicale.
In dezvoltarea acestor aplicatii am tinut cont de reglementarile in vigoare si de cerintele concrete ale utilizatorilor, fiind o prezenta activa alaturi de acestia in scopul realizarii de aplicatii dedicate si optimizate pe specificul fiecaruia.
La ora actuala Info World detine numeroase premii si certificari in domeniul softului medical: diploma de excelenta trei ani consecutivi 2003, 2004 si 2005 la ROCS – sectiunea informatica medicala, finalisti eHealth Europe Awards 2004, suntemcertificati ISO 9001: 2000, Health Level 7, FDA-IQPACS, s.a.
Exista in Romania un model de spital informatizat de Info World, care poate constitui un reper, o imagine a viitorului?
Da, exista nenumarate astfel de modele, atat in Bucuresti cat si in diverse judeteale tarii. Avem informatizate cu solutianoastra HMS spitale municipale, judetene, orasenesti, spitale cu 180 de paturi precum si spitale cu 3000 de paturi. Toate pot constitui un exemplu de buna practica.
As dori sa evidentiez un caz mai special, Spitalul Judetean Targoviste, unde s-a implementat solutia HMS si in premiera modulul dedicat accesului online folosind dispozitive PDA. Astfel, medicii pot accesa folosind PDA-uri informatiile legate de pacienti, foaia de observatie a acestora si pot efectua cereri directe de analize si medicatie catre laboratoare si farmacie. Exista o replicare a acestui succes story si in cadrul Spitalului Dr. Ioan Cantacuzino din Bucuresti.


Info World este un jucator foarte activ pe plan intern, cu raspunsuri prompte la solicitarile venite din partea institutiilor medicale. In ultima perioadaati lansat aplicatii care raspund unor nevoi stringente: Decontul pe Pacient si Solutia pentru Cabinetele Medicilor de Familie.
Modulul Decont pe Pacient din cadrul HMS reprezinta raspunsul Info World la cerinta Ministerului Sanatatii,ca fiecare pacient sa primeascala externare un decont care saevidentieze cheltuielile efectuate cu tratamentul acestuia. Unspital informatizat cu HMSpoate prezenta decontulpe pacient in orice moment, simplu si precis.
CabiMed este o solutie informatica care vine in sprijinul medicilor de familie si a relatiei acestora cu casele de asiguraride sanatate. Era nevoie de un software capabil sa administreze cabinetele medicilor de familie, cabinete care dupa cum stiti au in medie 2000-3000 de pacienti, si sa permita in acelasi timp raportari consolidate si prevalidate folosind interconectari directe cu sistemele informatice ale caselor de sanatate.
In alta ordine de idei, putem compara sistemul sanitar cu un organism viu. Avand in vedere faptul ca aplicatiile software sunt indispensabile in furnizarea de informatii necesare managementului performant al activitatilor medicale, putem considera ca acestea formeaza sistemul nervos al domeniului sanitar.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Un pacient
Imi plac acest articol, numai ca din pacate nu sunt informatii complete si nu se spune nicaieri ca la ora actuala in spitalul Floreasca nu se mai ofera suport, din Spitalul Burghele au fost dati afara in suturi, ca toate contractele sunt cu substrat politic, etc. Articolul are numai informatiile "de bine", nu si realitatea. Si in plus toate deciziile sunt luate de patron, nu de Daniel Nistor. Ceea ce este oarecum ciudat, mai ales ca acolo sunt oameni capabili care nu sunt lasati sa spuna nimic. Dar de, e democratie.
28 Aprilie 2006, 03:02:42
Pacientul englez
Cu fraza asta poate fi caracterizata cel mai bine activitatea Info. Parca-i trai realitati paralele. Mie nu-mi plac articolele-astea "roze". Prea sunt dirijate. Cica au avut intregul suport din partea manag. spitalelor. Nu zice nimic despre cum este obtinut acest suport. Si ar mai fi inca multe de spus. Mi-e greata.
29 Aprilie 2006, 10:42:35
Un "bonlav"
Ce este mai trist este ca acest articol este scris de cineva de la InfoWorld, care l-a compus, l-a studiat bine si dupa l-a trimis sa fie publicat exact cum trebuie ca sa fie bine pentru ei. :blink: Stiu ca asa se procedeaza de obicei, dar deontologia jurnalistului nu-l obliga sa verifice cat de cat ce scrie acolo ? Sa vada daca este real sau doar fictiune ? Sau din pacate primeaza numai platile egectuate pentru aparitia articolului, plus comisionul lui ? Ca de obicei cei de la InfoWorld asa procedeaza. Dar de, suntem in Romania, se face totul politic, nu exista mandrie, nu exista nimic. Si e rau ca se intampla asa.
02 Mai 2006, 03:47:27
Alexandru Batali
Cine se indoieste de veridicitatea articolului, poate sa ne faca o vizita la redactie. Am pastrat fisierul audio cu interviul original. In felul acesta putem afla identitatea celui care a facut comentariile si ii oferim sansa de a iesi de sub stigmatul semnaturii: "un bolnav", "un pacient" etc. Altfel, articolul este ca gen interviu, nu ancheta. Editand 2 publicatii medicale avem o relatie stransa cu spitalele(management+pacienti), iar semnalele legate de activitatea Info World au fost intotdeauna pozitive. Asteptam comentarii din care sa nu reiasa evident ca au fost scrise de concurenta Info World sau de fosti angajati nemultumiti.
03 Mai 2006, 01:57:37
Emilian Nedelcu
Eu nu prea inteleg ce legatura are politica cu faptul ca s-a platit, asa cum crede un bolnav, un material intr-o revista. InfoWorld nu este la guvernare, iar Market Watch nu este in opozitie. In privinta platii acestui articol, chiar daca ar fi asa, de ce sa nu recunoastem ca majoritatea publicatiilor practica aceasta metoda? Care ar fi problema? Daca ar deranja cititorii, acestia n-ar mai cumpara revista. (Trebuie sa presupunem ca Market Watch este cumparata :))
04 Mai 2006, 01:14:19
Pacientul englez
De unde pana unde concluzia ca aceste comentarii sunt scrise de concurenta InfoWorld sau de fosti angajati nemultumiti? De ce nu se ia in calcul faptul ca au fost scrise chiar de catre persoane care lucreaza pentru Info. DEOCAMDATA. In plus, sa stii ca eu nu cred ca veridicitatea informatiilor primite intr-un interviu iti incumba tie - cel care iei interviul, ci celui care-l da. Daniel Nistor poate sa puna realizarile Info si pe melodie, tot nu va putea convinge.
15 Mai 2006, 05:15:10
Un Bonlav
Bravo !!! Ultumul comentariu este cel mai bun. Si nu este vorba de putere, sau de opozitie. Ci de faptul ca pana in 2004 s-au facut contracte cu putetrea de atunci si imdiat cum au simtit ca ea se duce de rapa au trecut in aliantza cu puterea de acum. Deci oricum o dau tot vor avea contacte la varf, tot vor face contracte, tot le va merge bine. Ca oricum nimeni nu se uita cum sunt facute afacerile in Romania. asa ca de ce sa ne miram ? :blink:
17 Mai 2006, 02:28:44
asigurat
ar fi foarte bine daca s-ar realiza aceste lucruri si in spitalul unde lucrez eu.Cum va putem contacta?
16 Octombrie 2006, 10:02:44
asigurat
ar fi foarte bine daca s-ar realiza aceste lucruri si in spitalul unde lucrez eu.Cum va putem contacta?
16 Octombrie 2006, 10:08:11
alta asistenta
:D zambetul il datorez faptului ca am avut privilegiul de a lucra cu aplicatia medicala a IW !!!
01 Februarie 2007, 03:58:47